Kirja-arviot
29.11.2023
|
Iida Ikkelä

Kaiken alla onkin vain ihminen

kansikuva, vihreä mekko, nainen

Evelyn Hugo on häikäisevä ja häikäilemätön. Hän ottaa sen, mitä tarvitsee, eikä pyytele toisilta anteeksi. Toisaalta Evelyn Hugo on tarkoin suunniteltu roolihahmo, jonka alla on laiminlyöty ja uskollinen nainen. Taylor Jenkins Reed on näyttänyt kirjallaan Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä (Gummerus, 2023), miten toisten maailmoista nähdään vain kehykset. Evelyn Hugo astuu toisenlaiseen rooliin julkisuudessa ja luo itselleen maineen miesseikkailuillaan. Todellisuudessa kukaan ei näe hänen kuorensa alle.

Tarina alkaa, kun avioerohuolissaan rypevä nuori toimittajanalku saa kutsun tulla tekemään haastattelua glamourisesta ja skandaalinomaisesta Evelyn Hugosta. Haastattelun aikana tapahtuu yllättävä käänne, kun Evelyn kertoo haluavansa toimittajan tekevän elämänkerran itsestään. Tarinan, jota kukaan ei ole vielä kuullut, mutta josta kaikki ovat lukeneet juorupalstoilta. Kaikkien seitsemän avioliiton kiemurat, uran hulppeimmat kohokohdat sekä vaikeat valinnat käydään läpi kirjaa varten. Toimittajan kuunnellessa selviääkin, miten paljon Evelyn oli hyödyntänyt paljastuskirjoituksia oikean elämänsä piilottelussa. Tälle

Evelyn uskaltaa näyttää myös sisäistä haavoittuvuuttaan ja inhimillisyyttään, kun hän luopuu roolistaan. Kukaan seitsemästä aviomiehestä ei olekaan Evelynin suurin rakkaus, vaan he ovat pelkkiä pelinappuloita tai ailahtelevia romansseja hänen todellisen elämänsä piilottelussa.

Seksuaalisuus on läpi kirjan kantava teema niin seksuaalisen suuntautumisen pohdinnoista kuin oman kehonsa esineellistämisestäkin. Jenkins Reed on onnistunut hyvin lisäämään pohdintaa naisen seksuaalisen nautinnon hyväksynnästä: Evelyn Hugolle seksi on vain akti, seksuaalisuus todellinen nautinto. Hän saa kehollaan tahtomiaan asioita, mutta haluaa myös nauttia itsestään ja tulla halutuksi kokonaisena. Yksi kantava kysymys onkin, saako nainen olla halukas vai täytyykö hänen olla muiden halun objekti. Elokuviensa kautta Evelynistä tulee esikuva muille naisille, jotka haluavat olla seksuaalisesti aikaansa vapaampia. Julkisuudessa hänen elämäänsä riepotellaan arvosteltavana aviomiesten tähden, mutta samalla hänen elokuvansa saavat ylistystä samanlaisten suurien tunteiden ja naisen halukkuuden näyttämisestä.

Jenkins Reed kuvaa ilmiötä, joka on koskettanut monia julkisuuden henkilöitä kautta aikojen. On missikisoja, tosi-tv-ohjelmia ja seksisymboleita. Kirjasta on helppo löytää yhteyksiä 50-luvun todelliseen tähteen Marilyn Monroeen tai vaikkapa nykypäivän Kardashianeihin. Heidän nimensä ovat kaikkien huulilla, mutta voiko kukaan tietää, millaista heidän hyvin dokumentoitu elämänsä todellisuudessa on ja mitä kuvausten loputtua todella tapahtuu.

Valta näyttää kuitenkin kääntöpuolensa, sillä pintapuolisesti ihailtu Evelyn joutuu kohtaamaan sen tosiseikan, että ihmiset haluavat hänestä vain hetken huuman. Hänen valokeilansa himmenee aina aamun valjettua, kun ihmiset näkevät hänen inhimillisyytensä. Kaiken alta paljastuukin tavallinen nainen, joka kaipaa hyväksyntää ja läheisyyttä ihan samalla tavalla kuin muutkin ihmiset. Siksi kirjaa lukiessa Evelynin tarina koskettaa ja näyttää kiiltokuvamaisen elämän takana tapahtuvat virheet, kivun ja kaltoinkohtelun. Hän on lopulta aivan tavallinen ihminen.

← Takaisin
seuraa meitä