Lukufiilis julkaisee yläkoulun Nuori Aleksis -raadin finalistiteosten arvioita. Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten omat kirjasuosikit myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Nuoret pääsevät raadin kautta myös vaikuttamaan nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemiseen. Yläkoulun Nuori Aleksis -projekti nostaa lukemisesta ja kirjallisuudesta kiinnostuneet nuoret esiin!
Sanna Isto: Näkymättömät, Tammi 2023 oli yläkoulun Nuori Aleksis -raadin palkintoehdokkaana 2024.
”Näkymättömät on kutkuttava ja omanlainen jännityskirja, jonka teemoista nautin kovasti. Päähenkilön tunteet olivat samaistuttavia ja todentuntuisia.” (Auri Hemminki, 15-v.)
“Pidin hahmoista ja siitä, miten juoneen lisääntyi jännitystä edetessä. Pidin kirjan sanomasta.” (Aava Hemminki, 14-v.)
”Näkymättömät on hyvin samaistuttava kirja yksinäisyyden kokemisesta ja unohdetuksi tulemisesta. Kirjan henkilöt ovat realistisia, koska kukaan heistä ei ole täydellinen. Juoni on sopivan yllättävä, mutta siltikin selkeä. Kirjassa onnistutaan kuvailemaan epävarman nuoren tunteita onnistuneesti ja realistisesti.” (Alma Säkkinen, 15-v.)
”Tämän kirjan kahlasin uskomattoman nopeasti, alle viidessä tunnissa. Kirjoitustyyli on suhteellisen simppeli ja se saa kirjasta arkisen. Kirjassa käsitelty teema tuntuu lähes kätketyltä, vaikka perusidea onkin jo nimessä. Kirjaa lukiessa pääsi itsekin heittämään arvauksia Piiskun elämästä ja sen koin erittäin viihdyttäväksi. Tapahtumapaikkojen kuvailu muistutti Sarvijumalan tyyliä ja melkein pystyi kuvittelemaan ne samaan paikkaan, vaikka kirjailijat ovatkin tosi erilaisia. Tarina ei ollut liian ilmiselvä, mutta ei myöskään liian monimutkainen.” (Sofia Oksanen, 15-v.)
”Pidin kirjan ideasta: nuori joka on niin huomaamaton, että muuttuu näkymättömäksi. Kirja oli hyvin kirjoitettu ja sillä oli monia hienoja hetkiä ja ajatuksia ihmisistä ja heidän jäljistään.” (Inari Linnavalli, 15-v.)
”Kirja herätti tunteita ja sai ajattelemaan ja kyseenalaistamaan omia käsityksiä. Siinä kirja onnistuu hyvin. Pidin itsessään kirjan ideasta, näkymättömyydestä. Sukulaissuhteita oli myös kiinnostava seurata. Kirjoittaja oli sijoittanut vihjeet ja ratkaisut myös oikeisiin kohtiin. Oli iloista huomata ratkaisu sivu ennen, kuin se paljastettiin suoraan ja kokea onnistuminen. Miljöötä kuvailtiin tarpeeksi, jotta sen pystyi itse kuvittelemaan, muttei liikaa, ettei siihen kyllästynyt. Muistin kerrankin henkilöiden nimet. Ne eivät olleet liian samanlaisia, eivätkä sekoittuneet keskenään. Kirja tuotti lukijalleen hyvää mieltä, mutta silti sisälsi pienen ”kannanoton”.
Nimi kertoi aiheen oikein hyvin ja samalla herätti kiinnostuksen lukea kirja. Hyvä nimivalinta, vaikkakin saman nimisiä kirjoja tuntuu olevan useita, mikä hankaloitti mm. kirjaston palvelujen käyttämistä.
Henkilöt olivat realistisia (jos näkymättömyyttä ei oteta huomioon) ja päähenkilöön oli helppo samaistua.” (Riina Ukkonen, 14-v.)
”Valitsin kirjan Näkymättömät voittajaksi, koska minusta tämä kirja on todella hyvin kirjoitettu. Kirjan juoni on mukaansatempaava ja se kulkee todella hyvin jättämättä tarinaan tylsää kohtaa. Tarina on rakennettu erittäin hyvin ja kirjan juonenkäänteet ovat täysin odottamattomia. Tarinassa käsitellään myös hienosti esimerkiksi yksinäisyyttä. Kirja oli todella mukaansatempaava heti ensimmäisistä sivuista lähtien ja se sai minut lukemaan kirjan aivan hetkessä.” (Tilda Manninen, 15-v.)
“Pidin kirjasta, koska tarina oli mielenkiintoinen, eikä loppua voinut ennustaa missään vaiheessa tarinaa. Päähenkilön näkymättömyys oli kirjoitettu hyvin ja koko voima oli uniikki. Pidin siitä, että näkymättömyyttä, joka oli kirjassa kirjaimellista, voisi verrata oikeassa elämässä tapahtuvaan näkymättömyyden tunteeseen ja se oli kirjoitettu tavalla, johon oli helppo samaistua.” (Elli Jokela, 14-v.)