Kirja-arviot
5.11.2018
|
Kristina Ylänne, 14 v.

Älä rakasta, älä kärsi

Wolf Kankare: Subdimensionaalinen portti (Suuri Kurpitsa)

“Mulle ei voi edes puhua”, toteaa Eelis suruissaan. Eihän kukaan haluaisi hänen kaltaistaan.

Kankareen Subdimensionaalisessa portissa kerrotaan espoolaisesta Eelis Hiltusesta ja hänen nälästään rakkauteen, jota hän yrittää tyydyttää ilman minkäänlaisia tuloksia.

Sarjakuva-albumissa on neljä eri ajanjaksoa, jotka kertovat Eeliksen eri ihastuksista ja siitä, miten hän tapasi heidät ja miten heidän kanssaan meni mönkään. Albumissa myös esiintyy Eeliksen kiusaamista ja loukkaamista hänen ulkonäkönsä sekä seksuaalisuutensa takia. Eeliksen muun muassa sanotaan iskevän Miikaa, kun hänen housuihinsa tulee reikä ja häntä kutsutaan “toksi rumaksi luuseriseiskaksi”.

“Espoolaisen jäätelökioskin takana metsässä seisoi tyhjä ovenkarmi. Markus sanoi, että se on subdimensionaalinen portti, jonka läpi kulkemalla jokin muuttuu. Kävelin sen läpi joka päivä. Kävelen edelleen.”

Lukiessani Subdimensionaalista porttia, minulla kävi sääli Eelistä. Ihmistä ei pitäisi missään nimessä arvostella seksuaalisuutensa taikka ulkonäön perusteella tai muunkaan asian, kuten esimerkiksi alkuperän. Vaikka albumissa onkin paljon surullisuutta, oli siinä pari kohtaa, joita pidin hauskana ja jotka saivat minut naurahtamaan.

Mielestäni olisi ollut kiva, jos albumi olisi sisältänyt myös vähän Eeliksen ihastusten näkökulmasta asioita: mitä he ajattelevat hänestä, ovatko he onnellisia hänen ympärillään ja niin edelleen. Minua kiinnostaa, mitä jos joku heistä ihastuikin häneen, mutta häntäkin pelotti ja ahdisti asia, joten hän päätti jättää kertomatta.

Henkilökohtaisesti rakastan Kankareen käyttämää piirustustyyliä, niin ihmisissä kuin eläimissä ja luonnossakin. Itse piirustustyyliä kuvaisin sopivan sarjakuvamaiseksi ja jopa hieman suloiseksikin. Kankareelta on ilmestynyt Subdimensionaalista porttia ennen kolme sarjakuva-albumia: Susi Sorakuopassa (Daada, 2010), Miska Pähkinä (Suuri Kurpitsa 2013) ja Kettujumala palelee (Suuri Kurpitsa, 2014).

Pidin sarjakuva-albumista kovasti ja suosittelisin sitä kaikenlaisille ihmisille, jotka haluavat lukea sarjakuvaa, johon on valutettu paljon tunnetta.

← Takaisin
seuraa meitä