Ilmiöt
5.3.2018
|
Elisa Grönholm

Kirjoista apua oman olotilan hahmottamiseen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nettipalveluissa eli Lasten ja nuorten chatissa ja kirjepalvelussa masennus ja ahdistus nousevat esiin toistuvasti. Oikeastaan ne ovat aiheita, joista nuoret kertovat useimmiten.

– Masennuksesta puhuminen on todella yksilöllistä. Jotkut osaavat puhua tunteitaan auki, kun toisille se on vaikeampaa ja vaatii opettelua. Monelle kirjoittaminen on helpompi tapa kertoa tunteistaan, sanoo MLL:n auttavan puhelimen ja nettipalvelun päällikkö Tatjana Pajamäki.

– Masennuksesta on vaikea päästä pois, jos jää omaan kuplaan, Pajamäki sanoo. Hän korostaakin, että nuoren olisi tärkeää päästä puhumaan ammattilaiselle, joka näkee kokonaiskuvan nuoren tilanteesta. Myös ystävälle avautumisesta voi olla apua.

– On tärkeää, ettei nuori jäisi yksin pahan olonsa kanssa, vaan olisi joku, jonka kansa käydä läpi omaa oloa. Keskustelu Selkeyttää omia tuntemuksia ja antaa uusia näkökulmia. Kun jakaa kokemuksensa toisen kanssa, syytkin pahaan oloon usein löytyvät helpommin, Pajamäki kuvailee. Ongelmana voi kuitenkin olla se, että joskus nuoren on vaikea hahmottaa omaa oloaan. Pajamäki kertoo, että kaikki eivät esimerkiksi tunnista masennusta.

Vihjeitä siitä, että kaikki ei ole kunnossa saattavat olla jatkuva ärtyneisyys, saamattomuus ja keskittymiskyvyttömyys. Masennuksesta voi vihjata myös se, ettei saa enää mielihyvää asioista, jotka ennen tuottivat iloa.

– Masennuksen syyt usein löytyvät sosiaalisesta ympäristöstä, mutta nuori ei välttämättä osaa nähdä, että joku on hullusti, jos on tottunut tietynlaiseen elämään.

Kirjat voivat olla avuksi oman tilanteen hahmottamisessa.  Nuori voi lukea päähenkilön elämästä ja huomata, että hänelle itselleen on käynyt samalla tavalla.

Apua voi löytyä Nuortennetistä

Tatjana Pajamäki kirjoitti blogipostauksen lasten mielenterveysongelmista.

 

← Takaisin
seuraa meitä