Kirja-arviot
25.2.2016
|
Antti Salmi

Takashi Hiraide: Kissavieras

Takashi Hiraide: Kissavieras. Schilds & Söderströms 2016.

Seesteinen romaani elämänkulusta ja pienestä valkoisesta kissasta

Tokiolaisen Takashi Hiraiden Kissavieras on kuvauksensa mukaisesti kaunis ja viisas mutta eleetön romaani. Se on kirja, joka sopii hiljaisiin iltoihin ja rauhallisiin hetkiin. Nopealukuinen teos kertoo koskettavan tarinan kirjailijapariskunnasta, joka asuu vuokralla pienessä varastorakennuksessa 1900-luvun viimeisten vuosikymmenten Japanissa. Eräänä päivänä naapurin pojan erityisen pienikokoinen valkoinen kissa tassuttelee heidän kotiinsa, ja harmaa arki kokee muutoksen. Kissa saa pariskunnalta nimen Chibi, Pikkuinen. Siitä tulee jokapäiväinen ja odotettu vieras, joka saapuu raolleen jätetystä ikkunasta leikkimään ja lepäämään aina halutessaan.

Romaanin kerronta on ihastuttavan yksiselitteistä. Henkilöhahmojen ja miljöön kuvaus on vaivattoman yksiulotteista, eikä juonen kuljetustakaan voi kovin tahdikkaaksi kutsua. Nämä eivät kuitenkaan ole haittoja, sillä Kissavieras on juuri niitä kirjoja, joissa korostuu teoksen ilmapiirin merkitys. Tunnelma on surumielinen, mutta kirjaa on silti ilo lukea. Kokonaisuus on seesteinen, elämän haurauden kuvaus lumoavan kaunista. Päähenkilöpariskunnan Chibin vierailuista uutta elämänvoimaa saavat päivät ovat koskettavaa luettavaa. Heidän elämänsä kokee muodonmuutoksen ja saa uuden suunnan. Chibi, joka ei antaudu silitettäväksi ja on nopea ja notkea kuin salama, edustaa hentoa elämänkulkua ja siinä tapahtuvia pieniä muutoksia, jotka voivat merkitä hyvinkin paljon – oli kyse sitten kissan ensimmäisestä ilmaantumisesta, sen temmellysten seuraamisesta tai siitä hetkestä kun tajuaa, ettei se enää koskaan saavukaan kylään.

Kissavieras on pieni romaani, jolla on suuri sydän, suuri sanoma. Sen filosofia on vertaansa vailla ja sopii kaikille jotka haluavat hetken rentoutua keskellä elämän melskettä, syventyä tutkiskelemaan jotain suurempaa kuin miltä näyttäisi. Hieman melankolinen, mutta silti omalla tavallaan riemukas kertomus on ensimmäinen Hiraiden suomennettu teos. Toivottavasti niitä käännetään lisää, sillä tämä teos on monista tarinankerronnallisista puutteistaan huolimatta hurmaava.

5/5

← Takaisin
seuraa meitä