Ilmiöt
2.3.2016
|
Anri Väre

Maailmankansalainen

Helmikuun muodonmuutos on nyt koettu ja koluttu. Muodonmuutos on paljon itsensä tutkimista, mitä minussa tapahtuu. Sen jälkeen on hyvä lähteä tutkimaan muuta maailmaa. Maaliskuussa Lukufiilis on kosmopoliitti, maailmankansalainen.

Jos minä saisin valita, olisin aina matkalla. Söisin aamupalaksi amerikkalaisia pannukakkuja New Yorkissa, sukeltaisin koralliriutalla Australiassa ja moikkailisin delfiinejä, päivällistäisin Italiassa asuvien sukulaisteni luona, kävisin iltakävelyllä Pariisin mukulakivikaduilla ja katsoisin auringonlaskua Pöytävuorelta Etelä-Afrikassa. Minä en kuitenkaan saa valita ja erinäisistä syistä johtuen se olisi myös melko mahdotonta. Siksi minä luen.

Monelle lukeminen on ennen kaikkea keino sukeltaa uusiin maailmoihin, paeta arkipäivän ikävyyksiä johonkin vieraaseen paikkaan. Se on myös oppimista uusista paikoista ja tavoista, oppimista siitä mikä missäkin on tavallista. Eteläisemmässä Euroopassa on tavallista suukottaa poskelle tervehdittäessä, Arabiassa vanhemmalle ihmiselle kumarretaan ja Suomessa riittää moi.

Tässä kuussa Lukufiilis siis seikkailee maailmalla, miettii monikulttuurisuutta ja tutustuu itselle vieraisiin asioihin. Maaliskuussa Lukufiilis on kosmopoliitti. Tutustuu tarinoihin kaikkialta maailmasta. Maailmaan tutustumalla oppii ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta. Ja maailmaan voi tutustua paitsi matkustelemalla, myös lukemalla.

Paitsi että matkusteleminen kirjojen avulla on huomattavasti edullisempaa ja ekologisempaa, se myös antaa paljon enemmän vaihtoehtoja. Tosielämässä matka faaraoiden Egyptiin tai 3000-luvun megapoleihin ei olisi mahdollista, mutta lukiessa ei mikään ole mahdotonta. Lukeminen ei pelkästään avarra maailmaa, vaan maailmoja.

Luvassa on seikkailevia merirosvotyttöjä, jotka seilaavat ympäri maailmaa. Niiden luoja, itsekin ympäri maailmaa seilannut, valloittava Mintie Das on kuukauden kirjailijamme. Lukufiiliksen entinen päätoimittaja ja nuortenkirjailija Terhi Rannela kertoo kirjoitusmatkoistaan ja teemaamme mukaileva kuukauden klassikko julkaistaan tuttuun tapaan kuukauden puolivälissä.

Osallistu mukaan seikkailuun lähettämällä meille omia tekstejäsi aiheesta lukufiilis@lukukeskus.fi ja keskustele Lukufiiliksen somessa @lukufiilis.

Bon voyage!
Anri

← Takaisin
seuraa meitä