Kirja-arviot
16.1.2019
|
Alisa Lokkila, 15 v.

Tarvitaanko kirjoittamisesta kertovia kirjoja?

Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailijaHansaprint Oy 2013 

Kirja kertoo kirjailijaksi tulemisesta ja kirjailijan elämästä. Kirjan alussa kirjoittaja kertoo, kuinka käsikirjoitusta tehdään ja muokataan. Yllätyin suuresti siitä, kuinka paljon aikaa käsikirjoitukseen käytetään. Minut yllätti se, että osa saattaa hioa käsikirjoitustaan pitkiäkin aikoja, ja käsikirjoitus saattaa käydä monessakin eri kustantamossa. Jos kirjoittaisin käsikirjoitusta, en perfektionismini takia varmaan saisi sitä koskaan valmiiksi. Kirjan kirjoittamiseen saattaa olla monia erilaisia esteitä. Kirjassa tulee omasta mielestäni hauskasti esille lykkääminen. ”Oletko ryhtymässä kirjoittamaan, mutta huomaatkin tutkineesi viimeisen tunnin Kairon hotellin hintoja”, Tuominen kirjoittaa kirjassaan. Kohta sai minut naurahtamaan, koska löydän usein itseni tekemästä aivan muuta kuin pitäisi, ja ilmeisesti se pätee myös kirjoittamiseen läksyjen lisäksi.

Kirjassa esitellään myös esim. kirjoituskilpailuja. Jos olisin itse alkamassa kirjoittamaan, osallistuisin kilpailuihin ja hankkisin kokemusta, ja niin kirjassa kehotetaankin tekemään. Kirjasta saa todella paljon ja monipuolisesti neuvoja siihen, mitä tehdä käsikirjoituksen jälkeen ja miten suhtauta epäonnistumisiin. Kirjassa puhutaan myös esim. apurahoista, jotka ovat tärkeitä. Mielestäni on hyvä, että kirjassa tuodaan esille monipuolisesti asioita, eikä vain suoraan kirjoittamiseen liittyviä asioita. Se esittelee myös ns. “negatiivisia” asioita positiivisten lisäksi. Eihän kirjoittaminen ole vain ruusuilla tanssimista.

”Anna kirjasi rauhassa elää ja anna sen kantaa sinua eteenpäin”, Tuominen kirjoittaa kirjan loppupuolella. Kyseinen lause tiivistää hyvin kirjan asiat. Pitää antaa kirjoitusprosessin ja kirjan rauhassa kehittyä ja kantaa eteenpäin.

Yllätyin kirjasta positiivisesti. En odottanut, että kyseisen kirjan kansien väliin mahtuisi niin paljon uutta tietoa. Tuominen havainnollistaa todella hyvin erilaisten esimerkkien avulla, jotka saattavat olla hänen omasta elämästään tai jonkun muun kirjailijan. En ole ennen lukenut kirjoittamiseen liittyviä kirjoja ja nyt hieman kadun sitä. Tulevaisuudessa tulen kirjaa lukiessani katsomaan sitä aivan eri näkökulmasta ja ajattelen, mitähän kaikkea tämänkin kirjan takana on tapahtunut. Suosittelen “Minusta tulee kirjailija” -kirjaa kaikille, vaikka et itse olisi kiinnostunut kirjoittamisesta. Se antoi todella paljon minulle.

← Takaisin
seuraa meitä