Ilmiöt
20.4.2018
|
Elisa Grönholm

Mikä poetry slam, spoken word ja open mic?

Kuva: Jasper Kaarna

 

Lavarunouden ympärillä pyörii termejä, joita voi olla hankala erottaa toistaan. Runoilijat Aura Nurmi, Elsa Tölli ja Juho Kuusi pureutuivat näihin Lukuviikon avajaistapahtumassa Vuosaaren kirjastolla.

 

– Yleisön huomioon ottaminen runoudessa on mielestäni uutta ja vähän vallankumouksellista. Lavarunoutta voi tehdä kuka tahansa. Ei tarvitse olla runoilija tai jonkun labelin artisti, kannusti runoilija Aura Nurmi. Omien runojen ääneen lukeminen on haastanut Auraa ja pannut hakemaan rehellisyyttä. Runojen lausumisen lisäksi hän on kirjoittanut ajatuksensa myös paperille ja niistä on julkaistu kirja Villieläimiä. Teos voitti Kalevi Jäntin palkinnon.

– En olisi koskaan julkaissut sellaista kirjaa, ellen olisi esittänyt tekstejäni paljon. Syntyi kirja, joka on itsellenikin tosi vaikea ja henkilökohtainen, Aura sanoi. Runoilija oli miettinyt, voisiko rankkaa tekstiä lukea nuorille lainkaan, kunnes hän oli aikaisemmin mukana nuorille suunnatussa open mic -tapahtumassa.

– Jokainen nuorista pystyi tuomaan lavalle paljon henkilökohtaisempaa ja rajumpaa runoutta kuin omani, Aura kertoi ja luki yleisölle runon teoksestaan. ” Se oli kova tie kun siihen lyötiin, vaikka asfaltti olisi vielä märkinyt. Siihen jäi kiinni Barbie-kenkä ja virtaheporeppu…”

 

Kuva: Jasper Kaarna

Termit haltuun

Auran lisäksi lavalla kuultiin esiintyvää runoilijaa ja spoken word-artistia Elsa Tölliä ja lavarunoilija  Juho Kuusta. Elsa myös tuottaa ja juontaa open mic -klubeja, tekee runovideoita ja esiintyy erilaisten kokoonpanojen kanssa. Juho työstää kirjaa ja tekee musiikkia. Hän on voittanut kaksi kertaa poetry slamin Suomen mestaruuden ja osallistunut EM- ja MM-kilpailuihin.

– Mikä tahansa runo, jonka esität muille, on lavarunoutta, Juho kuvaili. Hänen puheessaan vilisivät sanat, spoken word, poetry slam ja open mic. Juhon mukaan spoken wordiin kuuluu myös tarinan kerrontaa ja muita esittävän puheen muotoja.

– Spoken word on esitettyä sanaa tai ääneen kirjoitettu tekstiä, Elsa selvensi. Poetry slam puolestaan on runokilpailu, joka on lähtöisin 80-luvun Yhdysvalloista. Siinä oman runonsa esittämiseen on aikaa kolme minuuttia. Suomessa kilpailuja on järjestetty vuodesta 2000. Open mic eli avoin mikrofoni puolestaan antaa jokaiselle mahdollisuuden esittää omia tekstejään Stand upista räppiin.

 

Kuva: Jasper Kaarna

 

Lava tekee voittamattomaksi 

Juho ajautui lavarunouden pariin noin 10 vuotta sitten. – jossain vaiheessa koin, että räp-maailma on liian ahdas ja halusin löytää muita tapoja ilmaista itseäni. Keikkatilanteessa on hienoa, että ihmiset keskittyvät itse sanoihin, eivätkä kaikkeen siihen muuhun meininkiin.

Elsa kirjoitti aluksi päiväkirjoja, jotka ovat myöhemmin muuttuneet teksteiksi, joita hän haluaa esittää. – Minulle on ollut alusta asti inspiroivaa ja tärkeää livetilanteeseen kuuluva jännitys, adrenaliini ja yleisön läsnäolo. On tärkeää, että olen välittömästi tekemisissä kuulijan kanssa.

– Lavalla on tietynlainen voittamaton olo. Uskallan puhua tai sanoa erilailla kuin tavallisissa tilanteissa. Lavalla pystyn asioihin, joihin en muuten pystyisi, Elsa kuvaili.

Esiintyjien mielestä runojen tekemisestä ei kannata ottaa paineita. Elsaa kirjoittaa oivalluksensa kännykän muistioon. Juho neuvoo olemaan avoin vaikutteille ja katsomaan monipuolisesti esimerkiksi elokuvia ja dokumentteja.

– Vaikka joku aihe ei kiinnostaisi, siitä voi löytyä joku ajatus, joka saa jotain syttymään, hän sanoi. Juho neuvoi myös, että parhaiten kirjoittaa runoja siitä, mistä tietää ja mitä tuntee.

 

Runoilijat inspiroituvat

Elsa Tölli lukee klassikkorunoilijoita, kuten Katri Valaa ja Edith Södergrania.

Juho Kuusella ajatukset lähtevä liikkeelle kävellessä.

Aura Nurmiu suosittelee Jack Kerouacin kirjaa On the Road ja pohjoisamerikkalaista spoken word –kulttuuria avaavaa elokuvaa Slam.

 

Aura ja Juho vetävät Lukukeskuksen nuorille suunnattua Mun tarina –hanketta.

← Takaisin
seuraa meitä