Kirjailijat
18.10.2017

”Kirjoittamisen pitää olla kivaa.” Haastattelussa Mika Wickström

Wickstršm Mika, kuva: Jesse Terho

Kerro hieman itsestäsi ja suhteestasi lukemiseen. Minkälainen lukija olet?

Luen aika laajalla skaalalla yleistä tietokirjallisuutta ja proosaa. Luen taustatöitä tehdäkseni mutta myös ajankulukseni ja huvikseni. Urheilukirjoja olen lukenut vuoden parhaita urheilukirjoja valitsevassa raadissa jo toistakymmentä vuotta. Nyt justiin menossa on Miki Liukkosen O, aivan huikea teos!

Mikä lukemisessa on parasta ja miksi?

Ei ole yhtä tai kahta syytä lukea kirjoja; lukeminen on hauskaa ja hyödyllistäkin. Nautin erityisesti rikkaasta kielestä ja raikkaasta ilmaisusta, samoin kuin taitavasti rakennetuista tarinoista.

Keneen kirjan henkilöön olet samaistunut eniten?

Aika usein nostetaan esiin juuri samastuminen, kun puhutaan romaaneista. Ehkä olen siinä suhteessa hieman erilainen lukija. Minua kiinnostavat kaikenlaiset ihmiskohtalot ja tarinat. En hae kirjoista välttämättä samastumispintaa; olen pikemmin utelias lukija. Omassa kirjoittamisessanikin eläydyn mieluusti täysin itsestäni poikkeaviin hahmoihin.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?

Minulle riittää sukellus kirjojen maisemiin. En kaipaa pyhiinvaelluksia kirjojen todellisiin maisemiin. Kuviteltu on monesti kiinnostavampi kuin todellinen.

Mikä kirja on tenhyt sinuun suuren vaikutuksen?

Ensimmäiset kokemukset ovat usein sykähdyttävimpiä. Kun luin joskus 16-vuotiaana Mika Waltarin Turms Kuolemattoman, olin todella myyty. On tietenkin olemassa pitkät rivit hienoja, vaikuttavia kirjoja, myös omassa hyllyssäni, mutta juuri tuo Turms oli minulle avain kirjallisuuden maailmaan.

Minkä vinkin antaisit nuorelle kirjoittajalle tai sellaiselle, joka haluaisi alkaa kirjoittaa?

Kukin kirjoittaa tavallaan ja omista lähtökohdistaan. Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle. Kirjoittamisen pitää olla kivaa. Lukeminen tukee kirjoittamista, samoin kuin kaikki kokemukset ja havainnot ympäröivästä todellisuudesta. Ammatikseen kirjoittava joutuu elämään senkin tosiasian kanssa, että kirjoittaminen on välillä työlästä ja vaikeaa, mutta se kuuluu toimenkuvaan.

Miten oman kirjoitustyylin löytää?

Oma tyyli ja ääni löytyvät ajan kanssa. En osaa antaa mitään erityistä ohjetta tai patenttivastausta. Kirjoittamalla se löytyy!

Lukeminen on…

… ikkuna toisiin maailmoihin.

 

← Takaisin
seuraa meitä