Ilmiöt
15.4.2024
|
Saara Rostedt

Pääkirjoitus: Suutelisitko suippokorvaa?

Saara Rostedt

Kuva: Saara Rostedt, Jonne Räsänen (Otava).

Fantasia ei ole enää pelkästään nörttien juttu. Vain kourallinen romantiikkaa, ja olemme kaikki hurahtaneet booktokin johdolla kaninkoloon nimeltä romantasia. 

Maailma ympärillämme on vaativa. Meihin kohdistuu päivittäin erilaisia odotuksia ja paineita samalla, kun yhteiskuntaa piinaavat kriisit toistensa jälkeen. Somessa kaikkien muiden elämä on hienompaa, isompaa ja parempaa. Onko siis ihme, että haluamme kirjojen lennättävän meidät kauas ahdistavasta arjestamme? 

Sen lennon mahdollistavia pakomatkoja minä ja muut etsimme romanttisesta fantasiasta, kirjamaailman kuumimmasta genrestä. 

Romantasian suosiosta on kiittäminen kirjasomea, varsinkin TikTokin booktok-yhteisöä, jossa chiliemojit viuhahtelevat lukusuositusten mukana. Vaikka romantasiaa on kirjoitettu jo useampi vuosikymmen, supersuosioon se on ponnahtanut 2010-luvulla – tunnistatkin ehkä otsikot Twilight, Fourth Wing, Acotar ja Caraval. 

Pidämme siitä minkä tunnemme. Kuviot rakkauskirjoissa ovat aina samoja (eli siis ihanan tuttuja): kaksi henkilöä tapaa toisensa, ja erilaisten käänteiden ja trooppien jälkeen he ihastuvat ja rakastuvat (ja ehkä tekevät jotain muutakin, chiliemoji chiliemoji). Mutta mitä jos odotettuun ensisuudelmakohtaukseen liitettäisiinkin suippoja korvia, taikavoimia tai telepaattisia lohikäärmeitä? Haltiaprinssin kuvitteellisessa syleilyssä pahinkin stressaaja unohtaa velvollisuudet, piinaavat deadlinet ja aamukiukun. 

Kun ryhdyin viime kesänä kirjoittamaan esikoisteostani, oli romantasia minulle itsestään selvä genrevalinta – halusin antaa oman panokseni kirjallisuudelle, jonka avulla selätin vuosia kestäneen lukujumini. 

Romanttinen fantasia on lumoavaa viihdekirjallisuutta, mutta sen avulla voidaan käsitellä vaikeitakin aiheita. Päähenkilöiden ongelmat ovat samoja kuin meillä taviksilla, vaikka kirjoissa eletäänkin magian, parisiteiden ja taruolentojen keskellä. Ensirakkauksien, sydäntä särkevien taistelujen ja kasvukipujen lomassa hyvyys, rakkaus ja vahvat naiset voittavat aina – siksi romantasia on minulle genreistä ykkönen. 

Ja ehkä myös niiden koukuttavan kuumien kohtausten vuoksi. 

S.K. Rostedt on kirjailija, joka tunnetaan iloisesta ja helposti lähestyttävästä tyylistään kirjasomessa (@skrostedt). Esikoiskirja ’Kahden veren tytär’ julkaistaan elokuussa 2024. Hän suosittelee kaikille romantasiasta kiinnostuneille Sarah J. Maasin Valtakunta-sarjaa ja valitsee aina moraalisesti harmaan kirjapoikaystävän.

← Takaisin
seuraa meitä