Ilmiöt
19.3.2018

Ohjeet kirja-arvion tekoon

Ohjeet kirja-arvion tekoon 

Hei nuori! Asuuko sisälläsi pieni kriitikko tai kiinnostaako muuten vain uutuuskirjojen lukeminen ja haluat kertoa niistä myös muille? Nyt sinulla on mahdollisuus ryhtyä Lukufiiliksen kriitikoksi! Ennen kuin aloitat, lue tästä ohjeet kirja-arvion tekoon: 

Mitä teen, jos haluan kirjoittaa Lukufiilikseen kirja-arvion? 

Lähetä sähköpostia lehden päätoimittajalle Sofia Blombergille (sofia.blomberg@lukukeskus.fi). Viestissä voit joko ehdottaa itse jotain arvioitavaa kirjaa tai sitten kysyä, mitä kirjoja olisi tarjolla. Kerro mielellään, millaisesta kirjasta haluaisit tehdä arvion.  

Huom! Kirjoita sähköpostiviestiin koko nimesi sekä osoitetietosi ja puhelinnumerosi, jotta päätoimittaja voi tilata sinulle kirjan arvostelukappaleen kustantajalta. Saat arvostelukappaleen postitse ilmoittamaasi osoitteeseen. 

Millainen arvion pitäisi olla muodoltaan? 

Aloita arvostelu kirjaa kuvaavalla otsikolla (joku muu kuin kirjan nimi) ja laita sen jälkeen kirjan tiedot: kirjailijan ja teoksen nimet sekä maininta suomentajasta, jos kyse on käännöskirjasta, esimerkiksi näin: Brian Jacques: Mattimeo (Suom. Mika Kivimäki, Otava 1999). Sopiva arvion mitta on noin 2000 merkkiä, välilyönnit mukaan lukien. Myös pidemmät arviot ovat tervetulleita. Liitä mukaan ikäsi, sillä se mainitaan jutun yhteydessä. 

Mitä arvioon kirjoitetaan? 

Arvostelussa voit ottaa esiin haluamiasi asioita, mitään määrättyä muotoa tai sisältövaatimuksia ei ole. Mieti kuitenkin, että arvio kertoisi jotain sellaiselle henkilölle, joka ei ole lukenut kirjaa. Voit kertoa kenelle teos on mielestäsi suunnattu, mitä lajityyppiä eli genreä se edustaa ja millainen se on lajinsa edustajana.  

Arviossa olisi hyvä olla kertova ja arvottava puoli. Kertovassa puolessa voit käsitellä kirjan juonta, aihetta, henkilöitä, rakennetta, kertojaa, tyyliä ja kieltä. Älä silti paljasta liikaa. Arvottavassa puolessa olisi hyvä käydä ilmi, mikä teoksessa oli mielestäsi hyvää ja mikä mahdollisesti huonoa. Pyri perustelemaan molemmat näkemykset.  

Voit viitata arvostelussa myös teoksen ulkopuolisiin asioihin, kuten kertoa kirjailijasta tai kirjan saamasta palautteesta. Jos tunnet kirjailijan aikaisempaa tuotantoa, voit verrata sitä niihin. Lisäksi voit havainnollistaa arviota tekstinäytteillä. Voit lainata 1–3 lausetta osaksi arviotasi. Laita se lainausmerkkeihin. Loppuun voit tiivistää, mitä pidit teoksesta ja millainen lukukokemus sen lukeminen oli.

Miten ja milloin lähetän arvion Lukufiilikseen? 

Arvostelut lähetetään sähköpostin liitetiedostona toimitussihteerin sähköpostiosoitteeseen. Toivomme arvioita mahdollisimman pian siitä, kun olet ottanut kirjan vastaan.  

Mitä arviolle tapahtuu sen jälkeen, kun se on lähetetty päätoimittajalle?

Lukufiiliksellä on oikeus tarvittaessa lyhentää tai muuten muokata arviota. Arvio julkaistaan Lukufiiliksessä kirjoittajan nimellä (myös ikä mainitaan). Arviot julkaistaan mahdollisesti myös Lukufiiliksen somessa.  

Arviosta maksetaan palkkio. Toimita palkkionmaksua varten 1) maksutietosi (nimi, sähköpostiosoite ja tilinumero) päätoimittajalle sofia.blomberg@lukukeskus.fi ja 2) työkorvausverokortti Lukukeskuksen talouspäällikkö Maija Nybäckille: (maija.nyback@lukukeskus.fi). Tarkemmat ohjeet työkorvausverokortin tilaamisesta löydät ohjeet Lukufiiliksen avustajalle –tiedostosta. 

Lähettäessäsi kirja-arvion tai muun tekstin Lukufiilikselle, annat oikeuden sen julkaisuun Lukukeskuksen omissa materiaaleissa. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole lupaa luovuttaa tekstiä kolmansille osapuolille ilman kirjoittajan erillistä suostumusta. 

Malli kirja-arviosta 

Tässä on yksi esimerkki kirja-arviostahttps://lukufiilis.fi/kirja-arviot/kauhua-humoristisella-otteella/

Kirja-arviot-osiosta löytyy lisää eri kirjoittajien arvioita. 

Ohjeita kirja-arvion kirjoittamiseen on koottu myös vinkkilistaan: Kirjoita kirja-arvio – Lukuviikko

Syvenny: kirjallisuuskriitikko Sofia Blanco-Sequeirosin 10 vinkkiä kritiikin kirjoittamiseen – Lukufiilis – Lukufiilis

← Takaisin
seuraa meitä