Kirja-arviot
18.7.2018
|
Veera Härmä, 14v.

Tarina ensirakkaudesta ja itsensä löytämisestä

Riina Mattila: Järistyksiä, (WSOY 2018)

Än, yy, tee, nyt. Eelia on elänyt koko elämänsä väärässä paikassa, pienessä pesäpallokaupungissa, jossa on vain tyttömäisiä tyttöjä ja poikamaisia poikia, eikä kukaan tietenkään voi olla mitään muuta kuin hetero. Eelia ei ole varma sukupuolestaan ja tykkää tytöistä, eikä kukaan hyväksy sitä, ei edes oma perhe. Hän on joutunut piilottelemaan todellista itseään eikä ole uskaltanut keinua korkealla. Kun hän menee lukioon, alkaa hän keinumaan korkeammalla ja korkeammalla kaverinsa Karhun työnnön avulla. Toisena vuotena hän tapaa Islan, ihanan itsevarman violettitukkaisen tytön, jonka avulla Eelia vihdoin uskaltaa hypätä pois keinusta vapauteen.

Kirja oli todella ihana ja Eelian ja Islan rakkaustarina on ihanan sokerinen, muttei kuitenkaan liian siirappinen. Tämä oli minulle ensimmäinen HLBTQ-romaani, ja täytyy myöntää, etten ajatellut tykkääväni siitä, mutta olin väärässä. Kuvittelin, ettei minulla ole mitään yhteistä kirjan kanssa, koska minulla ei ole tarvetta tulla ulos kaapista, mutta tarinassa oli myös kaikkea muuta. Eikä tarinan teemana edes ollut rohkeuden kerääminen kaapista ulos tulemiseen vaan itsensä löytäminen, joka koskettaa meitä kaikki, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Eelialla oli myös kaikenlaisia muita ongelmia, kuten huonot välit vanhempiinsa, erityisesti äitiinsä, ja kaverisuhde-ongelmia, joihin monet, myös minä, pystyvät samaistumaan.

Mielestäni kaikkien pitäisi lukea tämä kirja, välittämättä siitä, mitä he ovat (trans tai cis tai kaikkea siltä väliltä), koska kirja kuvailee täydellisesti, miltä Eelian kaltaisista ihmisistä tuntuu. Sanoisin, että kirja sopii parhaiten nuorille, jotka eivät tiedä, mitä he ovat ja joilla saattaa olla samankaltaisia ajatuksia kuin Eelialla. Huonoa sanottavaa kirjasta on se, ettei sitä ole kirjoitettu aikaisemmin. Kaikilla olisi pitänyt olla tämä kirja silloin kuin he kamppailivat nuoruudessaan vaikeuksien kanssa, sillä se olisi voinut auttaa heitä selvittämään ajatuksiaan. Toinen negatiivinen juttu on, että se on vain suomeksi. Kouluissa ympäri maailmaa pitäisi lukea tämä yhdessä, jotta nuoret älyäisivät, etteivät he ole yksin ajatustensa kanssa ja että hekin voivat hypätä pois keinusta vapauteen.

← Takaisin
seuraa meitä