Kirja-arviot
16.1.2017
|
Sara Guzzi, Herttoniemen yhteiskoulu

Naondel – feministinen fantasiaseikkailu

Maria Turtschaninoff – Naondel
Suom. Marja Kyrö, Tammi 2016

Naondel on itsenäinen jatko-osa Punaisen luostarin kronikat -kirjasarjaan. Sarjan ensimmäisen osan nimi on Maresi, ja se kertoo luostarista, joka toimii naisten turvapaikkana ja tarjoaa heille rauhaa. Naondelin tarina keskittyy kuitenkin aikaan ennen luostaria ja seuraa tapahtumia ja henkilöitä, joiden ansiosta paikka perustettiin.

Naondel on täynnä vahvoja naishahmoja. He ovat samaistuttavia, ja Turtschaninoff osaa taidokkaasti kuvata heidän tuntemuksiaan ja sisäisiä maailmojaan. Kirja on jaettu niin, että jokainen nainen saa oman lukunsa, jossa hän kertoo oman tarinansa ja sen, miten on päätynyt nykyiseen tilanteeseensa. Kirjassa kuvatut miehet puolestaan poikkeavat rajusti useimmista muista nuortenkirjoissa kuvatuista mieshahmoista. Päähenkilö Kabiran mies Iskan on ahne ja käyttää kaikkia ympärillään hyväkseen eikä kaihda mitään keinoja saadakseen, mitä haluaa. Muut kirjan miehet ovat marginaalisia hahmoja, eikä heitä seurata sen kummemmin.

Kirjassa käsitellään hyvinkin raskaita aiheita, joita harvemmin kohtaa perinteisessä nuortenkirjallisuudessa. Kaikkia kirjan naisia yhdistää yksi tekijä: Iskanin väkivalta ja hyväksikäyttö. Kirjan vallitseva teema on fyysisen ja henkisen väkivallan vaikutus ihmismieleen ja se, miten yksi pieni teko voi sysäistä liikkeelle itseään suuremman tapahtumasarjan. Turtschaninoff on luonut ilahduttavan vahvoja ja erilaisia naishahmoja ja punonut heidän kohtalonsa yhteen luontevasti.

Suosittelen kirjaa kaikille fantasiasta kiinnostuneille lukijoille, jotka eivät pelkää vaikeita aiheita. Kirja olisi kuitenkin kaikkein osuvimmillaan teini-ikäisen tytön lukemana, sillä sen tärkein opetus on nykypäiväisen naiseuden ydin: Älä anna kenenkään sanoa sinulle, mitä saat ja mitä et saa tehdä, koska olet tyttö. Ota kohtalosi omiin käsiisi ja ole oman elämäsi päähenkilö.

4/5

← Takaisin
seuraa meitä