Teemana Mun tarina

, 3. toukokuuta 2018

Huhti-toukokuussa Lukufiiliksen teema Mun tarina oli yhtenäinen lukemista juhlistavan Lukuviikon kanssa. Nuoria kannustettiin kertomaan oma tarinansa; kirjoittamaan tekstejä ja kuvaamaan videoita, joiden aiheena on ”Mun tarina”. Oman tarinan kertomiseen liittyi vahvasti lavarunous, joka näkyi myös Lukuviikon teemassa. Pääkirjoituksessa pohdittiin tarinan kertomisen merkitystä. Nuorten omat kaunokirjalliset tekstit löytyvät tästä lähtien Mun tarina -osiosta.

Lavarunoutta avattiin lukijoille monesta näkökulmasta. Toimittaja Iida Ahonen vieraili lavarunoustapahtumassa ja esiintyvä taiteilija Jonne Piltonen kertoi omia kokemuksiaan: ”En ikinä tiedä varmasti mitä lavalla tapahtuu.” Lukufiilis myös perehtyi syvemmin lavarunouden termeihin, kuten poetry slamiin, spoken wordiin ja open miciin Lukuviikon avajaistapahtumassa, jossa lavarunouden ammattilaiset Aura Nurmi, Juho Kuusi ja Elsa Tölli olivat puhumassa.

Nuorten Open mic järjestettiin Helsingissä osana Lukuviikkoa. Esiintymässä olivat rap-artisti Katja Koo ja hip hop ja r ’n’ b -duo AK, jotka pääsivät myös Lukufiiliksen haastatteluun.

Heta aloitti blogin Tulitanssija yhteistyössä Lukufiiliksen kanssa: Mä en voi uskoa, että oon kirjottanut satoja sivuja taikovista kissoista.”

Lukufiilis julkaisi kirja-arviot Siri Pettersenin Kuplasta, K.K.Alongin teoksesta Pakenijat, Keri Smithin Viivasta, Karin Slaughterin kirjasta Kaunokaiset, Maria Aution romaanista Lohikäärmekesä, Jyri Paretskoin Shell’s Angles – Aivot narikkaan, J. K. Rowling:in kirjastaTästä alkaa elämä, Kalle Veirron uuden kirjasarjan aloitusosasta Kyläkaukalon lupaus, Terhi Rannelan matkapäiväkirjasta Kesyt kaipaavat, villit lentävät, Nonna Wasiljeffin esikoisromaanista Loukkupoika, Laura Lähteenmäen romaanista Yksi kevät, sekä Rick Riordanin kirjasta Magnus Chase – Kuolleiden laiva.

Kirjailijahaastattelussa olivat Juuli Niemi sekä Karri Miettinen eli räppäri Palaface ja Kaisa Happonen, joiden syksyllä ilmestyvä runokokoelma on toteutettu pääasiassa leikkaamalla ja sanoja yliviivaamalla. He antoivat myös vinkit oman runon rakentamiseen:

Kaisan vinkit runon tekoon:

  • Ota tussi käteen ja yliviivaa lehtiartikkelista pois kaikki sanat, joita et runoosi tarvitse.
  • Leikkaa lehdestä kaikki otsikot irrallisiksi sanoiksi ja järjestä sanat uudestaan.
  • Järjestä kotona kirjahyllyn kirjat niin, että nimistä niiden selkämyksissä muodostuu runo.
  • Avaa kirja ja etsi aukeamalta koskettavin lause ja aloita runosi sillä. Lopeta runo aukeaman rumimpaan, kauneimpaan, painavimpaan tai kevyimpään sanaan. Tätä tekniikkaa me emme ole kirjassa kokeilleetkaan!

 

Palefacen vinkit runon tekoon:

  • Ota sakset ja toimi nopeasti. Älä mieti mitään, vaan anna alitajunnan ohjata. Leikkaa 10-20 sanaa irti ja pysähdy vasta lopuksi katsomaan mitä tulit valinneeksi. Jäsennä niistä lauseita. Katso minne sanat vievät. Täydennä tarvittaessa leikkaamalla lisää materiaalia.
  • Hitaampi prosessi. Valitse aihe ja yritä löytää aiheeseen sopivia sanoja. Rakenna niistä runo ja muotoile kunnes olet tyytyväinen.
  • Blackout-runo. Ota aikakauslehti tai romaani. Varmista ensin, että ne saa sotkea, ettei kukaan suutu. Kaksi tapaa edetä: a) ryhdy yliviivaamaan sivulta sanoja spontaanisti ja etene, kunnes runo alkaa hahmottumaan. b) yritä tunnistaa sivulta sellaisia sanoja, joka haluaisit säilyttää. Etene johdonmukaisemmin kohti valmista runoa. Tiedät kyllä milloin se on ehjä.
  • Kuvaa kaupungilla yksittäisiä sanoja mainoskylteistä ja liikennemerkeistä. Sanoja on kaikkialla. Järjestä kuvat jälkikäteen esim. Instan layoutissa tms.
  • Etsi kirjahylly. Kävele sen luokse ja ala valita kirjoja joiden nimessä on jotain mageeta. Asettele kirjoja päällekkäin pöydän päälle, kunnes runo on valmis.
  • Keksi itse uusi tapa jäsentää valmista materiaalia. Olet runoilija.