Tyttö rakastuu palavasti poikaan. Poika välittää tytöstä, mutta lähtee suojellakseen tätä. Tyttö ystävystyy toisen pojan kanssa, joka lähtee hänkin. Pojat ovat oikeastaan vampyyri ja ihmissusi. Olen juuri päässyt lukiosta ja saanut luettua loppuun Twilight- eli Houkutus-sarjan kolmannen osan Epäilys. Tunnen itseni lähes yhtä musertuneeksi kuin päähenkilö Bella. Onneksi on vielä yksi osa jäljellä, ajattelen.
Twilight on yksi teoksista, jotka vauhdittivat Young adult- eli Ya-kirjallisuuden nousukiitoa reilu kymmenen vuotta sitten. Vaikka tällä hetkellä YA-kirjallisuus on iso juttu maailmalla ja kirjailijat julkkiksia, mennään Suomessa vielä pienemmällä volyymilla. Tosin viime aikoina lukijat ovat täälläkin tarttuneet YA-kirjoihin ja meillä ilmestyy toinen toistaan tasokkaampia nuorten aikuisten kirjoja. Salla Simukan Lumikki-trilogia on käännetty yli 50 kielelle, Aleksi Delikourasin Nörtti-sarjasta on tehty Tv-sarja ja Elina Rouhiaisen Väki-trilogiasta suunnitellaan samanlaista. Ihan vain muutamia mainitakseni.
Nuoret lukevat yhä vähemmän, ja yhtenä syynä tähän on pidetty sitä, ettei heille oli kirjoitettu mielenkiintoisia kirjoja tarpeeksi. Olisiko YA-kirjallisuus vastaus ongelmaan? YA-kirjojen päähenkilönä seikkailee noin 15-20-vuotias nuori, joten kirjat tulevat nuorten omasta maailmasta. Lisäksi niiden tarkoituksena on saada lukija viihtymään. Toisaalta YA-kirjallisuus nostaa esille rankkojakin teemoja, eikä aliarvioi lukijaansa. Erityisesti dystopiat ovat nousseet viime vuosina nuorten aikuisten suosioon, ja usein dystooppinen yhteiskunta aiheuttaa henkilöille ongelmia ja ulkopuolisuuden tunnetta. Onkin hienoa, että kaikkein vaikeimpiakin aiheita voi käsitellä kirjojen kautta.
Keväällä haastattelemani kirjastovirkailija kertoi, että juuri nuorten kirjoissa esiintyvät hahmot ovat todella monipuolisia. Tuntuukin, että erityisesti YA-kirjallisuudessa on helppo mennä yli kaikenlaisten rajojen. Viime viikolla haastattelemani, nuorille aikuisille kirjoittavat Anders Vacklin ja Aki Parhamaa eivät itse näe tulevaisuuden Helsinkiin sijoittuvan kirjasarjansa maailmaa kauhean synkkänä, vaikka vesi on vallannut Helsingin kadut. Maailma ei ole mustavalkoinen, joten miksi kirjojenkaan tulisi olla?
Nuorten aikuisten kirjallisuuteen keskittyvä tapahtuma Helsinki Young Adult Literary Convention Hel-Ya! järjestetään toista kertaa 29.9.2018. Se on mahtavaa, koska YA-kirjallisuus ansaitseekin oman tapahtumansa. Lukufiiliksen haastattelussa syksyllä ovat ainakin Gloriassakin esiintyvä, mangahenkisen romaanin kirjoittanut Magdalena Hai ja eri kirjallisuusfestivaaleilla esiintymässä ollut Salla Simukka. Lukufiiliksen kesätoimittaja Venla kokosi listaksi suosikki YA-kirjojaan ja tulossa on myös esittely erilaisista YA-kirjallisuuteen liittyvistä kanavista.
Elokuun lopulla on mahdollisuus osallistua kilpailuun, josta voi voittaa lippuja Hel-YA! -festivaaleille sekä tapaamisen festivaaleilla esiintyvän Elina Pitkäkankaan kanssa. Tarkempaa tietoa saat, kun seuraat Lukufiiliksen somea.
Nähdään Hel-Ya!:ssa!
Lukufiiliksen toimituksesta
Elisa