Lukufiiliksen loppuvuoden 2024 teemana oli Lukuilo. Pääkirjoituksen kirjoitti Otavan lukulähettiläs Henriika Tulivirta: ”Sen sijaan, että pohdimme jatkuvasti lukutaidon tarpeellisuutta tai siitä saatavia hyötyjä, meidän pitäisi keskustella enemmän lukemisen elämyksellisyydestä, kirjallisuuden herättämistä tunteista ja ajatuksista, lukemisen ilosta ja riemusta. Kukaan ei halua jatkuvasti tehdä asioita vain siksi, että ne ovat hyödyllisiä tai pakollisia. Sen sijaan hakeudumme toistuvasti sellaisen tekemisen pariin, joka ilahduttaa, viihdyttää tai innostaa. Minkään muun harrastuksen kohdalla – oli kyseessä sitten urheilu, musiikki, teatteri, tai eräily – ei jatkuvasti puhuta vain hyödyllisyydestä tai tarpeellisuudesta. Miksi tekisimme niin lukemisen kohdalla?”
Lue koko pääkirjoitus täältä.
Lukufiiliksen toimituskuntalaiset jakavat ajatuksiaan lukemisesta:
”Lukeminen antaa paljon uutta ajateltavaa ja sisältöä elämään. Lukemisen avulla myös oppii paljon uutta vähän vahingossakin, vaikka lukisi esimerkiksi enimmäkseen vain fiktiota. Lukeminen on myös ihana harrastus, jonka pariin voi uppoutua. Koen, että se esimerkiksi tukee yleistä jaksamista arjessa.”
Lue koko juttu täältä.
Toimituskuntalainen kirjoitti artikkelin siitä, millaisia tunteita kirjat ja lukeminen herättävät hänessä:
”Hyvästä kirjasta riittää puhuttavaa jälkeenpäin. Jos on lukenut kaverin kanssa saman kirjan, yleensä keskustellaan sellaisista kohdista, jotka saivat lukijan tuntemaan jotain. Jokaisella lukijalla voi olla erilainen tunnekokemus, koska jokaisen taustat ja tarinaan heijastuvat kokemukset ovat erilaisia. On erittäin tärkeää myös tutkia lukemisen herättämiä olotiloja itsekseen. Kun lukee muiden kokemuksista, tai kohtaa erilaisia tunteita ja tilanteita kirjoissa, voi niitä peilata omaan elämäänsä, jotta ymmärtää omia tunteitaan paremmin. Kirjallisuus voi toimia terapeuttisena välineenä, auttaen lukijaa käsittelemään vaikeita ajatuksia ja tilanteita turvallisessa ympäristössä. Omien tunteiden käsittelyn ja ymmärtämisen lisäksi lukeminen voi auttaa ymmärtämään muiden ihmisten oloa ja käytöstä.”
Lue koko juttu täältä.
Lukufiiliksen toimituskuntalainen kirjoitti lukuilosta ja siitä, miten lukuharrastuksen voi aloittaa:
”Lukufiiliksen teema on Lukuilo. Jokaisen pitäisi saada tuntea sitä, vaikuttivatpa omaan lukemiseen mitkä asiat tahansa. Esimerkiksi tietyissä elämäntilanteissa, kuten koulua käydessä, aikaa lukemiseen vapaa-ajalla on rajoitetusti. Lukuilo on kuitenkin mahdollista löytää silloinkin, ja parhaimmillaan se jopa tukee arjessa.”
Lue koko juttu täältä.