Ilmiöt
6.6.2024
|
Sofia Blomberg

Sateenkaarikirjallisuutta Pride-kuukauteen

sateenkaarilippu

Kesäkuu on Pride-kuukausi, jolloin näemme paljon kannanottoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lukufiilis on tehnyt listan sateenkaarikirjallisuuden teoksista. Sateenkaarikirjallisuus tuo esiin sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuutta.  

kansikuva

Karla Malm: Lux (Into, 2022) 

Vuonna 2006 Iiris aloittaa opinnot Kallion lukiossa ja tapaa Ässän, jolla on yksiö Piritorin laidalla ja rotsin selässä teksti PISSIS PUNX. Iiris ihastuu häneen palavasti, ja hetken ajan Kallion kadut ovat kuin todeksi tullut haave. Pian suhde vetää Iiriksen maailmaan, jota leimaavat kahden euron tuopit, sekoilu ja miesten katseet, ja totuus Ässän elämästä alkaa valjeta. Iiris joutuu tekemään valinnan, pitääkö kiinni Ässälle antamastaan lupauksesta vai suojellako itseään ja tulevaisuuttaan. Vielä vuosien päästäkin Iiris etsii vastausta kysymykseen, miksi he kokivat tuon nuoruuden ajanjakson niin eri tavoin. 

kansikuva, kaksi poikaa, punainen pusero, siniset shortsit, vaalea pusero

Alice Oseman: Heartstopper osa 5 (suom. Oona Juutinen, Tammi 2024) 

Poika tapaa pojan. Pojista tulee ystävät. Pojat rakastuvat. Sydämet sulattanut sarja jatkuu viidennessä osassa.

Nick ja Charlie ovat korviaan myöten rakastuneita. He ovat tunnustaneet toisilleen tunteensa, ja Charlie on saanut äidiltään luvan yöpyä poikaystävänsä luona. Mutta miten suhteen käy ensi vuonna, kun Nick aloittaa yliopiston ja kaikki muuttuu? 

kansikuva

Mona Bling: 23 Transmyyttiä (Into, 2022) 

23 transmyyttiä purkaa luku kerrallaan myyttejä kirjailijan omien sekä muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemusten, tarinoiden ja asiantuntijahaastatteluiden kautta. Kirja on suunnattu kaikille, joilla on mielipide transihmisistä ja uteliaisuutta tietää, onko luulo todellisuudessa tiedon väärti. Teos haastaa lukijaa murtamaan omat ennakkoluulonsa ja näkemään transihmiset uudessa valossa. 

kansikuva

Miska Karhu: Nimeni on Alex (Otava, 2021) 

Nuori transmies Alex katoaa ajomatkalla Turusta Tampereelle. Polttava huoli tuo yhteen joukon eripuraisia ihmisiä: miesystävä Anssin, Anssin äidin Kertun ja Alexin vanhemmat, joista erityisesti Marjut-äiti ei vieläkään kykene hyväksymään lapsensa korjattua sukupuolta ja uutta nimeä. 

Löytyykö Alexin yksityisviesteistä johtolankoja? Liittyykö tapaukseen rikos, vai onko Alex kadonnut omasta halustaan? 

kansikuva, poika, banaani, kahvi, appelsiini, viinirypäleitä, pöytä

Miska Valos: Sisäsiisti (WSOY, 2023) 

Esra on transpoika, lukion toisella ja kulttuuriperheen kuopus. Hän räpiköi läpi perheillallisten, bileiden ja pakollisten kurssisuoritusten, ja ennen vapaudelta tuntuneet asiat ovat jo menettäneet hohtonsa. Elokuvaohjaajaisä on tehnyt Esrasta näyttelijän, äiti kirjoittaa autofiktiota ja siskon syömishäiriö herättää perheessä lähinnä julmuutta. Kyynistynyt Esra kamppailee ulkopuolisuuden tunteen kanssa ja kaipaa turvaa, muttei tiedä kuinka asian korjaisi. 

kansikuva

Mira Eskelinen: Aavistus (S&S, 2023) 

Aavistus on huikean kaunis ja kiihkeä kertomus transitiosta, omaksi itsekseen tulemisesta ja muistojen armeliaasta epäluotettavuudesta. Se murtaa syvään juurtuneen käsityksen transsukupuolisuudesta ennen kaikkea tragediana, juhlii moninaisuutta voimavarana ja kutsuu lukijan mukaan ilon ja rakkauden piiriin, jossa jokainen saa loistaa. 

kansikuva, kaksi poikaa

Simon James Green: Heartbreak boys (suom. Lotta Sonninen, Otava 2024) 

Kesäloma ei voisi alkaa kamalammin – Jackin ja Naten poikaystävät jättävät heidät ja aloittavat romanssin toistensa kanssa. Kaiken lisäksi he hehkuttavat uutta onneaan häpeilemättömästi somessa. 

Sisuuntuneena Jack ja Nate päättävät pistää vielä paremmaksi, sekä loman että somen suhteen. He lähtevät Naten perheen kanssa automatkalle tarkoituksenaan luoda sometarina vielä upeammasta kesästä. Se osoittautuu kuitenkin vaikeammaksi kuin voisi kuvitella. Matka tuo eteen kommelluksen jos toisenkin, ja lopulta on kohdattava petolliset eksät. Mutta ehkäpä myös lääke sydänsuruun on lähempänä kuin pojat tajuavat. 

kansikuva, teltta

Johan Ehn: Hevospojat (suom. Sirje Niitepõld, Otava 2024) 

Koskettava romaani nuorten miesten rakkaudesta linkittyy upeasti 1930-luvulta nykypäivään.

Anton saa pestin tukholmalaisesta vanhusten palvelutalosta. Kotikäynnillä nuori mies tutustuu lähes satavuotiaaseen Alexander Kovaciin ja saa sulkeutuneeseen mieheen kontaktin. Vanhuksen valokuvista Anton oivaltaa, että mies on homo kuten hän itsekin. Niissä näkyy sirkushevosia ja kaksi nuorukaista. Keitä he ovat? 

kansikuva

Oksana Vasjakina: Haava (suom. Riku Toivola, Otava 2023) 

Venäläiseksi nykyromaaniksi shokeeraavan avoin autofiktiivinen kertomus nuoren homoseksuaalin naisen matkasta Venäjän halki, äidin tuhkat kainalossaan.

Tytär kuljettaa äitiään Siperiaan haudattavaksi. Hän haluaa ymmärtää viha-rakkaussuhdetta, joka heillä oli toisiinsa. Äiti ajatteli, että tytär oli kirottu ja että hänen oma syöpänsä oli alkanut rintaan jääneestä maitotipasta. 

kansikuva, neljä henkilöä

Kuura Juntunen: Mähän tiesin, ettei täällä ole mitään (Kustannus Z, 2022) 

Helle, Julian, Leeni ja Caesar lähtevät seikkailulle selvittämään, mitä tarkoittaa muunsukupuolisuus, miten saadaan aikaan jaffapullomuistoja ja mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Ehkäpä vastaukset löytyvät Itä-Suomesta (tai internetistä). 

← Takaisin
seuraa meitä