Materiaaleja opetuksen tueksi

Lukufiiliksen materiaaleja voi hyödyntää esimerkiksi äidinkielen opetuksen tukena. Lukufiilikseen voi myös ehdottaa yhteistyötä: yksi luokka voi esimerkiksi kuukauden ajan tuottaa lehteä, Lukufiilikseen voi ehdottaa teemoja, lähettää oppilaiden valmiita tekstejä tai juttuvinkkejä. Otamme mielellämme vastaan palautetta sisällöistä sekä kehitysehdotuksia. lukufiilis@lukukeskus.fi

Lataa tulostettava infokortti Lukufiiliksestä, ja jaa eteenpäin esimerkiksi kirjoittamisesta kiinnostuneelle oppilaalle! Luokkahuoneen seinälle voi tulostaa Lukufiilikseen julisteen (A3, pdf).

Alla koottu teemoittain Lukufiiliksen sisältämiä artikkeleja ja kirja-arvioita. Pääset tarkastelemaan teemoja klikkaamalla alla näkyviä otsikkoja.

 

Monta tietä tarinaan: teemoitettuja kirjavinkkejä

Tarinoiden ja kirjojen maailmaan on monia reittejä. Sytykkeenä lukemiseen voi toimia vaikka tutusta elokuvasta tai tv-sarjasta tehty kirja. Lukufiilis on koonnut kirjalistoja eri teemojen ympäriltä.

Kesälista – nämä kirjat kannattaa lukea

5. kesäkuuta 2018

Etkö osaa päättää, minkä kirjan seuraavaksi avaisit? Äidinkielen opettaja Ulla Lahdes keräsi kesälukemisvinkkejä äikän opeilta mm. kirjoista joista oppilaat ovat pitäneet. Listalta löytyy niin uutuuksia kuin klassikoitakin.

Nuorille suunnattuja sateenkaarikirjoja

24. toukokuuta 2018

Kallion kirjaston Sateenkaarihyllystä löytyy luettavaa, jos sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus kiinnostaa. Kirjastonhoitaja Samu Eeve antoi vinkkejä nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuista HLBTI –kirjoista, jotka eivät aliarvioi lukijaansa.

Nuortenkirjallisuutta ja YA-kirjallisuutta, joiden aiheena mielenterveys

20. helmikuuta 2018

Reetta Saine kokosi listan nuortenkirjallisuudesta ja YA-kirjallisuudesta, jotka käsittelevät mielenterveyttä monin eri tavoin.

#pojatkinlukee – kirjavinkkilistaa pojille

23. marraskuuta 2017

Joulu lähestyy, mistä löytää lukemista? Kirjailija Magdalena Hai on kerännyt vinkkilistaa uusista, erityisesti pojille sopivista kirjoista. Hyväksi todetut teokset sopivat tosin ihan kaikille! Sisältää myös perusteluja.

Monta tietä tarinaan: harrastukset

2. toukokuuta 2016

Matka tarinoihin ja kirjoihin – reittinä harrastukset. Koottua vinkkilistaa harrastusteemaisista kirjoista.

Monta tietä tarinaan: pelit

6. marraskuuta 2017

Peli-teeman kunniaksi Lukufiiliksen peliaiheiset kirjavinkit viime vuoden Lukuviikolta!

Monta tietä tarinaan: sosiaalinen media

23. huhtikuuta 2016

Monet tiet vievät tarinaan. Lukufiilis kokoaa yhteen näitä reittejä ja niiden varrella syntyneitä kirjoja. Tällä kertaa pysäkkinä on sosiaalinen media. Usein ajatellaan, että kirjallisuus ja sosiaalinen media olisivat toistensa syrjäyttäviä asioita, mutta niin ei suinkaan ole! Nämä kaksi kulkevat näppärästi käsi kädessä, Lukufiilis listasi muutaman esimerkin:

Monta tietä tarinaan: tv-sarjat

22. huhtikuuta 2016

Monet tiet vievät tarinaan. Lukufiilis kokoaa yhteen näitä reittejä ja niiden varrella syntyneitä kirjoja. Tällä kertaa pysäkkinä on tv-sarjat. Oletko koskaan ajatellut, että oma suosikkisarjasi perustuukin kirjaan? Listasimme alle muutaman esimerkin!

Monta tietä tarinaan: elokuvat

18. huhtikuuta 2016

Monet tiet vievät tarinaan. Lukufiilis kokoaa yhteen näitä reittejä ja niiden varrella syntyneitä kirjoja. Tällä kertaa pysäkkinä on elokuvat.

