Ilmiöt
13.2.2018

Laura Eklund Nhaga lukee jatkuvasti ja puuskittain: ”Elän, ajattelen ja hengitän teosta, johon olen juuri silloin kiintynyt.”

Kuva: Kevin Pollard/Helsinki Poetry Connection

Lavarunoilija Laura Eklund Nhagalle spoken word on keino aktivismiin. Eklund Nhaga tuottaa ystäviensä kanssa nettisarjaa Project Green Gables, joka perustuu L. M. Montgomeryn klassikkokirjaan Annan nuoruusvuodet.

Kerro hieman itsestäsi ja suhteestasi lukemiseen, minkälainen lukija sinä olet?

Luen koko ajan ja kuitenkin puuskittain. Imen itseeni minkä tahansa tekstimuotoisen tiedon muropaketin kyljestä bussin penkkiin liimattuun mainokseen. Jos ei ole mitään luettavaa, luen mitä vain. Kokonaisia kirjoja luen, kun on aikaa. Kun saan kiinni kirjasta, luen sen aika nopeasti, melkein kerralla. Elän, ajattelen ja hengitän teosta, johon olen juuri silloin kiintynyt.

Teet myös spoken word -runoutta/lavarunoesityksiä. Mitä tämä taiteenlaji merkitsee sinulle?

Olen aina ollut runotyttö. Kirjoitin ensimmäisen runoni 7-vuotiaana, heti kun opin kirjoittamaan. Spoken word on minulle paras ja omin keino aktivismiin. Se yhdistää minulle tärkeimmät asiat: kirjallisuuden ja yhteiskunnallisen kritiikin.

Mikä on paras lukukokemus tai muisto lukemiseen liittyen?

Kun olin lapsi, isoäitini luki minulle L. M. Montgomeryn Vihervaaran Anna– ja Runotyttö-kirjasarjan. Ne ovat siitä asti määritelleet elämäni kulkua. Ilman Annaa ja Runotyttöä en olisi ehkä koskaan alkanut kirjoittaa, enkä olisi kasvanut ihmiseksi, joksi kasvoin. Niihin myös palaan, kun tarvitsen inspiraatiota. Aloitin vuonna 2015 ystävieni kanssa jopa web-sarjan nimeltä Project Green Gables, joka perustuu Vihervaaran Annaan. L. M. Montgomeryn kirjat ovat antaneet minulle hyvin paljon. Muuten parhaita kirjoja ovat ne, joiden marginaaleihin tekee mieli kirjoitella ajatuksia. Viimeksi sellaisia ovat olleet Koko Hubaran Ruskeat Tytöt ja Tadeusz Borowskin This Way for the Gas, Ladies and Gentlemen. Ostin hiljattain L.M. Montgomeryn Runotytöstä pokkariversion, vain jotta kehtaisin kirjoittaa siihen.

Kehen kirjan henkilöön olet samaistunut eniten? 

Tylsä vastaus, mutta tosi. Vihervaaran Anna-kirjoja lukiessani uudelleen pohdin usein, pidänkö niistä niin paljon, koska olen Annan kaltainen vai kasvoinko Annan kaltaiseksi, koska pidin lapsena kirjoista.

 Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?

Minusta olisi mielenkiintoista vierailla Six of Crows -sarjan kaupungissa Ketterdamissa. Harry Potter on tietenkin aina foolproof -vaihtoehto.

 Mikä kirja on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen?

Tässä vaiheessa jo itsestään selvän L. M. Montgomeryn tuotannon lisäksi voisin nostaa esiin vaikkapa Stalinin lehmät, joka on yksi kaikkien aikojen suosikkikirjoistani. Taitavan kirjoittamisen lisäksi minuun vaikutuksen teki tapa, jolla lukija joutuu (saa) itse kokoamaan tarinat kasaan Sofi Oksasen antamista palapelin paloista. Kuten varmaan kaikki, pidän kirjoista, jotka vaativat ajattelemista.

Uskotko, että kirjallisuuden avulla voidaan nykypäivänä vaikuttaa laajasti asioihin? Entäpä spoken word -runoudella?

Kaikki kuluttamamme media vaikuttaa tapaamme ajatella ja nähdä maailma. Kirjallisuus, kuten spoken word-runous on vain yksi tapa jakaa ja ottaa vastaan jonkun muun ajatuksia, kokemuksia ja elämänkatsomusta. Mikään taiteenlaji ei sijaitse tyhjiössä, tee työtä tai ”vaikuta” yksinään. Kaikella on vaikutus siihen, mitkä ovat normit ja yhteiset standardit ja miten hyvin voimme ymmärtää toisiamme.

Lukeminen on…seikkailu, sielun ruokaa. Aivoille on syötettävä sisältöä, jotta ne voivat tuottaa sitä.

 

Lavarunoutta juhlistetaan tämän vuoden Lukuviikolla 16.-22.4. Lukuviikon aikana järjestetään tapahtumia ympäri Suomen – osallistu ja tutustu ilmaisiin sisältöihin! 
← Takaisin
seuraa meitä