Ilmiöt
1.2.2016
|
Anri Väre

Muodonmuutos

Lukufiiliksen uudistuksessa mukaan tulevat myös kuukausittain vaihtuvat teemat. Koko kuukausi ei ole pelkästään teeman ympärillä, mutta käsittelemme kuitenkin kuinka monella tavalla kyseistä teemaa voi kirjallisuudessa käsitellä tai miten sitä on jo käsitelty. Helmikuun teemana on Lukufiiliksen uudistushenkeen sopien muodonmuutos.

Muodonmuutos. Se voi tarkoittaa montaa asiaa. Se voi olla henkistä tai fyysistä. Se voi tapahtua vasten tahtoa tai ihan tiedostetusti. Fantasiakirjallisuudessa muodonmuutokseen voi harvemmin henkilö itse vaikuttaa, esimerkkinä tästä toimii loistavasti ihmissudet. Ei se kuitenkaan aina mene niinkään, voihan sitä itse keitellä omat moniliemijuomansa ja muuttua keneksi haluaa tai sitten anella poikaystävää muuttamaan vampyyriksi.

Realistisemmassa kirjallisuudessa, kuten myös omassa elämässämme, muodonmuutos ei aina ole niin yhtäkkiä ja peruuttamattomasti tapahtuva kuin fantasiamaailmoissa. Minä uskon, että koko elämämme aikana käymme useita eri muodonmuutoksia. Muutumme murrosiässä sekä fyysisesti että henkisesti, meidän elämäämme saattaa järisyttää jokin tapahtuma joka muokkaa meitä meidän tiedostamatta. Keho käy läpi erilaisia muodonmuutoksia, oli sitten kyse sitten tietoisesta liikunnan lisäämisestä tai iän tuomista muutoksista.

Muodonmuutos tuntuu kuitenkin tavallista pysyvämmältä, joltakin sellaiselta mistä ei ole paluuta takaisin. Ihmissusi muuttuu takaisin ihmiseksi päivän valjetessa, mutta vampyyri sinä olet ikuisesti. Ja ihmissusikin muuttuu taas sudeksi seuraavan täydenkuun aikaan.

Muodonmuutoksia kuitenkin tarvitaan, aina silloin tällöin. En usko, että Harry Potterkaan olisi selvinnyt ilman moniliemijuomiaan ja miten olisikaan käynyt Edwardin ja Bellan ikuisen rakkauden? Muodonmuutoksia tarvitsemme myös me ihmiset, sillä ilman muutosta ei ole kehitystäkään.

Tulevana kuukautena esittelemme erilaisia romaaneja, jotka käsittelevät erilaisia muodonmuutoksia ja esittelemme kuukauden teeman klassikon. Kutsumme myös sinut mukaan muodonmuutokseen. Meille voi lähettää minkälaisia tekstejä vaan aiheeseen liittyen ja keskusteluun voi osallistua Lukufiiliksen somessa.

Pysy siis kuulolla, muutoksen tuulet puhaltavat!

Anri

← Takaisin
seuraa meitä