Kirja-arviot
8.11.2017
|
Jonna Nuutinen

Muistojenlukija on Susiraja-kirjasarjallaan debytoineen Elina Rouhiaisen uuden Väki-trilogian ensimmäinen osa. Uudessa kirjasarjassaan Rouhiainen yhdistää todellisuuden ja fantasian niin, että välillä kirjaa lukiessaan on vaikea muistaa, että kirjan tapahtumat perustuvat lähes kokonaan maagisiin voimiin.

Kiuru vaikuttaa päällisin puolin tavalliselta itähelsinkiläiseltä teiniltä, mutta salaisuutensa vuoksi hän on kaikkea muuta kuin tavallinen. Erikoisen kykynsä vuoksi Kiuru näkee ihmisten muistot lintuina ja pystyy jopa varastamaan niitä. Varastettuaan Helsingin kadulla näkemänsä pojan muiston, päätyy hän tapaamaan muita samankaltaisia kykyjä omaavia ihmisiä ja viettämään suurimman osan ajastaan heidän kanssaan. Kun utelias viisikko alkaa selvittelemään kykyjensä taustoja, alkaa salaisuuksien verkko pikkuhiljaa purkautua.

Romaanissa on kuvailtu hyvin kolmea erityyppistä elämäntyyliä; romaneiden kiertolaiselämää, varakkaiden vanhempien lapsen elämää, sekä elämää perheessä, jossa kaikesta joudutaan säästämään rahanpuutteen vuoksi. Erityisesti romaneita kohtaan kohdistuvaa rasismia ja syrjintää on kuvattu kirjassa totuudenmukaisesti, ehkä jopa kantaaottavasti.

Lukemisen alussa oli vaikea päästä mukaan tarinaan, mutta kun taustoja tunsi enemmän, oli romaani lukukokemuksena erittäin mukava ja kiinnostava. Juonenkäänteitä oli runsaasti, jonka vuoksi välillä oli vaikea pysyä tapahtumissa mukana. Toisaalta niiden ansiosta mielenkiinto vain kasvoi loppua kohden, eikä päässyt lopahtamaan missään vaiheessa.

Lue Elina Rouhiaisen haastattelu Lukufiiliksestä

Elina Rouhiainen:  Muistojenlukija. Tammi (2017)

← Takaisin
seuraa meitä