Ilmiöt
2.10.2016
|
Anri Väre

”Kirjojen myötä opin, ettei tyttöjen tarvitse olla tyhmiä tai hiljaisia ollakseen hyviä tai oikeanlaisia”

Maiju ”Mansikkka” Voutilainen on 20-vuotias videobloggaaja. Hänen kanavallaan on yli 125 000 tilaajaa. Maiju on tunnettu etenkin rakkaudestaan kissoihin ja hänellä on tapana räväyttää tyylivalinnoillaan. Maiju haluaa tukea nuorten itsetuntoa ja rohkeutta olla oma itsensä.

Kerro hieman sinusta ja suhteestasi lukemiseen.
Mulla lukeminen menee tosi paljon kausittain. Joskus luen tosi paljon ja joskus se jää taas vähemmälle. Oon kyllä huomannut, että some on vienyt keskittymiskykyä lukemiseen, mutta aika-ajoin saan senkin selätettyä. Rakastan lukemista, siksi luen.

Mikä lukemisessa on parasta?
Se, miten tapahtumat voi kuvitella omassa päässä! Ihan parasta. Ja jos kirja on ihan super hyvä, se myös vie ihan kokonaan ja saattaa itkettää tai vaikka pelottaa. Se tunne on ihan erilainen kuin leffoja katsoessa.

Kehen kirjan henkilöön olet samaistunut eniten?
Nuorempana luin kirjan nimeltä Kahden kodin välissä. Sen päähenkilöön osasin tavallaan samaistua, koska hänen vanhempansa olivat eronneet. Harvemmin kuitenkaan koen samaistuvani hahmoihin, mutta tykkään inspiroivista ja vahvoista henkilöistä.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?
Harry Potter ja Tylypahka. Lapsuuteni vietin siellä omassa mielikuvituksessani ja tahtoisin niin palata oikeasti.

Mikä kirja on tenhyt sinuun suuren vaikutuksen?
Dan Brownin Enkelit ja Demonit ja sen kirjasarjan muut kirjat ovat mulle ihan herkkua. Harva kirja saa mut niin vahvasti imaistua lukemaan koko kirjan kerralla. Uutta odotellessa!

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus tai muisto kirjoihin ja lukemiseen liittyen?
Muistan kun luin lapsena kaikki Viisikot, ne olivat ihan lemppareita. Erityisesti muistan kun luin yhtä niistä isovanhempien luona auringonpaisteessa koko päivän. Se oli ensimmäinen kerta kun sain kirjan luettua päivässä ja siitä vasta riemu repesi! Mieleenpainuvimpia hetkiä ovat myös ne, kun kirja on saanut itkemään. Tähän asti siinä ovat onnistuneet Kadonnut symboli ja viimeinen Nälkäpeli.

Mikä on paras aika lukea ja kirjoittaa?
Tykkään tehdä molempia eniten iltaisin, silloin inspiraatio on huipussaan eikä tarvitse stressata muista tekemisistä. Oma sänky toimii siinä parhaiten. Peiton alla lämpimässä.

Tunne erilaisuudesta (tai joukosta erottuminen) vaivaa yleensä kaikkia jossakin elämän vaiheessa. Millaisia vinkkejä antaisit nuorille jotka kamppailevat sen kanssa, tuleeko olla ja toimia kuten kaikki muut ja mistä saisi rohkeutta olla oma itsensä?
Erilaisuus on rikkaus, sen olen elämän aikana oppinut. Elämä on niin paljon helpompaa, kun ei jatkuvasti mieti sitä, mitä mieltä muut ovat tästä ja tuosta. Tekee niin kuin itse kokee parhaaksi! Ikinä ei voi miellyttää kaikkia, joten pitää pyrkiä miellyttämään itseään, koska se on tärkein. Muihin vertailu ei kannata, siitä saa pahimmillaan itselleen vain pahan mielen. Mä olen ollut kova vertailemaan itseäni muihin ja samalla unohtanut ne omat hyvät puoleni. Niin ei kannata tehdä. Itse arvostan rohkean erilaisia ihmisiä. Itsevarmuus on hyvännäköistä.

Edelliseen liittyen: oletko kokenut että jostain kirjasta on ollut sinulle apua erilaisuuden hyväksymisessä tai oletko oppinut ymmärtämään joitakin ihmisiä tai asioita paremmin kirjallisuuden kautta?
Kyllä! Ja erityisesti kirjojen myötä opin, ettei tyttöjen tarvitse olla tyhmiä tai hiljaisia ollakseen hyviä tai oikeanlaisia.

Top3 kirjavinkkisi:
J.K.Rowling Harry Potter
John Verdon Numeropeli
Dan Brown Enkelit ja demonit

..ja kaikista näistä tietty koko kirjasarja!

Lukeminen on.. Arvokasta ja älyttömän ihanaa.

Kuvat: Jussi Ratilainen, Mirkka Hautamäki

← Takaisin
seuraa meitä