Kirja-arviot
7.3.2016
|
Anri Väre

Mintie Das: Storm Sisters – Kuohuva maailma

”Historiankirjat eivät meitä muista. Niissä uskotellaan, etteivät tytöt ole älykkäitä, urheita eivätkä voimakkaita. Me kerromme tarinamme osoittaaksemme, että juuri sellaisia me olemme. Ja mikä tärkeämpää: kerromme tarinamme osoittaaksemme, että niin olet sinäkin.”

Storm Sisters: Kuohuva maailma (Mintie Das, Tammi 2016) aloittaa viisiosaisen kirjasarjan, joka kertoo viidestä nuoresta tyttöpiraatista, jotka matkaavat yksin maailman merillä. Tytöt ovat jo jonkin aikaa yrittäneet etsiä kasvottomia vihollisia, jotka surmasivat heidän vanhempansa. Tarina alkaa Shanghain oopiumluolista ja matka jatkuu halki Intian valtameren Malediiveille ja Arabian niemimaalle saakka. Vastoinkäymisiltä ei voida välttyä, mutta yhdessä tytöt pystyvät jatkamaan matkaa kerta toisensa jälkeen.

Eteen tulee myös kapinallisten poikien lauma, joiden kanssa tyttöjen on liittouduttava samalla kun he yrittävät pelastaa kuninkaallisen merialuksen. Selviävätkö tytöt kapinallisten poikien kanssa, jotka tuovat takaisin kipeitä muistoja menneisyydestä ja miten onnistuukaan kuninkaallisten pelastaminen ilman, että he eivät itse loukkaannu?
Pidin erityisesti tyttöjen modernista äänestä, vaikka tarina sijoittuukin 1780-luvulle. Ja vaikka kyseessä onkin merirosvot ja historia humisee, tuntuu tarina kuitenkin realistiselta. Lukiessa säilyy ajatus siitä, että näin ainakin olisi voinut tapahtua joskus muinoin. Nämä tytöt ovat rohkeita ja vahvoja, vaikkakin oikeasti elävät jatkuvassa pelossa. Koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Mutta yhteishengestä, toisistaan, he saavat voimaa joilla selvitä rankemmistakin tyrskyistä. Verta vuodatetaan, samoin kyyneleitä, raivostutaan ja vaihdetaan kipeitä suudelmia.

Toisin kuin ennakkoon ajattelin, tarina veti minutkin mukaansa. Tytöistä vanhin on 17-vuotias Charlie, joka on samalla myös joukon kapteeni. Vain muutaman kuukauden nuorempi Sadie kuitenkin kyseenalaistaa Charlien aseman kapteenina. Tulinen Raquel ja rauhallinen Liu ovat erottamattomat. Joukon kuopus Ingela on vasta 11-vuotias, mutta silti taistelunhaluinen selvityjä. Persoonallisuuksien joukko on siis kirjava ja siksi romaanista onkin helppo löytää samaistumispintaa.

Ennen kaikkea Storm Sisters: Kuohuva maailma aloittaa uskomattoman vaikean ja kivikkoisen kasvutarinan. Se kertoo, että on okei kokeilla, on okei tehdä virheitä, sillä joku ottaa sinut kuitenkin aina kiinni. Elämä on vaikeaa, mutta niin kauan kun sinulla on tyttöystäviä ympärilläsi, selviät mistä vaan.

4/5

← Takaisin
seuraa meitä