Lukufiiliksen toimittajina ovat toimineet aikojen saatossa monet nykyiset kirjailijat ja kirja-alalta tutut henkilöt. Pyysimme heitä muistelemaan Lukufiilis-aikojaan.
Kuva: Eva Persson, Tammi
”Minua oli pyydetty tekemään esittelevä luettelo uusista lapsille ja varhaisnuorille sopivista kirjoista, mutta työn ollessa jo pitkällä Kirjailijakeskuksen (nykyinen Lukukeskus) johtokunta saikin idean, että siitä pitäisi tehdä lehti. Kiireessä sitten muokkasin plaria niin, että lopputulos oli jotain luettelon ja lehden väliltä – seuraavasta numerosta tuli jo enemmän oikea lehti”
Kuva: Yle / Anne Hämäläinen
”Sain haastatella Anna-Leena Härköstä Lukufiilikseen vuonna 1987. Olin seitsemäsluokkalainen. Anna-Leena Härkönen oli minusta aivan ihana ja kiehtova! Hän oli 22-vuotias, silloisen minun näkökulmasta tietysti aivan aikuinen. Lukufiilikseen kirjoittamisella on ollut iso vaikutus elämääni. Olin lapsena ja nuorena perinteinen lukutoukka ja huomasin jo varhain, että kirjojen miettiminen ja niistä kirjoittaminen on kivaa ja jotenkin luontevaa. Tämä juttu oli yksi etappi pitkällä matkalla, ja olen teipannut tuon Lukufiiliksen sivun työhuoneeni seinälle.”
Anna Tulusto on nykyinen Ylen pitkän linjan kirjallisuustoimittaja. Hän on tehnyt kirjallisuusohjelmia sekä radioon, että televisioon. Tällä hetkellä Tulusto juontaa ja käsikirjoittaa Yle Kulttuuricocktail Kirjat -televisio-ohjelmaa.
Kuva: Jonne Räsänen / Otava
”Lukufiiliksen päätoimittajuus tuli osakseni vuonna 1998. Lehti oli silloin vielä sanomalehden kokoa. Nro 1 vuonna 1999 oli ensimmäinen pienikokoinen lehti, ja siinä oli kirjoittamani pääkirjoitus, joista viimeisen tein lehteen 2/2009. Nuorten kanssa oli kiva keskustella ja välillä ideat olivat hillittömiä. Nauru raikui kokouksissa.”
Lehtinen on kirjoittanut useita nuorten kirjasarjoja ja hänelle on myönnetty muun muassa nuortenkirjallisuuden valtionpalkinto.
Kuva: KP / Tammi
”Lukufiiliksen kanssa samaan aikaan kirjoitin myös oman alueeni maakuntalehteen. Yhdessä nämä lehdet tarjosivat kanavan nuorelle toimittajan ja kirjailijan urasta haaveilevalle harjoitella ja kehittyä sekä saada työkokemusta. Minut pyydettiin melko pian myös Lukufiiliksen toimituskuntaan. Kuopiossa asuneelle lukiolaiselle nuo ”työmatkat” Helsinkiin ja kokoukset aikuisten kirjailijoiden kanssa olivat tärkeitä ja inspiroivia. Tuntui hienolta ansaita rahaa siitä, mitä rakastin tehdä eniten – siis lukemisesta. Lukufiilis ja sen toimituskuntaan kuuluminen vahvisti identiteettiäni lukemiseen ja kirjoittamiseen kunnianhimoisesti ja ammattimaisesti suhtautuvana nuorena.”
Lappalainen työskentelee Helsingin Sanomien HS Vision taloustoimittajana. Hän voitti esikoiskirjallaan Syötäväksi kasvatetut Tieto-Finlandian.
Kuva: Mikko Palonkorpi / Siltala
”Lukufiiliksen kautta oppi monenlaista yhteistyötä ja sain joka kerta uuden numeron tullessa iloa sekä lehden grafiikan että sisällön värikkyydestä. Pidän myös erittäin tärkeänä sitä, että olen saanut olla Lukufiiliksen kautta konkreettisesti kannattelemassa nuorten lukemista.”
Huotarisen romaani Valoa valoa voitti Finlandia Junior -palkinnon, ja siitä on tehty elokuva. Huotarinen toimii myös Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana.
Kuva: Marjaana Malkamäki / Tammi
”Lukufiilistä oli aivan ihana tehdä. Ehkä hienointa oli nähdä nuorten kirjoittajien kehittyvän vuosien mittaan ja se, kuinka mukavasti opettajat olivat hommassa mukana. On myös kiva bongata kirjallisuuskentältä tuttuja nimiä, kun Lukufiilistä avustaneet nuoret ovat kasvaneet aikuisiksi ja löytäneet töitä kirjallisuuden parista.”
Simukan Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty yli 50 maahan.
Juttu on osa Lukufiiliksen 50-vuotisjuhlavuotta.