Läsglans
8.10.2024
|
Lizette Jakobsson,  16 år

När livet slår tillbaka gäller det att finna ljuset i mörkret 

kansikuva

Ljuset som kommer in genom sprickorna kan vara en person du möter av en händelse. Där ljuset kommer in är en ungdomsbok med bra flyt, skickligt skriven trovärdig dialog och en spännande handling om trasiga fanmiljer och ny lycka. 

Anette Eggert: Där ljuset kommer in. Opal, 2024 

I boken Där ljuset kommer in av Anette Eggert får vi följa med Sonja, som lever i en familj med komplicerade relationer. Hennes pappa mår dåligt och Sonja är övertygad om att allt är hennes fel. “Allting började när Sonja föddes, det blev för mycket för honom” hörde hon sin mamma säga i telefon en gång. På kvällarna hör hon föräldrarnas bråk, pappan som öppnar flaskor och hur han sedan försvinner in i det så kallade farmorrummet. 

Men allt är inte bara ont i Sonjas liv, hon har i alla fall Bang och Lilly som är hennes bästa vänner. De och ostbågar är allt Sonja egentligen behöver, ända tills deras skola och skolan från Nötjsö ska vara med i ett gemensamt kulturprojekt. Sonja är med i sånggruppen och där blir hon ihopparad med Tom. Efter att de träffats en andra gång lyser hennes mobil upp med ett meddelande från Tom, men bara ett “?”. Efter det ändras allt, efter det är det inte längre bara Bang, Lilly och ostbågar hon har. För nu har hon också Tom som är hennes ljus i mörkret. 

Men så plötsligt slår livet tillbaka helt för Sonja, hon får höra att Tom kraschat med sin bil. Men när hon skyndar sig hem till honom så visar det sig vara Bang. Mycket är jobbigt i Sonjas liv redan och nu ännu till det här, “Var är ljuset nu? det finns inte”. Hon vet inte hur hon ska hantera detta, men det hon vet är att varje relation hon bildar går alltid sönder. 

Trovärdig och balanserad handling 

Boken Där ljuset kommer in är skriven i jag-form ur Sonjas perspektiv, vilket också känns naturligt eftersom hon är huvudpersonen och det är hennes liv det handlar om allra mest. 

Jag tycker att boken är välskriven med ett språk som lätt flyter. Dialogerna är skrivna på ett bra sätt och det är lätt att hänga med. Och Eggert vet verkligen var man slänger in citat så de speglar Sonjas tankar. Boken är skriven för ungdomar och det märks genom att hon exempelvis har slängt in citat på engelska. Ett av mina favoritcitat från boken är “There is a crack in everything, that’s how the light gets in”, eftersom det fångar både bokens tema och Sonjas inre kamp. 

Boken behandlar flera komplexa teman:  familjedynamik, vänskap och kärlek, och hur de sedan kommer till att forma Sonjas identitet. Sonjas familj är ganska splittrad samtidigt som Sonja försöker komma över skulden som hon känner att hon bär, boken visar hur detta kan påverka ett barns självkänsla. Men mitt bland detta så finns Sonjas stabilitet, hennes ljus som är vännerna Bang och Lilly, och såklart Tom som väcker nya känslor hos henne och blir Sonjas nya ljus. 

Eftersom språket och uttrycken i boken flöt ihop så lätt, så tyckte jag att det var en fängslande läsning. Det gick snabbt och läsa och det var en väldigt bra bok. Handlingen hade en perfekt balans mellan de ljusa stunderna i Sonjas liv och de mörka stunderna. Där ljuset kommer in är alltså en välskriven ungdomsroman som jag tror passar de flesta ungdomarna i åldern 12–18 år, eftersom den speglar vanliga tonårsproblem, som att hitta sin identitet och nya relationer. 

← Takaisin
seuraa meitä