Kirja-arviot
17.6.2024
|
Saana Koivula, 17v

Synkkäsävyistä fantasiaa

kansikuva, musta tiikeri

Elina Pitkäkankaan menestysteos Sang (WSOY 2022) sai tänä keväänä paljon odotetun jatko-osan. Fantasian täyteinen Naraka jatkaa tuttua tarinaa kirjan päähenkilöstä Daweista, ja tämän kamppailusta veljensä, mutta myös rikkoutuneen yhteiskunnan, pelastamiseksi. Pitkäkankaan taidokkaasti luoma fantasiamaailma sukeltaa pintaa syvemmälle ihmisyyden todelliseen luonteeseen, sekä sen petollisuuteen.

Tarina sijoittuu jo kirjasarjan ensimmäisestä osasta tuttuun dystopiseen aasialaiseen Fusangin valtioon. Dawein on jätettävä turvalliset kotiseutunsa taakse, ja pelastettava isoveljensä valtion synkimmästä kolkasta. Narakana tunnetulle työleirille ovat joutuneet maan epäonnekkaimmat kansalaiset, jossa Dawein roolimallina toiminut isoveli on nyt jo useamman vuoden ollut jumissa. Niinpä Dawei taittaa matkan kotinsa rauhasta kohti pahamaineista Narakaa.

Narakassa tarina tuo mukanaan lukuisia uusia henkilöhahmoja, mutta myös vanhat ihmissuhteet saavat uusia sävyjä. Dawein kumppani Dray kulkee tämän rinnalla läpi kirjan tuoden synkkään tarinaan lämpimiä vivahteita. Kaksikon välinen suhde voimistuu, ja toivo yhteisestä tulevaisuudesta puskee Daweita eteenpäin kohti oikeudenmukaisuutta. Tarinassa merkittävässä osassa toimii Drayn ohella myös uusi, Narakan tulevaa kapinaa johtava Lao Yang, joka karismaattisuudellaan vetää lukijaa puolelleen. Dawei löytää itsensä keskeltä syttynyttä kapinaa, joka nostaa pintaan kysymyksiä hänen omasta moraalistaan. Ristiriita valtion ja tämän omien läheistensä välillä on lähellä kasvaa sietämättömäksi.

Vaikka itse ei fantasiakirjallisuutta tule usein luettua, oli Narakaa vaikeaa laskea käsistään. Synkkäsävyinen tarina vei mukanaan heti ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Tarinan painavia aiheita ja teemoja tasapainottivat lämminhenkiset hahmot, jotka toivat mukanaan myös tuulahduksen tyypillisestä nuortenkirjallisuudesta. Varsinainen juoniratkaisu oli melko yllättävä ja kuin ääripää kirjasarjan ensimmäiselle osalle. Lisäksi tarina jäi roikkumaan auki monien hahmojen kohdalta, joihin itse olisin lukijana toivonut vastausta.

Narakaa voin suositella kaikille iästä tai aikaisemmista lukutottumuksista huolimatta. Vaikka kyseessä on nuortenkirja, näen että sen käsittelemät aiheet sodasta rauhaan koskevat kaikkia tavalla tai toisella. Tarinassa väkivaltaiset tapahtumat saavat osittain jopa filosofisia puolia päähenkilön taistellessa ajoittain omia arvojaan vastaan. Myöskään kokemattomuus fantasiakirjallisuuden parissa ei ole este kirjan lukemiselle. Suosittelen ehdottomasti Sangin lukemista Narakan pohjalle, sillä yhdessä nämä kirjat muodostavat hätkähdyttävän hienon teosparin.

← Takaisin
seuraa meitä