Kirja-arviot
11.7.2016
|
Anri Väre

Rakkauden kesä kirjalista!

Lukufiiliksen rakkauden kesä on nyt tullut päätökseensä, on aika suunnata pienelle kesätauolle! Kokosimme kuitenkin rakastettavaa luettavaa koko kesäksi. Alle listatuissa kirjoissa käsitellään kaikissa rakkautta. Olkoonkin kyse sitten teini-ihastuksista, itsensä rakastamisesta, kielletystä rakkaudesta tai rakkaudesta, joka ei ole muiden hyväksymää. Lukufiilis haluaa myös muistuttaa, että vaikka Pride-viikko tuli ja meni, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ansaitsevat ja tarvitsevat ihmisoikeutensa sekä tarinansa kuulluksi vuoden kaikkina muinakin viikkoina. Siksi kokosimme kirjavinkkilistan, jossa näkyy kaikki sateenkaaren värit!

Kun enkelit katsovat muualle – Salla Simukka

”Haluaisin istua kanssasi pimeässä huoneessa ja kuiskailla korvaasi runoja. Haluaisin suudella sinua sateessa, kun pisarat tanssivat ympärillämme kuin kyyneleet, jotka eivät muista, että niiden pitäisi surra. Haluaisin maalata sormiisi mietiskelevien aaltojen värit.”
Kun enkelit katsovat muualle kertoo kirjoittamista harrastavasta lukiolaistytöstä Kirsikasta, joka on ihastunut terveystiedontunneilta tuttuun Susannaan. Romaanissa kuvataan tyttöjen tutustumista ja ystävystymistä hyvin arkisessa ympäristössä. He käyvät koulun jälkeen kahvilassa ja pyörimässä kaupungilla sekä syövät vadelma-boysenmarjajogurttia keittiön pöydän ääressä. Tämän lomassa Susannan tunteista epävarman Kirsikan on pohdittava onko mahdollinen seurustelusuhde Susannan kanssa niin arvokas, että hän on sen vuoksi valmis riskeeraamaan heidän ystävyytensä.

(WSOY 2002)

Houkutus: Elämä ja Kuolema – Stephanie Meyer

Tänä vuonna Houkutuksen julkaisusta on tullut kuluneeksi kymmenen vuotta. Hurjaa! Sen kunniaksi kirjailija Stephania Meyer halusi antaa jotain uskollisille faneilleen. Hän kirjoitti Houkutuksen uudestaan, mutta vaihtoi sukupuolet toisin päin. Niin syntyi Houkutus-kirjan sisar, Elämä ja kuolema.
”Häntä (Bellaa) on arvosteltu myös siitä, että hän on liian uppoutunut rakkauselämäänsä, aivan kuin se olisi vain tytöille tyypillistä. Olen kuitenkin aina painottanut, että tarina olisi sama, vaikka ihmisen roolissa olisi poika ja vampyyrin roolissa tyttö. Houkutus on alusta asti kertonut ensirakkauden lumosta, pakkomielteisyydestä ja kiihkosta.”

(WSOY 2016, suom. Tiina Ohinmaa)

Puoliksi poissa – Sally Green

Nathan Byrn pakenee taas. Vapaiden noitien allianssi on kaikkea muuta kuin kukistettu. Vain uusi, rohkea strategia voi pelastaa hajaantuneet ja lannistuneet kapinalliset lopulliselta häviöltä. He tarvitsevat Gabrielin amuletin puuttuvaa puolikasta – muinaista artefaktia, joka tekee kantajastaan taisteluissa voittamattoman. Mutta amuletin toisen puolikkaan haltijalla, pelottavan väkevällä erakkonoita Ledgerillä, on omat suunnitelmansa. Voittaakseen Ledgerin luottamuksen Nathanin täytyy matkustaa Amerikkaan ja taivutella hänet luopumaan amuletista. Yhdessä Nathanin oman, maagisen lahjan kanssa amuletti saattaisi riittää kääntämään tapahtumien kulun ja päättämään viimein kertaiskulla verisen sodan mustien ja valkoisten noitien välillä. Kaiken väkivallan, pelon ja uhman keskellä syttyy myös rakkaus Nathanin ja Gabrielin välille. Puoliksi poissa päättää Sally Greenin huikean Half Bad-trilogian.

