Kirja-arviot
15.8.2017
|
Johanna Valjakka

Kaikki kaikessa

Nicola Yoon – Kaikki Kaikessa (Tammi 2017, suomentanut Helene Bütsow)

Kaikki kaikessa on teiniromanssi, joka on Tähtiin kirjoitetun virheen lailla kaapannut maailman huomion, ensin romaanina ja toukokuussa 2017 elokuvana. Teoksen protagonisti on Madeline Whittier, jolla on harvinainen tauti – hän on niin allerginen maailmalle, että hän on joutunut asumaan talonsa sisällä koko elämänsä, koska ulos meneminen olisi hänelle hengenvaarallista. Hänen lähipiirinsä koostuu hänen äidistään (joka on myös hänen lääkärinsä) ja hänen hoitajastaan Carlasta. Madelinen isä ja veli kuolivat, kun hän oli nuori. Hänen äitinsä ja Carlan lisäksi hänelle pitävät seuraa kirjat ja elokuvat, joka on hänen paras mahdollisuutensa saada jonkinlainen kosketus ulkomaailman kokemuksiin.

Kaikki muuttuu, kun uudet naapurit muuttavat viereiseen taloon. Madeline muuttaa päivänsä rytmiä tarkkailakseen heitä – etenkin Olly, perheen poika joka on samanikäinen hänen kanssaan, vetää Madelinen huomiota puoleensa selittämättömällä tavalla. Kaksi nuorta rupeavat juttelemaan. Illalla rupattelu muuttuu kuitenkin nopeasti joksikin muuksi, joksikin paljon tärkeämmäksi – kun Ollysta tulee Madelinelle kaikki kaikessa, hän on valmis riskeeraamaan koko elämänsä ollakseen hänen kanssaan.

Teksti on erittäin soljuvaa ja kirjan luvut ovat lyhyitä. Tarinan lukee siis huomaamattakin yhdeltä istumalta. Kirjan lukujen välissä on Madelinen piirroksia, sähköposteja ja hänen ja Ollyn keskusteluja, joka lisää teokseen hauskuutta ja keveyttä. Lukujen nimet ovat hauskoja ja lisäävät tarinaan yllättävän paljon kontekstia.

Koska tarinan painopisteenä on Madelinen ja Ollien dialogi, siihen on panostettu. Siinä on juuri oikea tasapaino heidän ikäluokkaan kuuluvaa kiusoittelua, nasevaa sävyä ja sarkasmia, sekä myös aitoa tunnetta, romantiikkaa ja herkkää haavoittuvaisuutta, kun he kertovat omista elämistään.

Kokonaisuutena kirja on iloinen ja eläväinen, vaikka sen taustalla on synkkiä aiheita – Madelinen sairaus, Ollyn perhettä varjostava perheväkivalta, menneisyyden auto-onnettomuudet ja siitä seurautuneet traumat vievät tarinaa eteenpäin ja johtavat sitä juonenkäänteisiin jotka pitävät lukijan koukussa.

Kaikki kaikessa ei ole vallankumouksellinen kirjallisuuden teos, eikä sen juoni ole täysin ennalta-arvaamaton. Se kuitenkin täydentää nuortenkirjallisuuden romansseja ja sopii loistavasta esimerkiksi niille, jotka tykkäävät John Greenin tuotoksista.

Omasta mielestäni se oli täydellinen kesälukeminen. Madelinen ja Ollyn romanssi, jonka Yoon on luonut, on yksi niistä joka jää lämmittämään sydäntä kirjan viimeisenkin sivun jälkeen.

4/5

← Takaisin
seuraa meitä