Ilmiöt
10.2.2017
|
Anri Väre

Kirjat valkokankaalla

Kirjat ja elokuvat ovat kulkeneet käsi kädessä jo vuosikymmeniä. On vuosisatoja vanhoja kirjallisuuden klassikoita, jotka on filmatisoitu jo kymmeniä kertoja. On Harry Potterien, Twilightien ja Nälkäpelien kaltaisia ilmiöitä, joiden filmatisoinnit nostattivat kirjat supersuosioon. On John Greenin ja Salla Simukan kaltaisia kirjailijoita, joiden kirjat ovat yksinään päässeet sellaiseen suosioon, että fanit ovat vaatimalla vaatineet filmatisointia, sillä eihän mikään ole sen ihmeellisempää kuin nähdä omat suosikkihahmot valkokankaalla.

Usein kuitenkin törmää astelemaan, jossa kirjat ja elokuvat (ja tv-sarjat) on asetettu vastakkain. Sanotaan, että Netflix, YouTube ja muut suoratoisto- ja videopalvelut syövät aikaa lukemiselta. Onhan se osittain tottakin, monesti on helpompi klikata ”play” kuin syventyä kirjaan. Elokuvia ja kirjoja vertaillessa kuitenkin usein unohdetaan, että kyseessä on kaksi hyvin erilaista taiteen muotoa joilla molemmilla on omat voittamattomat vahvuutensa.

Lukufiiliksen teemana helmikuussa on siis elokuvat, tarkemmin siis kirjat joista on tehty myös elokuva. Sen sijaan, että vertailisimme kumpi nyt onkaan parempi ja miettisimme kannattaako katsoa elokuva vai lukea kirja, kehotamme tekemään molemmat. Kirja ja elokuva ovat ennen kaikkea pari, jotka täydentävät toisiaan.

Alla listaus muutamasta Lukufiiliksen suosikkiparista!

Syysprinssi
Kirja: Anja Kauranen (nyk. Snellmann)
Elokuva: Alli Haapasalo

Syysprinssi on vuonna 1996 julkaistu pienoisromaani, joka pohjautuu vahvasti kirjailijan omaan elämään. Syysprinssi sijoittuu 1980-luvun alkuun, se kertoo punkista ja yliopistoelämästä, luovuudesta ja ahdistuksesta, ihmismielen hauraudesta. ”Kaurasen teksti on hämmentävää tunteiden, tuoksujen ja aistien pikkutarkkaa kuvausta. Ei voi kuin ihailla.” – Raija Hautala, kirjailija

”Syysprinssi-elokuva ammentaa lähdeteoksestaan onnistuneesti. Elokuva on romaanille uskollinen sävyjä myöten. Kummassakaan teoksessa ei ole mitään halpaa. Ne onnistuvat luomaan kuvan aidoista tunteista: paitsi rakkaudesta, joka sytyttää elämänilon, myös voimattomuudesta sisältä kumpuavan pimeyden edessä.” – Nina Holm, Episodi

Fight Club
Kirja: Chuck Palahniuk
Elokuva: David Fincher

Chuck Palahniukin räjähdysaltis läpimurtoteos kertoo maailmasta, jossa miehet hakkaavat toisiaan tunteakseen olevansa elossa. Nimeämätön päähenkilö on unettomuudesta kärsivä nuori mies, joka on turhautunut toimistotyöhön, pinnallisiin ihmissuhteisiinsa ja markkinayhteiskunnan valmiiksi pakattuihin nautintoihin. Iltansa hän viettää syöpäpotilaiden tukiryhmissä, koska vain kuolevien keskellä hän muistaa olevansa elossa.

Julkaisuvuonnaan 1999 Fight Club elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta nyt – lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin – elokuva mielletään yhdeksi kaikkien aikoijen parhaista ja se onkin vakiinnuttanut asemansa kulttiklassikkona.

Puhdistus
Kirja: Sofi Oksanen
Elokuva: Antti J. Jokinen

Puhdistus avaa Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun naisten kokemusten kautta. Teos antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille. 1940-luvulla koettujen nöyryytysten ohella romaanissa nousee esiin naisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö. Teoksen aiheet ja teemat ovat samaan aikaan sekä ajankohtaisia että universaaleja. Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla. Vanhan naisen arjen katkaisee pihalle pyörtynyt parikymppinen Zara. Tultuaan tajuihinsa Zara kertoo pakenevansa pahoinpitelevää miestään ja pyytää turvapaikkaa. Kohtaaminen nostaa Aliiden mieleen repivät muistot valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon.

Piin elämä
Kirja: Yann Martel
Elokuva: Ang Lee

Piscine ”Pi” Patel, 16-vuotias intialaispoika, on ainoa eloonjäänyt ihminen rahtilaivan upotessa matkalla Intiasta Kanadan rannikolle. Pelastusveneeseen löytää tiensä myös muita matkustajia: oranki, seepra, hyeena ja bengalintiikeri nimeltään Richard Parker. Vain tiikeri ja Pi jäävät eloon, ja alkaa erikoinen rinnakkaiselo hupenevan ruoan, juoman ja pienen elintilan puristuksissa.

Piin elämä elokokuva julkaistiin 2012 ja se oli paitsi yleisön suuresti suosima myös kriitikoiden ylistämä. Piin elämä sai huikeat 11 Oscar-ehdokkuutta ja lopulta elokuva palkittiin parhaan ohjauksen, musiikin, kuvauksen ja erikoistehosteiden Oscarilla. Piin elämä on paitsi sykähdyttävä tarina myös visuaalisesti uskomattoman kaunis.

Ihmeotukset ja niiiden olinpaikat
Kirja: J.K. Rowling
Elokuva: David Yates

Eihän tätä listaa voi päättää mainisematta superilmiötä nimeltä Harry Potter, jonka tarina laajeni entisestään kun marraskuussa sai ensi-iltansa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Tarina sijoittuu 1920-luvun New Yorkiin, jossa tiedemies Newtin loitsuin laajennetusta salkusta karkaa roima määrä ihmeellisiä otuksia. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat avaa peräti viisosaisen elokuvien sarjan.

← Takaisin
seuraa meitä