(Gummerus 2016, suom. Sari Kumpulainen)

Kesän jälkeen kaikki on toisin – Siri Kolu

“Ajattelen: mitä se kellekkään kuuluu, mistä olen tullut läpi ollakseni se mikä olen. Rakasta minua nyt.”
Tähänastisen elämänsä käännekohdassa täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevalla Peetulla on edessään odotuksentäyteinen kesä. Vuosia jatkuneen ymmärtämättömien pilkan ja muiden arviointiin alistumisen jälkeen Peetu saa vihdoin olla kukatahansa. Helpottaakseen odotusta Peetun isä antaa lahjaksi kymmenen purjelentoa. Satojen metrien korkeudessa puolueettoman keveyden ympäröimänä on helppoa ja vaivatonta löytää maan pinnalla hukassa olevat sanat.

(Otava 2016)

Poika – Marja Björk

Suorapuheinen Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Saman ovat tienneet itseltäänkin salaa myös kaikki hänen läheisensä, äiti hänen syntymästään saakka. On kuitenkin vaikea myöntää asiaa jota ei ymmärrä, joten Makesta yritetään muokata tyttöä, jopa väkivalloin. Juhlapäivät mekkoineen ja nukkelahjoineen, kuukautisten alkaminen ja rintojen kasvu, seurustelusuhteet ja uudet kouluympäristöt ovat katastrofeja yksi toisensa jälkeen. Makke joutuu vastatusten kaikkien ja kaiken kanssa. Vasta aikuisuuden kynnyksellä hän saa tietää miksi: hän on transsukupuolinen, ja ympäristö hyväksyy vain kaksi sukupuolta. Alkaa helpottava matka omaksi itseksi, lähimpänä tukijana äiti.

(Like 2003)

Poika sinä olet.. – Jenni Pääskysaari
”Poika, sinä olet ainutlaatuinen! rohkea! rakastettu!” Pieni suuri kirja, jossa sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen maailman pojan tulisi saada kuulla.
Tyttö, sinä olet -kirja nousi ilmiöksi ja myyntimenestykseksi sekä keräsi runsain määrin ilahtunutta kiitosta. Nyt Pääskysaari kirjoittaa voimakirjan pojille. Pääskysaaren rohkaisevien tekstien lisäksi kirjassa on haastatteluita ja tarinoita pojista ja miehistä.

(Otava, 2016)

Teoria Katherinesta – John Green

Colin Singleton on entinen lapsinero, joka suhtautuu intohimoisesti anagrammeihin ja seurustelee vain Katherine-nimisten tyttöjen kanssa. Yhdeksästoista Katherine on juuri jättänyt hänet. Sydän säpäleinä Colin lähtee parhaan (ja ainoan) ystävänsä Hassanin kanssa roadtripille keskilänteen. Matkan ytimeksi muodostuu arkkiherttua Frans Ferdinandin hauta, rakkaussuhteiden ennustettavuutta tutkivan matemaattisen kaavan kehittely – sekä tyttö, jonka nimi ei ole Katherine.

(WSOY 2016, suom. Helene Bützow)

Järjestäjä – Antti Holma

Tarmo työskentelee hirviömäisen kirjastonjohtaja Lillukan alaisuudessa, mutta hänestä on enempään. Tarmo haluaa olla sankari. Hän jättää työnsä kirjastossa ja ryhtyy Suomalaisen Teatterin järjestäjäksi. Ja järjestäjänä hän todellakin järjestää: tarvittiin näyttämölle sitten pallomeri, kontillinen sanomalehtiä tai tosielämän romanikerjäläinen, Tarmo järjestää. Teatterin toinen toistaan erikoisempien persoonallisuuksien keskellä Tarmo myös opettelee sitä, mitä on olla todellinen mies. Samalla hän metsästää alati pakenevaa ihastustaan, teatterin nuorta tähteä Danielia.