Monta tietä tarinaan: musiikki

19. huhtikuuta 2016

Monet tiet vievät tarinaan. Lukufiilis kokoaa yhteen näitä reittejä ja niiden varrella syntyneitä kirjoja. Nyt listausvuorossa musiikki -aiheiset teokset.

#pojatkin lukee

Lukufiiliksen huhtikuun 2016 teemana oli pojatkin lukee. Mitä poikien lukemisesta ajattelee #pojatkinlukee-kampanjan aloittanut Mikko Toiviainen, entä minkälaisia kirjavinkkejä voi suositella pojille? Alla artikkeleja, poikien tekemiä kirja-arvioita sekä -suosituksia.

#pojatkinlukee: Emme enää usko pahaan

28. marraskuuta 2016

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas Emme enää usko pahaan on realistinen ja ajatuksia herättävä tarina turkulaisesta paintball-yrittäjästä Eerosta ja tämän perhe-elämästä suomalaisessa pahoinvointiyhteiskunnassa.

#pojatkinlukee: Homo sapiens, josta tuli lukija / Sapiens ihmisen lyhyt historia

8. joulukuuta 2016

Tietokirjallisuus ei ehkä sisällä samanlaista lämpöä ja helpostilähestyttävyyttä kuin kaunokirjallisuus, mutta kun alkaa nauttia omien ajatusten ja tietojen syventämisestä, saattaa tästäkin kirjallisuuden osa-alueesta muodostua oma suosikki.

#pojatkinlukee: Lukuintoa haetaan netistä ja räp-musiikista

17. marraskuuta 2016

Lukukeskuksen ja UPM:n Sanat haltuun –hanke tarttuu ammattikoululaisten lukutaidon laskuun.

#pojatkinlukee: Nörtti 4

4. joulukuuta 2016

Monella nykypäivän nuorella lukiolaisella ei ole vielä hajuakaan siitä mitä haluaisi isona tehdä. DragonSlayer666 sen sijaan tietää tasan tarkkaan, ettei halua mihinkään tylsään työhön josta saa vain kohtuullista palkkaa. Hän aikoo ammattilaiseksi CS:GO-pelaajaksi ja on valmis treenaamaan jopa 8 tuntia päivässä sekä asettamaan koulunkäynnin tärkeysjärjestyksensä pohjalle.

#pojatkinlukee: Syvään veteen

22. marraskuuta 2016

Syvään veteen on Anne-Maija Aallon esikoisromaani, koskettava kuvaus surusta ja nuoren hauraudesta. Aalto kirjoitti kirjan, jonka olisi itse halunnut lukea nuorena.

#pojatkinlukee: Tärkeintä on lukeminen

14. marraskuuta 2016

Lukufiiliksen #pojatkinlukee teeman kunniaksi myös pääkirjoituksen on kirjoittanut vieraileva tähti, kukapa muukaan kuin itse kampanjan aloittanut Mikko Toiviainen a.k.a Kalenterikarju!

#pojatkinlukee: Lumikki-trilogia

7. joulukuuta 2016

”Tyttöystäväni hehkutti minulle trilogiaa ja ”pakotti” minut lukemaan ainakin ensimmäisen kirjan. Jäin jo ensimmäisen 20 sivun jälkeen koukkuun ja halusin lukea koko teoksen heti ja sen jälkeen seuraavat kaksi.”

#pojatkinlukee: Tiranan sydän

5. joulukuuta 2016

Tiranan sydän kertoo nuoren miehen kamppailusta oman identiteettinsä löytämiseksi.

Pojatkin lukee? Pojatkin lukee!

11. joulukuuta 2016

Lukufiiliksen #pojatkinlukee-teemaa ei tietenkään voi päättää keskustelematta aiheesta itse kohderyhmän kanssa. Tällä kertaa Lukufiiliksen tähtilukijana siis Matias (17), Mico (18) ja Jooseppi (18) eli pojat, jotka lukevat. Istahdimme yhdessä kahville ja juttelimme lukemisesta, kirjoittamisesta ja lukemiskulttuurista ylipäätään.

"Kirjoittamisen pitää olla kivaa." Haastattelussa Mika Wickström

18. lokakuuta 2017

Millainen lukija on nuortenkirjailija Mika Wickström? Wickströmin on kirjoittanut kymmenen romaania, joista viimeisin on ”Meidän jengin  Zlatan pitkä soolo” (WSOY 2017).

