Snabba frågor till författaren Julia Wickholm
Julia Wickholm har skrivit novellen Dammen för Läsveckan. Syftet med Läsveckan är att lyfta fram betydelsen av läsning och läskunnighet i samhället. Årets tema är möten, vilket kan uppfattas på många sätt. Världar möts i våra läsupplevelser och vi lär oss förstå varandra och olika fenomen bättre. För vissa kan det vara läsecirklar som för samman människor och möjliggör givande diskussioner kring litteratur.
Här svarar Julia Wickholm på frågor om skrivandet och sin nya novell.
– Idén till novellen kom ganska automatiskt när jag fick uppgiften att skriva en kort novell som skulle passa till många olika åldersgrupper. Jag skrev Dammen till läsare ända från lågstadiet till gymnasiet. Jag tänkte på att skräck skulle vara ett fängslande tema som funkar i alla åldrar och sedan bestämde mig att jag ska skriva en novell med lite övernaturliga inslag mot slutet.
– Det tog inte alls länge, under en timme tror jag. Jag fick idén snabbt och novellen var kort så det gick väldigt lätt att skriva.
– Jag hade egentligen inga stora svårigheter, men skulle säga att få fram stämningen. Min första idé var att novellen ska handla om en damm som ser olika saker, men jag ändrade mig. På grund av Läsveckans tema tyckte jag att den borde berätta om två personer.
– Jag gillar nog att läsa noveller, men gör det väldigt sällan. Det finns ändå både långa och korta noveller som jag har tyckt om särskilt mycket.
– Lite allt möjligt. Jag har redan skrivit två ungdomsböcker och för tillfället håller jag på med min tredje. Jag har på sistone planerat en novellsamling med skräcktema, men ännu inte vet om den skulle bli för vuxna eller barn.
– Läs så mycket som möjligt eftersom man måste läsa för att kunna skriva. Mitt andra tips är att läsa böcker som du tror att skulle passa dig och vad du vill skriva om. Å andra sidan är det också nyttigt att läsa böcker som du anser som annorlunda eller svåra. Det viktigaste är i alla fall att inte ge upp direkt, utan prova på att skriva olika texter. Man kan exempelvis börja skriva en text och om den inte blir som man har tänkt kan man lämna den och skriva något nytt. Det är alltid möjligt att fortsätta den gamla texten senare. Man borde dessutom inte kasta bort någonting eftersom den kan komma till användning.
Läsveckans novell Dammen.