(Otava 2015)

Minä olen monta – John Irving

1950-luvun Uudessa-Englannissa asuva Billy Abbott on teatteriperheen vesa. 13-vuotiaan Billyn äiti on First Sisterin pikkukaupungissa toimivan harrastelijateatterin kuiskaaja, komea isäpuoli armoitettu ensirakastaja. Naisroolit jaetaan tädin ja isoisän kesken, joskin kaitaluinen isoisä on leningissä uskottavampi kuin siveä Muriel-täti. Katsomossa istuva isoäiti ei tiedä, kumpaa paheksuisi enemmän, puolihameissa turhankin hyvin viihtyvää miestään vai Billyn kadonnutta isää. Ei siis ihme, että Billy päätyy salaamaan orastavat seksuaaliset epäilyksensä. Mutta ihastumista vääriin ihmisiin ei voi välttää. Painijoukkueen kauniskasvoinen kapteeni Jacques Kittredge ja epäilyttävän leveäharteinen kirjastonhoitaja neiti Frost ovat vain alkusoittoa Billyn alati mutkikkaammassa rakkauselämässä. Biseksuaali Billy saa pian huomata, että ahdasmielisyys ei rajoitu pikkukaupunkeihin. Mutta Billy ei anna periksi. Ura menestyskirjailijana rakentuu vankalle uskolle, että seksuaalinen suuntautuminen ei ole ihmisyyden mitta.

(Tammi 2013, suom. Kristiina Rikman)

Sellainen tyttö – Lena Dunham

Lena Dunhamin avoin omaelämänkerta käsittelee viittä tärkeää kategoriaa jokaisen tytön (ja pojan) elämässä: rakkautta ja seksiä, kehonkuvaa, mielenterveyttä, koulutusta ja uraa sekä ystävyyttä. Samalla kun Dunham jakaa omia kokemuksiaan, hän myös rohkaisee lukijoita 1) olemaan tekemättä samoja virheitä kuin hän itse, 2) mutta jos se on myöhäistä, se on okei – et ole ainoa ja 3) se ei ollut kokonaan sinun syytäsi. Tärkein opetus on, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tyttönä olemiseen. Ei ole yhtä oikeaa tytön muottia, johon kaikkien tulisi mahtua. Tärkeintä on olla oma itsensä ja rakastaa sitä, niin vaikeaa kuin se onkin. Lena lähettää toiveikkaita rohkaisuja itsensä kanssa kamppailun eturintamalta.

(Otava 2014, suom. Lotta Sonninen)

Detroit – Katri Lipson

Mitään ei enää pelkää, kun on menettänyt kaiken. Riipaiseva tarina ystävyyden särkymisestä, syyllisyydestä sekä salaisuudesta, jonka paljastuminen tuhoaa kaiken.
Tapahtumapaikka: Detroit, jääkiekkoareena. Kun liigan paha poika aikoo tulla päälle, Timothy kääntää yllättäen katseensa pois. Lopputulos: 19-vuotias Timothy runtataan laitaa vasten ja hän halvaantuu kaulasta alaspäin.
Timothy odottaa yhä jotain: että Nathan, paras ystävä ja NHL:n kirkkain tähti, tulisi käymään. Mutta Nathan pysyy poissa. Hän on syöksykierteessä, ei pelaa enää ja ostaa seurakseen Janetin, sokean stripparin, jolle ei keksi käyttöä. Tämä kiinnostaa Kojoottia, skandaalin haistavaa lehtimiestä, joka ainoana on aavistanut, miksi Timothy onnettomuushetkellä katsoi muualle.

(Tammi 2016)

Did I Mention I Need You? – Tarvitsen – Estelle Maskame

Tarvitsen jatkaa vain 18-vuotiaan kirjailijalupauksen Estelle Maskamen huikeaa, huumaannuttavan pökerryttävää, suunnattoman suosion saanutta Did I Mention I Love You? -trilogiaa. Toisessa osassa toisiinsa rakastuneet sisarpuolet Eden ja Tyler ovat olleet vuoden erossa toisistaan ja Eden seurustelee parhaillaan ihanan, kiltin ja luotettavan Deanin kanssa, joka sattuu olemaan myös Taylorin parasystävä. Taylor kutsuu Edenin viettämään kesän luokseen New Yorkiin. Edenin mieltä ei hämmennä ainoastaan suurkaupungin vilske vaan myös Taylorin kanssa vaihdetut pitkät katseet. Pystyvätkö he kaksi pitämään suhteensa täysin platonisena? Entä mitä tapahtuisikaan jos heidän läheisensä saisivat kuulla, että Edenin ja Taylorin välillä on jotain ystävyyttäkin suurempaa?

(Gummerus 2016, suom. Sirpa Parviainen)

Palaamme jälleen elokuussa, siihen asti: hyvää kesää!

← Takaisin
seuraa meitä