Ilmiöt
19.3.2018

Ohjeet kirja-arvion tekoon

Hei nuori! Asuuko sisälläsi pieni kriitikko tai kiinnostaako muuten vain uutuuskirjojen lukeminen ja haluat kertoa niistä myös muille? Nyt sinulla on mahdollisuus ryhtyä Lukufiiliksen kriitikoksi!

 

Mitä teen, jos haluan kirjoittaa Lukufiilikseen kirja-arvion?

Ota yhteys lehden toimitussihteeriin Sofia Blombergiin (sofiabblomberg@gmail.com). Voit joko ehdottaa itse jotain arvioitavaa kirjaa tai sitten kysyä, mitä kirjoja olisi tarjolla. Kerro mielellään, millaisesta kirjasta haluaisit tehdä arvion. Lähetä samalla osoitetietosi ja puhelinnumerosi, jotta toimitussihteeri voi tilata sinulle arvostelukappaleen kustantajalta.

 

Mitä arvioon kirjoitetaan?

Arvostelussa voit ottaa esiin haluamiasi asioita, mitään määrättyä muotoa tai sisältövaatimuksia ei ole. Mieti kuitenkin, että arvio kertoisi jotain sellaiselle henkilölle, joka ei ole lukenut kirjaa. Älä silti paljasta liikaa. Arviosta olisi hyvä käydä ilmi, mitä itse pidit kirjasta. Arvio ei ole pelkkää juonen referointia, vaan voit kuvailla esimerkiksi kirjan sisältöä, henkilöitä, kieltä ja miljöötä. Koskettiko kirja jollakin tapaa sinua? Millaisia kysymyksiä kirja herätti? Voit viitata arvostelussa myös teoksen ulkopuolisiin asioihin, kuten kertoa kirjailijasta tai kirjan saamasta palautteesta.

 

Millainen arvion pitäisi olla muodoltaan?

Aloita arvostelu otsikolla (joku muu kuin kirjan nimi) ja laita sen jälkeen kirjan tiedot: esimerkiksi näin: Brian Jacques: Mattimeo (Suom. Mika Kivimäki, Otava 1999). Sopiva arvion mitta on noin 2000 merkkiä, välilyönnit mukaan lukien. Myös pidemmät arviot ovat tervetulleita. Liitä mukaan ikäsi, sillä se mainitaan jutun yhteydessä. Arvostelut lähetetään sähköpostin liitetiedostona toimitussihteerin sähköpostiosoitteeseen. Toivomme arvioita mahdollisimman pian siitä, kun olet ottanut kirjan vastaan. Kirja-arviot -osiosta löytyy esimerkkejä kirja-arvioista.

 

Mitä arviolle tapahtuu sen jälkeen, kun se on lähetetty toimitussihteerille?

Lukufiiliksellä on oikeus tarvittaessa lyhentää tai muuten muokata arviota. Arvio julkaistaan Lukufiiliksessä kirjoittajan nimellä (myös ikä mainitaan). Arviot julkaistaan mahdollisesti myös Lukufiiliksen somessa. Arviosta maksetaan palkkio. Toimita palkkionmaksua varten verokortti ja maksutietosi (nimi, sähköpostiosoite ja tilinumero)

Lähettäessäsi kirja-arvion tai muun tekstin Lukufiilikselle, annat oikeuden sen julkaisuun Lukukeskuksen omissa materiaaleissa. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole lupaa luovuttaa tekstiä kolmansille osapuolille ilman kirjoittajan erillistä suostumusta.

← Takaisin
seuraa meitä