Lukufiilis julkaisee yläkoulun Nuori Aleksis -raadin finalistiteosten arvioita. Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten omat kirjasuosikit myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Nuoret pääsevät raadin kautta myös vaikuttamaan nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemiseen. Yläkoulun Nuori Aleksis -projekti nostaa lukemisesta ja kirjallisuudesta kiinnostuneet nuoret esiin!
Raili Mikkasen: Haluan näytellä! Tuusulanjärven Ruth Sibelius (Tammi 2023) oli yläkoulun Nuori Aleksis -raadin palkintoehdokkaana 2024.
”Lukija tutustuu kirjaa lukiessa hyvin 1900-luvun elämään. Kirjassa tulee hyvin esille se, kun asiat alkoivat muuttua modernimpaan suuntaan esim. hevosista siirryttiin autoihin. Kirja oli hyvin todenperäinen ja kertoo hyvin taiteilijasukujen historiasta. Kirjaa lukiessa tuntui kuin olisi palannut 1900-luvulle. Sen kerronta oli todella sujuvaa. Kirjan teksti oli tyyliltään vanhanaikaista, joka sopi kirjaan erinomaisesti.” (Elisa Hiltula, 15-v.)
”Raili Mikkasen uskomaton taito kuvat historiallisia henkilöitä ja tapahtumia jatkuu tässäkin kirjassa. Kirjaa kertoo tarkasti Jean Sibeliuksen yhdestä tyttärestä, Ruthista. Olen harvemmin lukenut kirjaa, jossa 1800-luvun nuoren naisen elämä on kuvattu yhtä mielenkiintoisena. Kirja on samalla myös Ruthin kasvutarina tytöstä naiseksi ja kansallisteatterin näytyelijäksi. Kirja antaa todella hyvän kuvan tuon ajan elämästä, muttei kuitenkaan vaikuta missään vaiheessa tietokirjalta, vaikka siinä kerrotaankin todellisista henkilöistä.” (Reeta Räsänen, 14-v.)
”Jean Sibelius on kiinnostava henkilö ja tämä kirja kertoi hänen tyttärestään, joten en voinut olla lukematta tätä kirjaa! Rakastan historiaa, joten tykkäsin kun kirja kertoi vanhasta ajasta. Kirja kertoi myös näyttelemisestä joka oli hauskaa, kun hahmot eläytyivät rooleihinsa. Tarina innosti myös käymään Ainolassa, kirjan tapahtumapaikassa. Kirjassa oli myös ihastumista ja rakastumista, josta tykkäsin.” (Tilda Kekkonen, 14-v.)
”Valitsin tämän kirjan toiseksi parhaaksi, koska se oli mielestäni hyvin kaunis teos. Se, kuinka tuolloinen aikakausi korostui kirjasta ja kuinka siihen pystyi eläytymään, vaikkei itse ole ollut syntynytkään silloin oli jotain upeaa.
Ennen tämän teoksen lukemista en edes ollut kuullut ikinä mitään Ruth Sibeliuksesta, mutta kirjan luettua tunsin jopa tuntevani hänet. Joissain tilanteissa koin samaistumista Ruthiin. En minäkään aina jaksaisi olla niin tarkka esimerkiksi siitä mitä puen ylleni.
Kirja oli tietyllä tavalla kuin lämmin halaus ja sopi täydellisesti kesälukemiseksi.” (Saara Määttä, 15-v.)
“Valitsin tämän kirjan yli muiden ehdottomaksi lemppariksi, sillä pidän historiasta ja kun sen voi muuttaa kirjan sivuille yhdeksi tarinaksi. Kirjan kieli ja juonen kulku oli todella selkeää. Pidin myös siitä, että kirjan henkilöt ovat joskus eläneet ja nyt kirjailija on herättänyt heidät uudestaan henkiin kirjan sivuille.” (Ella-Maria Koskinen, 15-v.)