Stephen King: Holly (Suom. Ilkka Rekiaro, Tammi 2024)
Äitinsä kuolemaa käsittelevä Holly Gibney saa epätoivoisen yhteydenoton tytärtään etsivältä naiselta, Penelope Dahlilta. Hänen tyttärensä Bonnie Dahl on kadonnut jättäen jälkeensä vain pyöränsä sekä pyörän satulalle jätetyn viestin: “Minulle riitti”. Poliisi ei toistaiseksi suostu tutkimaan tyttären tapausta katoamisena, mutta tapauksesta kiinnostunut Holly päätyy tarttumaan tarjoukseen ja selvittämään Dahlin tapausta. Johtolangat johdattelevat Hollyn huolestuttavaan päätelmään, kun Bonnien tapaus näyttää linkittyvän muihin alueella tapahtuneisiin katoamisiin. Stephen King venyttää taas kerran kauhun ja ihmisyyden rajoja, kun tarinan suuri paha näyttää kirotun hautausmaan tai viemärissä vaanivan klovnin sijasta olevan hellyyttävältä vaikuttava eläkeläispari Rodney ja Emily Harris…
Holly on aiemmista Stephen Kingin romaaneista ja jopa yhdestä novellista tuttu ja monien rakastama hahmo. Hänen ensiesiintymisensä sijoittuvat Kingin aiemmin julkaisemaan Mersumies trilogiaan, mutta Holly saa keskeisen roolin myös 2019 ilmestyneessä Ulkopuolinen-romaanissa, sekä Mitä enemmän verta -novellikokoelmassa, joka julkaistiin 2021. Teos on suurelta osin suunnattu lukijoille, joille Holly on jo ennestään tuttu ja kirjasta saa varmasti enemmän irti, jos on lukenut kirjat, joissa Holly on aiemmin esiintynyt. Romaani esimerkiksi sisältää useita viittauksia ja jopa juonipaljastuksia aiemmin mainituista Kingin teoksista. Tämä ei kuitenkaan estä lukemasta kirjaa, vaikka ei jokaista näistä olisikaan kahlannut läpi.
Kirja koostuu kahdenlaisista luvuista, joissa vuorottelevat Hollyn etsivän työ sekä aikahypyt taaksepäin, joissa kerrotaan Harriseista ja heidän kylmäävistä suunnitelmistaan. Lukija saa jännittyneenä seurata pääseekö Holly oikeisiin johtopäätöksiin samalla kun luku toisensa jälkeen saa lisää tietoa eläkeläisparin vastenmielisistä teoista. Paljastuksia tulee koko ajan lisää ja kun Harrisien julmuuksien todellinen merkitys avautuu, saattaa lukijan suu loksahtaa pysyvästi auki. En ole vähään aikaan lukenut kirjaa, joka saisi oikeasti pahan olon aikaan, mutta Hollya lukiessa kirja piti jopa laittaa hetkeksi kiinni. Tässä kirjassa King ei todellakaan arastele vastenmielistenkään kohtausten kuvaamista yskityiskohtineen päivineen. Suosittelen käymään sisältövaroitukset läpi ennen lukemista, sillä niitä tässä kirjassa kyllä riittää.
Ennen kaikkea tämä Kingin uusin teos on ainutlaatuinen ja todella todistaa, että kauhun kuninkaalta eivät lopu kesken uudet näkökulmat tai tavat kuvata pahuutta – vieläpä tavalla, joka hyytävästi voisi olla totta. Romaanissa ei tällä kertaa ole meneillään mitään paranormaalia ja kirjan hyytävä ydin on se pahuus ja säälimättömyys, mihin ihminen lopulta voi olla kykeneväinen. Kontrasti harmittomilta vaikuttavien eläkeläisten ja sen kaiken mitä kyseisen “harmittoman” eläkeläispariskunnan kellarissa tapahtuu takaa unohtumattoman lukukokemuksen – oli se sitten vireille jäävän kiinnostuksen tai painajaisten merkeissä. Edes eläkeläiset eivät voi paeta Kingin ulottumattomiin. Pahuus ei katoa vanhenemalla minnekään.
Kirjassa ratkaistavan mysteerin ja kylmiä väreitä aiheuttavan kauhun lisäksi Kingin uutuusteos sukeltaa myös syvälle itse Hollyyn hahmona. Lukijat saavat aiempaa enemmän tietoa Hollyn menneisyydestä ja suhteista tämän perheeseen sekä läheisiin. Erityisesti hänen suhteensa vasta menehtyneeseen äitiin sekä hoivakodissa asuvaan enoon ovat kirjassa keskiössä. Hollylle selviävät valheet saavat hänet kyseenalaistamaan suhdettaan äitiinsä ja mysteerin lisäksi hänen on ratkottava miten hän paljastukseen suhtautuu. Etenkin Hollyn hahmoon aiempien kirjojen aikana ihastuneet tulevat varmasti nauttimaan kirjan tästä puolesta yhtä paljon kuin itse murhamysteeristä.
Myös monet ajankohtaiset tapahtumat ja teemat kuten koronaepidemia ja Yhdysvaltojen politiikka tulevat teoksessa vahvasti esiin. Hollyssa näkyy aiempaa enemmän Kingin oma näkemys politiikasta ja myös koronasta. Monien henkilöhahmojen persoonien kuvailussa ja ensivaikutelmien luomisessa esimerkiksi käytetään heidän suhtautumistaan Trumpiin sekä kirjan tapahtumien aikaan vielä vahvasti jylläävään koronavirukseen. Ainakin omaan makuuni kirjassa etenkin koronaviruksen puimista oli aika paljon. Varsinkin kun kirjaa oli ehtinyt lukea yli puolenvälin, toistuvat maininnat hieman häiritsivät kirjaan uppoutumista ja tuntuivat paikoin jopa tarpeettomilta. Ainakaan itselle koronasta ei näemmä ole tarpeeksi aikaa, että sen voisi vain hyväksyä osaksi kirjan maailmaa, joten en ihan lämmennyt sille osalle kirjaa. Jos koronavirus osana kirjan juonta ja maailmaa ei kuitenkaan haittaa tai päinvastoin jopa kiinnostaa, suosittelen Hollya kovasti!
Holly on vertahyytävä trillerin ja kauhun sekoitus, joka sukeltaa Kingin kirjoille tuttuun tapaan syvälle ihmisestä löytyvän pahuuden sydämeen. Kirja on erityinen herkku niille, jotka ovat lukeneet kirjailijan kirjoja paljon jo entuudestaan, mutta unohtumaton kokemus myös Kingin uudemmille lukijoille. Tätä kirjaa ei kannattaa jättää väliin.