Kirja-arviot
22.1.2015
|
Maija Norvasto, Viita-akatemian sanataidekoulu, Tampere

”Täällä Jumala rakastaa vahvoja”

Ville Tietäväinen kertoo Näkymättömät kädet -teoksessaan karun tarinan. Marokkolaisen Rashidin jo ennestään niukka elämä saa käänteen huonompaan suuntaan, kun hänet erotetaan. Arki on päivittäistä kamppailua perheen toimeentulon turvaamiseksi. Epäonnistuminen ja arvottomuuden kokemus kalvavat mieltä eikä miehen mittojen täyttäminen tahdo onnistua.

Rashid päättää lähteä ystävänsä houkuttelemana Eurooppaan elantoa hakemaan. Mahdollisuus Gibraltarinsalmen ylitykseen tarjoutuu velkatyöläisyyden ehdoin – matkan hinta rokotetaan Euroopassa ansaitusta palkasta ja velan katkaisee vain kuolema. Rashid ja muut toiveikkaat uskovat kuitenkin Euroopan yltäkylläisyydestä riittävän hiukan heidänkin ruokapöytiinsä. Matkalle kohti Eurooppaa, jossa yritteliästä arvostetaan, lähdetään pelon- ja toivonsekaisin ajatuksin.

Jumalan pohjoiset kasvot eivät kuitenkaan hymyile kaikille. Rashidin ystävä hukkuu venematkalla ja Rashid itse päätyy Espanjassa raatamaan kasvihuoneilla surkeissa olosuhteissa. Marokkoon palauttamisen pelossa laittoman siirtolaisen elämä muuttuu piilotteluksi. Unelmat paremmasta elämästä vaihtuvat häpeään, pettymykseen ja pelkoon. Raskas elämä, ikävä ja epäilykset vaimon uskollisuudesta alkavat horjuttaa lempeäluontoisen miehen todellisuudentajua. Jumalan johdatukseen aina luottanut Rashid etsii suuntaa tuhoisin seurauksin.

Näkymättömät kädet on koskettava, kammotavan todellinen tarina eräänlaisesta neljännestä maailmasta. Tietäväinen tekee näkyväksi ihmisen, jota ei ole byrokraattisesti olemassa ja jonka hätä on piilossa yhteiskunnan ja kanssaihmisten silmiltä. Eikä Rashid ole ainoa. Marko Juntusen (FT, sosiaaliantropologi) esipuheen viimeiset sanat panevat miettimään: ”Tämän teoksen tarina ei ole tapahtunut koskaan, mutta siitä on olemassa satojatuhansia versioita, jotka ovat totta.”

5/5

← Takaisin
seuraa meitä