Ilmiöt
1.10.2018
|
Sofia Blomberg, 17 v.

Nuori Aleksis -raati sai Sofian lukemaan kirjoja, joita hän ei normaalisti valitsisi lukulistalleen

Nuori Aleksis – raati on tarkoitettu toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Valtakunnallinen lukijaverkosto nimeää aina edellisen vuoden ilmestyneistä kotimaisista kirjoista vuoden parhaan.

Raatilaiset saavat kirjalistan, josta jokainen lukee oman mielensä mukaan ja niin paljon kuin itse haluaa. Luettavana on edellisen vuoden romanit, novellit, runokokoelmat sekä esseet. Luettavista kirjoista voi pitää kirjaa ja arvioida niitä, jotta tietää omat suosikit.

Luku-urakka alkaa huhtikuussa ja jatkuu elokuun loppuun. Elokuun lopussa oma kirjalista sekä kirja-arviot omista suosikeista lähetetään äidinkielen opettajain liitolle. Kirja-arviot tehdään viidestä itselleen mieluisasta kirjasta.

Lukion toisella vuosikurssilla opiskeleva Sofia Blomberg on tämän vuoden raadissa mukana ja kertoo nyt omista kokemuksistaan:

”Oma luokanvalvojani ilmoitti minut raatiin. En ollut aikaisemmin kuullutkaan raadista, mutta se kuulosti mielenkiintoiselta, joten päätin lähteä mukaan. Aikaisemmin en ole lukenut juurikaan kotimaista kaunokirjallisuutta. 

”Bestsellereissä oli yli sadan ihmisen jonotuslista, joten en ollut varma saisinko niitä käsiini kilpailun aikana.”

Alkuun oli ensin vähän vaikea päästä, sillä koeviikolla piti lukea kokeisiin. Itse huomasin, että monet kirjat olivat hyvin suosittuja kirjastoissa, joten piti tehdä paljon varauksia. Jouduin käymään koko lukulistan läpi, jotta sain kirjastosta alkuun muutaman kirjan mukaani. Bestsellereissä oli yli sadan ihmisen jonotuslista, joten en ollut varma saisinko niitä käsiini kilpailun aikana. 

Keväällä itselläni alkoivat aikataulut muista hommista vapautua, joten lukemiseen tuli enemmän aikaan. Välillä kilpailu tuntui stressaavalta, koska halusin saada itsestäni kaiken irti. Lukeminen tuntui kuin palkinnolta, kun ei tarvinnut vain opiskella. Ulkona lämpimässä aurinkoisessa säässä tuli myös luettua.

Toukokuussa olinkin vauhdissa, sillä monet varaukseni tulivat kirjastosta minulle luettavaksi. Otin luettavaksi myös runoja, vaikka en ole niitä aiemmin juurikaan lukenut. Niistä jäikin positiivinen fiilis ja halusin lukea kaikkea, mitä en tavallisesti lue. Sota-aiheisia kirjoja oli paljon tarjolla listalla. Tämä voi myös johtua siitä, että viime vuonna oli Suomi 100 -juhla, joka näkyi kaunokirjallisuuden teemoissa. 

”Elokuun loppuessa olin lukenut vajaa 70 kirjaa”

Reissatessa pystyi lukemaan helposti, kun olin pitkillä bussimatkoilla. Pidin kesän alkuun pienen tauon lukemisestä, sillä olin lukenut jo vajaa 30 kirjaa. Kun kesäloma rupesi pitkittymään, sainkin jotain tekemistä. Oli rauhoittavaa lukea mökillä viileänä iltana kotimaista kaunokirjallisuutta, etenkin juhannuksena. Sota aiheiset kirjat olivat hyvin koskettavia ja ne todellakin avasivat silmiäni. Tunsin ylpeyttä Suomesta, koska en ollut ajatellutkaan, miten koskettavia kirjoja suomalaiset kirjoittavat. Olen pitänyt suomalaisia kaunokirjoja tylsinä ja pitkästyttävinä. Kirjalistassa oli kaiken tyylisiä kirjoja ja sain palan kaikkea. Luin vain yhden kirjan, josta en niinkään pitänyt.

Elokuun loppuessa olin lukenut vajaa 70 kirjaa. Latasin itselleni Bookbeatin, josta oli myös mukava kuunnella kirjoja lukemisen sijasta. Koko kokemus tuntui vain vilisevän ohi nopeasti. Kaiken kaikkiaan olen hyvin yllättänyt, miten paljon tämä antoikin. Kirjallisuudesta tuli laajempi näkemys. En laittanut itselleni mitään tavoitetta lukumäärän suhteen, mutta paljon tuli luettua.

Pääsin myös loppuraatiin, neljän muun raatilaisen kanssa. Tulemme yhdessä päättämään vuoden parhaan kirjan, jonka sitten palkitsemme Helsingissä Kirjamessuilla lauantaina 27.10.2018.

Suosittelen raatiin osallistumista jokaiselle toisen asteen opiskelijalle, joka on kiinnostunut kirjallisuudesta. Kokemuksesta saa paljon irti ja se tuo paljon hyviä fiiliksiä. Nyt minulla on aivan erilainen käsitys suomalaisesta kaunokirjallisuudesta, enkä kadu osallistumista. Tilaisuudesta ei kannata myöskään tehdä itselleen suurta stressiä, sillä jokaisen raatilaisen osa on merkittävä, luki paljon tai vähän.”

← Takaisin
seuraa meitä