Mikko Toiviainen: "Toiset dokaa ja havittelee ensimmäistä humalaa, koska se on niin euforinen. Minä havittelen samaa lukemisen suhteen."

20. huhtikuuta 2016

Mikko Toiviainen eli Kalenterikarju on omien sanojensa mukaan Suomen vanhin teini. Päivisin hän työskentelee Kaiku Entertainmentissa ja kustannusosakeyhtiö Kosmoksessa. Lisäksi hän pitää blogia ja somettaa. Ja pyörittää somekampanjaa #pojatkinlukee.

#pojatkinlukee – kirjavinkkilistaa pojille

23. marraskuuta 2017

Joulu lähestyy, mistä löytää lukemista? Kirjailija Magdalena Hai on kerännyt vinkkilistaa uusista, erityisesti pojille sopivista kirjoista. Hyväksi todetut teokset sopivat tosin ihan kaikille! Sisältää myös perusteluja.

Meidän jengin Zlatan

2. toukokuuta 2016

Urheiluromaaneistaan tunnettu Mika Wickström palaa kahdeksan vuoden jälkeen takaisin nuortenkirjojen pariin. Wickströmin uutuusromaani kertoo takakansitekstinsä mukaan jalkapalloa pelaavista kaveruksista Arsasta ja Karrista “niin pelikentillä kuin niiden laidoillakin”.

Teemallisia kokonaisuuksia

Lukufiilis on tehnyt koosteet kuukausittaisista teemoistaan. Alla koostettuna teemoihin liittyvät jutut sekä kirja-arviot.

Teemana Mun tarina

3. toukokuuta 2018

Huhti-toukokuussa Lukufiiliksen teema Mun tarina oli yhtenäinen lukemista juhlistavan Lukuviikon kanssa. Nuorille annettiin eväitä kertoa oma tarinansa eritavoin, ja teemaan liittyi vahvasti lavarunous. Kuukauden aikana kertyi huima määrä kirja-arvioita sekä juttuja. Lisäksi räppäri Paleface ja Kaisa Happonen antoivat vinkkejä oman Revi se -runon kirjoittamiseen.

Kuukauden teemana mielenterveys

2. toukokuuta 2018

Helmi-maaliskuussa 2018 käsiteltiin mielenterveyttä kirjojen kautta. Ohessa kooste jutuista sekä lista nuortenkirjoista ja YA-kirjoista, joiden aiheena on mielenterveys.

Teemana rap

2. huhtikuuta 2018

Rap, räp tai räppi. Sen suomenkielinen käännös voisi olla sivaltaminen. Ohessa kooste kuukauden jutuista sekä ohje räpin kirjoittamiseen.

Teemana mahdolliset maailmat

29. huhtikuuta 2018

Marras-joulukuussa 2017 Lukufiilis sukelsi erilaisiin todellisuuksiin, kun käsittelyyn otettiin mahdolliset maailmat.

Teemana pelit

6. huhtikuuta 2017

Lokakuun 2017 teemana Lukufiiliksessä oli pelit. Kuukauden aikana ilmestyi kirjallisuuden ja pelillisyyden yhteyttä käsitteleviä artikkeleja, haastatteluja, kirja-arvioita ja teosvinkkejä.

Teemana kirjat valkokankaalla

15. elokuuta 2015

Ohessa kooste kirjan ja elokuvaan suhteesta liittyvään teemaan ja lukuvinkkejä.

Teemana Erilainen / samanlainen

15. elokuuta 2015

Syksyllä 2016 Lukufiiliksen teemana oli Erilainen / samanlainen. Ohessa kooste teemaan liittyvistä jutuista ja lukuvinkkejä.

Teemana muodonmuutos

1. maaliskuuta 2016

Helmikuussa 2016 Lukufiiliksen teemana oli muodonmuutos. Ohessa kooste teemaan liittyvistä jutuista ja kirja-arvioista.

Teemana maailmankansalaisuus

4. huhtikuuta 2016

Maaliskuussa 2016 Lukufiiliksen teemana oli maailmankansalainen. Ohessa kooste teemaan liittyvistä jutuista sekä kirjavinkkejä.

4. lokakuuta 2017

Tulostettava infokortti ja juliste

 

 

Lataa ja tulosta infokortti (pdf) Lukufiiliksestä ja jaa eteenpäin!

Lataa ja tulosta juliste (A3) luokkahuoneen seinälle.