Ilmiöt
23.5.2018
|
Elisa Grönholm

Sateenkaaren alla

Kaksi peilipaitoihin pukeutunutta blondia nuorta miestä suutelee toisiaan jäähallin pukuhuoneessa. – Lätkäjätkä-Ville, kuinka se nyt sillee, mua pussas, mua pussas, bloggaaja Tuure Boelius laulaa  toukokuun alussa julkaistulla musiikkivideollaan Lätkäjätkä-Ville. Video sai osakseen paljon huomiota ja myös kritiikkiä, koska pukuhuoneissa ei ole totuttu keskustelemaan seksuaalisesta suuntautumisesta. Ainakaan silloin, jos se poikkeaa valtavirrasta. Kaikesta huolimatta Lätkäjätkä-Ville on noussut Spotifyn soittolistalla Suomen top 10 striimatuimman kappaleen joukkoon. Lukufiilis on innoissaan, koska kesällä haluamme tuoda etenkin sukupuoli-  ja seksuaalivähemmistöjen ääneen kuuluviin.

Helsingin Kallion kirjaston kirjastonhoitaja Samu Eeve kertoi Lukufiiliksen haastattelussa, että uudemmassa nuortenkirjallisuudessa ei esiinny paljoakaan teoksia, joissa ei olisi sateenkaareen viittaavaa hahmoa. Hyvä nuortenkirjat ja -kirjailijat!

–  Ei ole järkevää kirjoittaa sellaista kirjaa, jossa olisi vain valkoisia tyttöjä ja poikia, jotka puhuisivat vain yhtä kieltä, koska se ei ole enää kauhean monen todellisuus, Samu kommentoi. Samun mukaan pääkaupunkiseudun nuoret vaikuttavat olevan kartalla sukupuoli- ja seksuaaliasioissa. Tarve ei välttämättä ole se, että nuoret tutustuisivat HLBTI-kirjoihin, ja sitä kautta heille heräisi ajatus, että tuollaisiakin ihmisiä on olemassa.

– Emme ole enää siinä tilassa onneksi. Se on enemmänkin sellaista, että ”olen tällainen, missä on se peili, johon voin peilata itseäni? Mistä löydän ihmisiä, jotka näyttävät, kuulostavat ja ovat sellaisia kuin minä?”, Samu sanoo.

Lukufiilis esittelee tässä kuussa muutamia HLBTI-kirjoja eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovia teoksia, joihin kannattaa tutusta. Arvio on tulossa Meredith Russon uutuusteoksesta Tyttösi sun, jonka päähenkilö on korjannut sukupuolensa. Riina Mattilan romaanissa  Järistyksiä Eelia ei miellä itseään tytöksi tai pojaksi.  Lisäksi syksyllä ilmestyy nuorille suunnattu tietokirja Sukupuolena ihminen, jonka tekijöitä Lukufiilis pääsee jututtamaan. Lisää teemaan liittyviä teoksia löytyy ainakin Kallion kirjaston sateenkaarihyllystä. Kirjasto onkin esimerkillinen paikka tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä.  Tiesittekö, että HelMet-kirjastoissa sukupuolen merkitseminen kirjastokorttiin ei ole pakollista ja suuressa osassa WC:t ovat sukupuolineutraaleja?

Mikä olisikaan parempi ajankohta kirjan avaamiselle, kuin päivä, jolloin valo ujuttautuu aamuyöstä verhojen läpi, lämpö saa kastamaan varpaat suolaiseen veteen ja hymyn ihmisten kasvoille.  Kesän aikana haastatteluun pääsevät ainakin kirjailijat Kimmo Ohtonen, Veera Salmi ja Jyri Paretskoi. Lukufiiliksen historian ensimmäisestä blogista Tulitanssija voi lukea tarinaa inhimillistetyistä kissoista. Lukufiilis on kesän aikana myös festivaalitunnelmissa, sillä toukokuun lopulla järjestetään käännöskirjallisuuteen keskittyvä festivaali Helsinki Lit ja kesäkuun lopulla Suomen suurin sateenkaareva kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride. Kirjojen täyteistä ja avartavaa kesää kaikille! Tämän kesän Lukufiilis loikoilee sateenkaarilipun alla tai oikeastaan liehuttaa lippua.

 

Lukufiiliksen toimituksesta

Elisa

← Takaisin
seuraa meitä