Ilmiöt
21.2.2020
|
Sini Helminen

15 kirjaa ilmastonmuutoksesta

1. Malena Ernman: Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä

Greta Thunbergin perheen yhdessä kirjoittama kirja siitä, miten Gretasta tuli kuuluisa ilmastoaktivisti. Gretan aktivistiuran ja koululakkojen lisäksi kirjassa kerrotaan perheen muista vaikeuksista kuten Gretan Asperger-diagnoosista. Mukana on myös runsaasti tietoa ilmastonmuutoksesta.

 1. Camilla ja Viveca Sten: Synkät vedet -trilogia

Dekkarikirjailija Viveca Sten on tehnyt yhdessä tyttärensä Camillan kanssa jännitystä ja kauhua tihkuvan fantasiatrilogian, joka sijoittuu saaristoon. Ensimmäisessä kirjassa Syvään veteen 12-vuotias Tuva joutuu epäilyksen alaiseksi, kun yksi luokkatovereista katoaa kesken suunnistuksen. Fantasiaseikkailun tuoksinassa sarjassa käsitellään myös Itämeren ympäristöongelmia, ja jokaisen kirjan lopussa on myös Itämeren tilannetta ja auttamista koskeva tieto-osuus.

 1. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Moninkertaisesti palkittu dystopia ympäristökatastrofien raatelemasta tulevaisuudesta, jossa vesi on käynyt vähiin. Teemestarin tytär Noria perii isänsä tehtävät ja niiden mukana tiedon salaisesta lähteestä, josta ankarasti hallitsevat viranomaiset eivät saa tietää. Teemestarin kirja on lumoavan kauniisti kirjoitettu kirja, jonka kieli solisee kauniina ja kirkkaana kuin vuoripuro.

 1. Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

Jännärimäinen kirja lähitulevaisuuden ekokatastrofista ja sitä estämään pyrkivistä tutkijoista. Mannerjäiden sulaminen ja jättitulva uhkaavat ja tutkijat joutuvat kansainvälisesti yhdistämään voimansa, ennen kuin on liian myöhäistä. Isomäki osoittaa kirjassa laajan asiantuntemuksensa sekä luonnontieteistä että historiasta.

 1. Suvi Auvinen: Lihan loppu

Päivänpolttava kirja kasvissyönnistä ja siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumiseksi lihansyöntiä on vähennettävä. Mutta miten se tapahtuu ja miten lihansyönti vaikuttaa ilmastoon? Millainen on kasvissyönnin historia ja miten voisimme syödä ilmastoystävällisemmin?

 1. Helena Waris: Kone-trilogia

Dystopia tulevaisuudesta, jossa ihmiset ovat sulkeutuneet koneiden hallitsemiin kaupunkeihin. Jos inhimilliset päättäjät ovat jo aiheuttaneet ympäristölle valtavat tuhot, eikö teknologia voisi tuoda ratkaisun? Hämärästä kylpylätyöstään pakeneva Zemi päätyy konevastaisten kapinallisten saarelle, eikä tiedä, kehen voi luottaa.

 1. Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

Ahdistaako ilmastomuutos ja mietityttää, mitä asialle voisi omassa elämässään tehdä? Saramäen uusi kirja kertoo kätevästi 250 pientä tekoa, joilla jokainen voi vaikuttaa ja pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

 1. Laura Lähteenmäki: North End -trilogia

2070-luvun Suomeen sijoittuva dystopia kertoo kolmesta teinitytöstä, Teklasta, Lunasta ja Aasasta. Ilmastonmuutos on tehnyt säätiloista vaarallisen vaihtelevia, kuten voi jo päätellä trilogian kirjojen nimistä: Niskaan putoava taivas, Kaiken peittävä tulva ja Karrelle polttava helle. Säännöstelyn ja kontrollin keskellä nuoret joutuvat kovien valintojen eteen.

 1. Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Synkässä lähitulevaisuudessa säätutkijat yrittävät säädellä ilmastonmuutosta ja eriarvoisuus rehottaa. Päähenkilö Tiksu yrittää päästä veloistaan eroon tosi-tv-ohjelman avulla ja päätyy harhailemaan ympäri autioituvaa Eurooppaa.

 1. Margaret Atwood: Herran tarhurit

Feministisestä kirjasta Orjattaresi sekä siihen perustuvasta tv-sarjasta tunnetun kirjailijan Herran tarhureissa lähitulevaisuuden ihmiset manipuloivat ympäristöään liikaa ja luonnonvarat ovat ahtaalla. Herran tarhurit -niminen uskonlahko odottaa vedenpaisumusta, joka pyyhkisi ihmiskunnan pois. Kirja on löyhästi jatkoa Atwoodin aikaisemmalle teokselle Oryx ja Crake.

 1. Rick HoughSinä voit pelastaa maapallon

Nuorille lukijoille suunnattu tietokirja, joka kertoo, mitä juuri nuoret voivat omassa elämässään tehdä ilmaston eteen. Mukana on tietoa muun muassa kierrätyksestä, luomusta, Reilusta kaupasta ja hiilijalanjäljistä.

 1. Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous

Mätä suuryritys on kaapannut vallan ja dystooppinen yhteiskunta saa nuoret päähenkilöt nousemaan kapinaan. Kapinaa johtaa vanhan huvipuiston linnoituksesta nuori Dharan, jota yhdistää orpoon Vayuun muukin kuin yhteinen aate. Ympäristötaisteluun yhdistyvät shamanistisen taikuuden ja sateenkaarirakkauden vivahteet.

 1. Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Trillerimäinen aikamatkaromaani, joka voitti juuri Finlandia junior -palkinnon. Emilia asuu fasistisessa Kaivoksen kaupungissa yksin isoisänsä kanssa eikä ole koskaan tuntenut vanhempiaan. Putoaminen kaivoskuiluun vie Emilian matkalle itsensä ja Kaivoksen kaupungin historiaan, joka kietoutuu myös ympäristökysymyksiin.

 1. David Wallace Wells: Asumiskelvoton maapallo: elämä lämpenemisen jälkeen

Tämä kirja voi viedä yöunet. Rankkaa tietoa siitä, miten ilmastonmuutos on jo vaikuttanut elinympäristöömme ja aiheuttanut äärimmäisiä sääoloja. Wallace Wells kertoo tutkimustietoon nojaten lähitulevaisuuden uhkakuvista, jotka ovat edessä, jollei muutosta tapahdu.

 1. Naomi Klein: Tämä muuttaa kaikenKapitalismi vs. Ilmasto

Palkitun toimittajan tietokirja käsittelee ilmastonmuutosta räväkästä näkökulmasta: miten kapitalismi ja etenkin kapitalistinen voitontavoittelu on aiheuttanut ilmastonmuutoksen. Mitä sitten pitäisi tehdä, että ilmastonmuutos saataisiin torjuttua tavalla, joka olisi mahdollisimman tasa-arvoinen eikä pistäisi alkuperäiskansoja ja vähäosaisia huonoimpaan asemaan?

Vinkkilistan laati kirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen.

← Takaisin
seuraa meitä