Kirjailijat
8.3.2016
|
Anri Väre

“Voit tehdä mitä tahansa niin kauan kuin sinulla on edes yksi hyvä tyttöystävä”

Kirjailija Mintie Das on todellinen kosmopoliitti. Omien sanojensa mukaan hänen sydämensä on intialainen, henki amerikkalainen ja sielu suomalainen. Lapsuudessaan Mintie pääsi asumaan eri puolilla maailmaa isänsä työn vuoksi. Mintie perheineen asui jopa Suomessa jonkin aikaa hänen ollessaan 13-vuotias. Se aika Suomessa onnistui tekemään häneen lähtemättömän vaikutuksen ja niinpä Mintien onnistui palata Suomeen muutama vuosi sitten.

Mintie on aina halunnut olla kirjailija ja yritti saada omaa kustannusopimusta vuosien ajan, siinä kuitenkaan onnistumatta. Suomeen muutettuaan hän istui palaverissa silloisen työtehtävänsä tiimoilta ja sai selville, että Roviolla on oma kirjayksikkö Rovio Books. Mintie keskeytti palaverin, nousi ylös tuolista ja sanoi: ”Te teette kirjoja? Hienoa, sillä minä olen mahtava kirjoittaja!” Mintie antoi heidän luettavaksi oman käsikirjoituksensa joka kantoi nimeä Brown Girl. Roviolla pidettiin tarinasta, mutta se ei ollut ihan sitä mitä haettiin. Rovion kirjayksiköllä oli idea viidestä tyttömerirosvosta ja Mintie tarttui siihen. Myöhemmin samana päivänä, jolloin idea viidestä merirosvotytöstä oli nostettu pöydälle, Mintie näki paikallisbussissa viisi nuorta naista, jotka olivat pukeutuneet merirosvoiksi. Kaikki olivat erinäköisiä, yksi aasialainen ja yksi tummaihoinen. Aivan kuten tytöt Storm Sistersissä!

Roviolaisilla oli kirjasarjaan joitakin valmiita ideoita, mutta Mintie sai vapaat kädet. Hän lähti suunnittelemaan käsikirjoitusta yhdessä kustannustoimittajiensa kanssa, joita hän kutsuu nimellä Orginal Girl Pirates, sillä yhdessä naiset kehittelivät idean kirjasarjaan ja niin Storm Sisters syntyi. ”Kirjailijan ammatti on pääosin aika yksinäistä, joten ideoiminen ja suunnittelu yhdessä näiden upeiden naisten kanssa oli mahtavaa. Se oli yhteistyötä parhaimmillaan”, Mintie hehkuttaa.

Storm Sisters kertoo viidestä merirosvotytöstä, jotka seikkailevat yhdessä ympäri maailmaa etsiessään kasvottomia vihollisia, jotka tappoivat heidän vanhempansa. Tytöillä on eri juuret ja he ovat kaikki hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä. Seikkailu sijoittuu 1780-luvulle, mutta siitä huolimatta tytöillä on moderni ääni.

”Halusin tyttöjen olevan moderneja, vaikka onhan se kyseenalaista olisivatko nuoret tytöt voineet toimia sillä tavoin kuten kirjassa 1780-luvulla. Mutta emmehän me voi tietää! Niin ei vaan koskaan ole kirjoitettu.” Tyttöjen ääni ja tytöt ylipäätään ovat Mintien sydäntä lähellä. ”Nämä tytöt ovat minua, ne ovat syntyneet naisista, jotka oikeasti tunnen. Ja kaikissa on jotain minusta itsestänikin.” Mintien äiti kuoli hänen ollessaan hyvin nuori ja tyttöystävät ovat olleet keskeinen selvitymiskeino Mintien asuessa ympäri maailmaa. ”Huolimatta siitä missä olin, pyrin aina saamaan edes yhden hyvän tyttöystävän. Minä sanon aina, että voit tehdä mitä tahansa niin kauan kuin sinulla on edes yksi hyvä ystävä!”

Kirjoitusprosessin aikana Mintie matkusti paljon tehdessään samalla muita töitä. Meren näkeminen maailman eri paikoista oli hyvin inspiroivaa. Kerran ollessaan Intiassa, Mintie eksyi hetkeksi muusta ryhmästä. Ja vaikka hän oli niin sanotusti kotonaan, hän silti tunsi hetken ajan sen kammottavan pelon, kun ei tiedä missä on tai mitä seuraavaksi tapahtuu. Sillä hetkellä Mintie oivalsi, että näin tytöt Storm Sisterssissä tuntevat koko ajan, kaikki on tuntematonta, jokaisen nurkan takana voi piileksiä uhka, eikä koskaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. ”Menin kotiin ja kirjoitin koko käsikirjoituksen uudelleen. Se versio oli paljon synkempi, ei lainkaan sitä mitä olimme toimittajieni kanssa suunnitelleet, mutta he tykästyivät siihen ja rohkaisivat minua jatkamaan samalla linjalla”.

Valitettavan usein, erityisesti seikkailuromaaneissa, tyttöhahmoilla tuntuu olevan vain yhdenlainen muotti. Sankaritar vihaa laittautumista, ei koskaan käytä hameita, ystävystyy paremmin poikien kanssa ja on muutenkin aika ”poikatyttö”. Se on ihan okei, mutta muunlaisiakin muotteja tarvitaan. Hametta käyttävä tyttö voi myös olla sankari. Strom Sitersissä viehättää tyttöjen erilaisuus, jokaisella on omat vahvuutensa ja tytöt kunnioittavat ja rohkaisevat toisiaan. Mintien mielestä kirjoitetaan liikaa naisista, jotka ovat toisiaan vastaan. Omassa elämässä ystävyyssuhteet naisten kanssa ovat kantaneet niin merkittävää osaa, että naisten asettaminen vastakkain tuntuu hölmöltä. ”Tottakai on olemassa ilkeitäkin tyttöjä, minäkin olen varmaan joskus ollut ilkeä. Mutta siitä on kirjoitettu jo tarpeeksi.”

Girl powerin lisäksi kirjassa käsitellään ennen kaikkea itsenäistymistä ja kasvamista. Väkivaltaakin on jopa siihen asti, että joistakin käännöksistä sitä on haluttu vähentää. Siihen Mintie ei kuitenkaan ole suostunut. Tytöt voivat yhtä lailla olla voimakkaita ja pelottavia siinä missä pojatkin. Mutta kukaan ei ole peloton. “Me kaikki pelkäämme jotakin. Mutta meillä on mahdollisuus valita, annammeko pelon pysäyttää. Nämä tytöt ovat peloissaan joka sekunti, mutta he selviytyvät koska heillä on toisensa.”

Suomessa Storm Sistersiä julkaisee Tammi. Tästä linkistä pääset romaanin arvosteluun.

HUOMIO! Kirjaan ja kirjailijaan liittyen on nyt myös käynnissä huikea kilpailu, josta voit voittaa signeeratun kirjan sekä tapaamisen kirjailijan kanssa! Käy osallistumassa Lukufiiliksen somessa @lukufiilis (Twitter & Instagram).

← Takaisin
seuraa meitä