Palefacen ja Kaisa Happosen vinkit: Näin teet Revi se –runon!
Kuvakirjailija Kaisa Happoselta ja Karri Miettiseltä eli rap-artisti Palefacelta julkaistaan syyskuussa runokokoelma Revi se. Nyt he antavat vinkkejä, kuinka oman Revi se –runon voi toteuttaa.
”Kirjaimet ja sanat voi laittaa uuteen järjestykseen. Kaikilla on lupa editoida ja luoda uutta! Tekstiä on kaikkialla. Sanoissa on voimaa ja niiden voima pitää käyttää hyvään.” – Kaisa Happonen
Kaisan vinkit runon tekoon:
Ota tussi käteen ja yliviivaa lehtiartikkelista pois kaikki sanat, joita et runoosi tarvitse.
Leikkaa lehdestä kaikki otsikot irrallisiksi sanoiksi ja järjestä sanat uudestaan.
Järjestä kotona kirjahyllyn kirjat niin, että nimistä niiden selkämyksissä muodostuu runo.
Avaa kirja ja etsi aukeamalta koskettavin lause ja aloita runosi sillä. Lopeta runo aukeaman rumimpaan, kauneimpaan, painavimpaan tai kevyimpään sanaan. Tätä tekniikkaa me emme ole kirjassa kokeilleetkaan!
Palefacen vinkit runon tekoon:
Ota sakset ja toimi nopeasti. Älä mieti mitään, vaan anna alitajunnan ohjata. Leikkaa 10-20 sanaa irti ja pysähdy vasta lopuksi katsomaan mitä tulit valinneeksi. Jäsennä niistä lauseita. Katso minne sanat vievät. Täydennä tarvittaessa leikkaamalla lisää materiaalia.
Hitaampi prosessi. Valitse aihe ja yritä löytää aiheeseen sopivia sanoja. Rakenna niistä runo ja muotoile kunnes olet tyytyväinen.
Blackout-runo. Ota aikakauslehti tai romaani. Varmista ensin, että ne saa sotkea, ettei kukaan suutu. Kaksi tapaa edetä: a) ryhdy yliviivaamaan sivulta sanoja spontaanisti ja etene, kunnes runo alkaa hahmottumaan. b) yritä tunnistaa sivulta sellaisia sanoja, joka haluaisit säilyttää. Etene johdonmukaisemmin kohti valmista runoa. Tiedät kyllä milloin se on ehjä.
Kuvaa kaupungilla yksittäisiä sanoja mainoskylteistä ja liikennemerkeistä. Sanoja on kaikkialla. Järjestä kuvat jälkikäteen esim. Instan layoutissa tms.
Etsi kirjahylly. Kävele sen luokse ja ala valita kirjoja joiden nimessä on jotain mageeta. Asettele kirjoja päällekkäin pöydän päälle, kunnes runo on valmis.
Keksi itse uusi tapa jäsentää valmista materiaalia. Olet runoilija.