Lukufiilis on 13–19-vuotiaiden nuorten oma kirjallisuusmedia, joka on ajan tasalla nuortenkirjallisuuden uutuuksista ja ilmiöistä. Opettajana voit auttaa nuoria löytämään Lukufiiliksen!
Anna oppilaille ohjat ja suunnitelkaa oman näköisenne Lukufiiliksen verkkolehden numero. Voitte yhdessä miettiä teeman ja juttuaiheita. Kirjoittaisivatko kaikki pienen jutun tai osallistuisiko useampi yhden isomman jutun tekemiseen?
Mistä te haluaisitte lukea? Mikä koululaisia ja opiskelijoita puhututtaa tällä hetkellä? Mistä haluaisitte tietää lisää? Kaikki kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyvät tai liippaavat jutut kelpaavat! Lukufiilikseltä saatte tukea ja apua käytännön asioihin ja ideointiin.
Luokallanne ei tarvitse olla vielä mitään teema- tai juttuideoita valmiina, vaan kiinnostus lehden tekemistä kohtaan riittää!
Ota yhteyttä: lukufiilis@lukukeskus.fi
Lukufiiliksen kirja-arvioita voi lukea myös esimerkkiteksteinä ennen omien kirja-arvioiden tekemistä. Kirjoittajakoulun artikkeleissa kirjailijat rohkaisevat kirjoittamiseen ja oman äänen löytämiseen. Hyödynnä myös Lukufiiliksen ohjeet kirja-arvion tekoon.
Onko opettamasi nuori kirjoittanut hienon tekstin? Lukufiilikseen voi tarjota nuorten tekstejä, kuten kirja-arvioita. Lue ohjeet tekstien lähettämiseen ja lisätietoa Lukufiiliksen tekemisestä Osallistu-sivulta.
Osallistu Lukufiiliksen tekoon
Lukufiiliksen kirja-arviot ja kirjavinkkilistat tuovat esiin tuoretta ja vanhempaa kiinnostavaa luettavaa nuorelta nuorelle. Voit etsiä kirjoja genren perusteella sivulla Kirja-arviot. Alla olevaan listaan on koottu Lukufiiliksen artikkeleja, kirjavinkkejä ja kirja-arvioita teemoittain.
Mun tarina -osiossa kannustetaan nuoria oman tarinansa luovaan ilmaisemiseen. Kirjoituksissa tutustutaan lavarunouteen, rapiin ja hip hopiin. Sivulta löytyvät myös Kaisa Happosen ja Palefacen vinkit runot tekemiseen.
Mielenterveys-osiossa kohtaavat kirjat ja mielenterveys. Sivulle on koottu mielenterveysaiheisia kirjoituksia, ja kirjavinkeistä löytyy nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja teoksia, jotka käsittelevät muun muassa ahdistusta, syömishäiriöitä, menettämistä ja yksinäisyyttä.
Osiossa tutustutaan kirjallisuuden mahdollisiin maailmoihin. Kirjavinkit tarjoavat katsauksen spekulatiivisen fiktion laajaan valikoimaan, ja Magdalena Hai jakaa #pojatkinlukee-kirjavinkkilistansa.
Mitä yhteistä spoken wordilla on aktivismin kanssa? Miten räppiä kirjoitetaan?
Rap-osiossa tarkastellaan lukemista – ja sen vähenemistä. Kirja-arvioissa käsitellään muun muassa Gasellit-yhtyeestä tuttujen Miikka Niirasen ja Pekka Salmisen graffitimaailmaa käsittelevää kirjaa ja Palefacen teosta.
Pelit-osiossa tutustutaan pelien laajaan maailmaan cosplaysta pelirunoihin ja fanifiktiosta roolipeleihin. Neljä kirjoittajaa kertoo muistonsa Linnanmäen Vekkulasta, ja kirja-arviossa esitellään jalkapalloaiheista kirjaa. Ota talteen myös peliaiheiset kirjavinkit.
Lukeminen avartaa! Maailmankansalainen-osiossa kurkistetaan Terhi Rannelan kirjoitusmatkoihin, luetaan Nura Farahin teosta Aavikon tytär ja tutustutaan eri puolilla maailmaa asuneeseen Mintie Dasiin ja hänen kirjoihinsa.
Muodonmuutos-osiossa käsitellään muodonmuutosaihetta Kafkasta nykyaikaan. Haastattelussa Estelle Maskame, 18-vuotias DIMILY-trilogian kirjoittaja.
Kirjat ja elokuvat ovat kulkeneet käsi kädessä jo vuosikymmeniä. Kirjat valkokankaalla -osio esittelee kirjoja, joista on tehty suosittuja elokuvia. Pääkirjoituksessa pohditaan, miksi kirjat ja elokuvat asetetaan vastakkain – kyse on kuitenkin erilaisista mediamuodoista. Tähtilukijana lukemisestaan kertoo näyttelijä Mimosa Willamo.
Kaikki eivät mahdu samaan muottiin – ja se on hienoa! Erilainen / samanlainen -osiossa käsitellään erilaisuutta kirjallisuuden kautta: Lukufiilis esittelee kirjoja, joissa kohtaavat erilaiset ihmiset, maailmat ja kulttuurit.
Tähtilukijana Maiju Voutilainen tai tutummin mansikkka kertoo suhteestaan kirjallisuuteen ja erilaisuuteen.
Miksi tietokirjoja kannattaa lukea? Tietokirjailija ja arkeologi Ilari Aalto kertoo kolumnissaan tietokirjallisuudesta ja sen merkityksestä. Osioon on koottu 15 kirjavinkkiä eri aiheita käsittelevistä tietokirjoista.
Ilmastonmuutos-osiossa kohdataan ilmastonmuutos kirjallisuuden ja lukemisen kautta.
Emmi Itärannan pääkirjoitus käsittelee lukemista voimavarana, joka tukee ilmastonmuutoksen kaltaisten vaikeiden asioiden kohtaamisessa ja tunteiden käsittelyssä. Otto Rantanen puhuu lukemisen merkityksestä tiedon lisäämisen ja demokratian toteutumisen kannalta.
15 romaani- ja tietokirjavinkkiä ilmastonmuutosaiheesta.
Minustako kirjailija? -osiossa tutustutaan kirjailijan ammattiin. Esikoiskirjailija Essi Ihonen kertoo omasta matkastaan kirjailijaksi. Kirja-arviossa käsitellään Taija Tuomisen teosta Minusta tulee kirjailija.
Sähköä on kaikkialla: hermosolut toimivat sähköimpulsseilla, laitteet käyvät sähköllä, ja sähköä hyödyntää monin tavoin myös kirjallisuus. Sähkö-osiossa lähestytään sähköä kirjallisuuden kautta: tutustutaan äänitaiteilijan elämään, robotiikkaan ja äänikirjoihin.
Kirjoittaminen on luovaa – mutta luovuutta on myös tuttujen, arkisten asioiden katsominen uusin silmin ja normaaleista tekemisen tavoista poikkeaminen. Osiossa tutustutaan luovuuteen ja kurkistetaan sanataiteen opetukseen opettajan ja opiskelijan näkökulmasta.
Vaikean vuoden jälkeen Lukufiilis on toiveikas ja suuntaa katseen tulevaan. Topelius-palkittu Meri Luttinen kirjoittaa pääkirjoituksessaan matkastaan esikoiskirjailijaksi.
Kirjavinkeistä löydät teoksia, joissa päähenkilö aloittaa alusta.