Kirjailijat
5.2.2016
|
Anri Väre

Elena Mady: ”Lukiessa tutustuu itseensä”

Lukufiiliksen tähtilukija -sarja esittelee tuttuja ihmisiä lukuharrastuksen kautta. Edellisen tähtilukijan Ronja Salmen juttuun pääset tästä.

Kerro hieman sinusta ja suhteestasi lukemiseen. Minkälainen lukija sinä olet?

Olen utelias, heittäytyvä ja innokas lukija. Lukeminen tarjoaa arvokkaita hetkiä omien ajatusten parissa, omien tunteiden ja mietteiden seurassa.

Mikä lukemisessa on parasta?

Lukiessa tutustuu itseensä. Kun lukee, omat ajatukset ovat keskiössä.  Niitä ei haasta eikä sörki kukaan. Lukiessa on lupa olla mitä tahansa mieltä, aikaa olla rauhassa täysin eri mieltä kuin ehkä hetkeä myöhemmin. Lukiessa oppii — kiinnostavia asioita tai vaikka katsomaan elämää toisin silmin. Kun lukiessa löytää kaiun omille ajatuksille, tietää, ettei loppujen lopuksi ole yksin. Lukeminen täydentää sitä rajallista piiriä, jossa jokainen elää.

Paras lukukokemuksesi?

Oman tekstin lukeminen, kun se ilmestyy ruudulle sormistani kuin taikomalla. Se on edelleen hätkähdyttävää, uskomatonta. Tarinoiden kirjoittaminen on tietoisuuden ja alitajunnan välistä leikkiä, joka yllättää ja ilahduttaa, liikuttaa ja ravisuttaa. Etenkin romaanin ensimmäisen version lukeminen on ihan parasta. Teksti on yhtä aikaa tuttua ja kuitenkin uutta.

Kehen kirjan henkilöön samaistut eniten?

Vaihdokkaan Alexiin. Minullakin on salainen maailma sisälläni, joka tekee minusta sen, kuka olen ja ketä ei tunne kukaan muu kuin minä. Jaan Alexin toiveen tulla rakastetuksi niiden tärkeimpien asioiden vuoksi, samoin kuin halun tulla nähdyksi tämän ulkoisen olemuksen sisältä.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?

Ella Auran. Koska keitujen maailma on unieni maailma. Olisi mahtava päästä tallustamaan pitkin unieni polkuja (ja lentämään myös ihka oikeasti).

Ihastutko kirjassa yleensä pahikseen vai hyvikseen? Mikä pahis tai hyvis on tehnyt sinuun vaikutuksen?

Hyvikseen, mutta inhimilliseen sellaiseen. Joskus hyvistä ja pahista erottaa toisistaan vain aika, ja aina teot. Aina voi päättää toimia toisin ja oppia, muuttua. Omissa kirjoissani Ella Auran kiusaaja Daisy teki minuun vaikutuksen sinnikkyydellään. Hän oli ensin pahis, mutta tekstin edetessä Daisy alkoikin kasvaa toisenlaiseksi. Hänessä oli siis sitä kirjoittamisen taikaa. Yllättäen Daisy ei taipunutkaan muottiin, jonka olin hänelle suunnitellut. Muistan hyvin, kuinka hämmästyin, kun Daisy putkahti sankariksi kuvioon, jonka olin suunnitellut toiselle, paljon kiltimmälle tyypille.

Suuri(kirja)rakkautesi?

Vaihdokkaan Alexin Jesse on suuri rakkauteni, koska hän on kaikessa tärkeässä kuin oma rakas mieheni. Hän on turvallinen ja hyvä ihminen, rakastava ja luotettava. Kun hän sanoo, että kaikki järjestyy, uskon häntä. Ja hän näkee minut, ja minä näen hänet. Saan tehdä virheitä, olla oma itseni tai etsiä polkuani hänen seurassaan, niin kuin Alex Jessen seurassa. Ja toisin päin myös.

Mikä on paras aika lukea ja kirjoittaa?

En ole aamuihminen, joten mikä tahansa aika kello 10 jälkeen. Usein jopa illan hämärä, jos olen yksin vaikkapa mökillä saaressa kirjoittamassa. Mutta jos tarina imaisee mukaansa, niin junamatka tai kahvilahetki voivat olla täydellisiä myös. Ajatukset ratkaisevat, ei aika.

Mitä sanoisit hänelle, joka kysyy miksi pitäisi lukea kirja kun siitä on elokuvakin?

Koska kun luet kirjaa, päässäsi pyörii oma, ainutlaatuinen leffa. Kukaan muu maailmassa ei näe niitä kuvia, joita sinä näet. Se on niin hienoa! Eikä kukaan valitse puolestasi, mikä on tarinassa tärkeintä. Sinä valitset.

Mistä löytää hyviä kirjoja?

Kirjastot ovat hienoja paikkoja, ja kirjastonhoitajat ovat kokemukseni mukaan mukavia ihmisiä. Jos mietit valmiiksi, mikä sinua kiinnostaa, se auttaa heitä auttamaan sinua. Harrastukset ovat aiheina hyviä lähtökohtia. Vaikka vuorikiipeily tai luistelu, jokin mitä et edes osaa, mutta joka kiehtoo. Tai mieti vaikka minne olisi kiva matkustaa. On melkoisen varma, että jokin hyvä kirja sijoittuu sinne. Myös googlettamalla löydät varmasti mielenkiintoisia aiheita käsitteleviä kirjoja.

Lukeminen on..

tie oman, ainutlaatuisen leffan luomiseen. Kukaan ei näe niitä kuvia, joita sinä näet lukiessasi. Vain sinä. Se on niin mahtavaa!

 

Elena Madyn Vaihdokas on osa Lukufiiliksen kuukauden teemaa. Sen kirja-arvosteluun pääset tästä.

← Takaisin
seuraa meitä