Ilmiöt
24.4.2019

Eurooppaa mahan täydeltä: Lukuviikon lukuvinkit

Lukuviikon teemana vuonna 2019 on Koko Eurooppa lukee! Kirjailija, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja sekä kirjavinkkari Sini Helminen vinkkasi meille kymmenen eurooppalaista käännöskirjaa ja kymmenen kotimaista Eurooppaan sijoittuvaa kirjaa. Ota Sinin vinkit haltuun!

Käännettyjä:

Christiane F: Huumeasema Zoo (Saksa)                                                             

Christiane F:n omaelämäkerta Huumeasema Zoo on todella rankka tositarina 13-vuotiaana herooinikoukkuun joutuvasta Christianesta. Monet ystävät kuolevat ympäriltä teini-iässä ja huumeita saadakseen Christianen on myytävä itseään. Tämä kirja jaksaa järkyttää eikä se sovi herkille lukijoille.

Anne Frank: Päiväkirja (Hollanti)                                                                      

Juutalaistyttö Anne Frankin Päiväkirja kertoo Annen piileskelyn vuosista, kun perhe joutui pakoilemaan natseja amsterdamilaisen talon salaisessa siivessä. Tositarina on liikuttanut monia. Anne itse kuoli myöhemmin keskitysleirillä.

Holly Bourne: Oonko ihan normaali? (Britannia)                                                          

Holly Bourne on ajankohtaisimpia YA-kirjailijoita Britanniassa. Normaali-trilogian aloittava Oonko ihan normaali? on raikas ja kirpeän humoristinen kirja OCD:stä. 16-vuotias Evie ei haluaisi muuta kuin olla normaali, mutta helppoa se ei ole. Normaali-trilogia on täynnä nasevaa asiaa, mielenterveyden kysymyksiä ja feminististä tyttöenergiaa.

Jostein Gaarder: Sofian maailma (Norja)                                                            

Norjalaisen Jostein Gaarderin Sofian maailma on lumoava, ajattelemaan raastava romaani, joka samalla esittelee filosofiaa. 14-vuotias Sofia saa salaperäisen kirjeen, joka johdattaa hänet fantastiselle ajatusmatkalle filosofian historiaan.

Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia (Ranska)                                        

Ranskalaisen Alexandre Dumas´n Kolme muskettisoturia on miekkailuseikkailujen lyömätön klassikko, jota ei voi sanoa kuivaksi luettavaksi. Nuori kuumapäinen D´Artagnan kohtaa Pariisissa legendaarisen muskettisoturikolmikon ja sotkeutuu kuninkaallisiin juonitteluihin. Yhtä pitävillä sotureilla on vastassa kylmä viettelijätär Milady sekä valtaa havitteleva kardinaali Richelieu.

Siri Pettersen: Odininlapsi (Norja)                                                                      

Norjalaisen Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogia on pohjoismaista fantasiaa, joka ei häviä eeppisyydessä alan klassikoille. Peikkojen asuttamassa Yminmaassa hännätön Hirka on vaarallinen kummajainen, jonka pitää peittää vajavaisuutensa. Politiikka, uskonto, rakkaus ja kuolema: Pettersenin kirjat ovat isoja myös aiheiltaan eivätkä vain sivumäärältään. Trilogian aloittaa Odininlapsi.

Andri Snær Magnason: Aika-arkku (Islanti)                                                                   

Aika-Arkku on islantilaisen Andri Snær Magnasonin satiirinen satu isommille ihmisille. Se sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiset pakenevat huonoja aikoja aikakapseleihin. Samaan aikaan joku kertoo satua menneisyydestä, siitä miten tähän päädyttiin.

Ruta Sepetys: Harmaata valoa (Liettua)                                                

Liettualaistaustainen Ruta Sepetys selvitti sukunsa vaiheita ja kirjoitti liettualaisten Neuvostoliiton vankileireillä kokemista kauhuista toisen maailmansodan aikana. Linan järkyttävä tarina matkasta junalla Siperiaan ja vankien kohtaloista siellä on kuvattu vastikään myös elokuvaksi.

Andrei Sapkowski: Viimeinen toivomus (Puola)                                                  

Puolalaisen Andrei Sapkowskin Viimeinen toivomus aloittaa aikuisten fantasiasarjan Noituri, josta on tehty myös tietokonepelejä nimellä The Witcher. Hirviöidenmetsästäjä Geraltin karussa tarinassa moraali on harmaata, veri lentää ja naiset paljastuvat usein kirjaimellisesti hirviöiksi.

Daniil Harms: Sattumia (Venäjä)                                                                           

Venäläisen Daniil Harmsin lyhyt kertomuskokoelma Sattumia on absurdien aikuisten satujen klassikko. Ne naurattavat, itkettävät ja tekevät olon levottomaksi. Voiko tällaista edes kirjoittaa?

Kotimaisia:

Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F ja minä (Hollanti)                                                  

Terhi Rannelan Amsterdam, Anne F ja minä aloittaa Kertusta kertovan nuortenkirjatrilogian. Kerttu on juuri jättänyt tyttöystävänsä tekstarilla ja lähtee viihdekirjailija-äitinsä kanssa matkalle Amsterdamiin. Nähtävyyksien lisäksi Kerttu tutustuu Anne Frankin päiväkirjoihin ja joutuu pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan.

Tuija Lehtinen: Nottingham kesällä kello 6 (Britannia)                                             

Suomen tuotteliaimman nuortenkirjailijan Tuija Lehtisen ysäriklassikko punkkarityttö Sarasta, joka karkaa Käpy Cityksi kutsumastaan tuppukylästä ja suuntaa Englantiin. Siellä hän tapaa nettituttunsa Markin, joka ei ole aivan sitä mitä Saralle on väittänyt.

Antti Halme: Metalliveljet (Norja)                                                                                    

Ville joutuu lähtemään kesäksi Norjaan sedän luo ja tapaa siellä ensin nössönä pitämänsä Harrin. Pian kaksikko löytää yhteisen sävelen ja perustaa hevibändin, johon tulee mukaan myös irakilainen Hachemi. Bänditouhuja varjostaa rasistinen liikehdintä.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (Jugoslavia)                                   

Jugoslavialaissyntyisen Pajtim Statovcin palkittu esikoiskirja kertoo Jugoslaviasta Suomeen pakenevasta perheestä. Rankka ja samaan aikaan maaginen kirja, jonka tarinaa esitetään myös parhaillaan Kansallisteatterissa.

Salla Simukka: Valkoinen kuin lumi (Tsekki)                                                                

Salla Simukan maailmalla menestyneen Lumikki-trilleritrilogian toinen osa Valkoinen kuin lumi sijoittuu paahteiseen Prahaan. Lumikki on lähtenyt matkaan tutkiakseen menneisyyttään, mutta törmääkin vaaralliseen uskonlahkoon.

Antti Halme: Mafiakesä (Italia)                                                                                       

Antti Halmeen Mafiakesä aloittaa trillerisarjan. Arttu lähtee tutkija-isänsä ja tämän uuden ärsyttävän naisystävän kanssa kauniiseen Sisiliaan. Välittömästi Arttu kuitenkin menee sotkeutumaan mafian asioihin.

Sofi Oksanen: Puhdistus (Viro)                                                                                      

Sofi Oksasen elokuvaksikin tehty menestysteos Puhdistus on raaka katsaus Viron lähihistoriaan. Seksikauppaa pakeneva Zara törmää vanhan Aliide-nimisen naisen taloon. Aliiden menneisyyden salaisuudet nousevat viimein valoon.

Elina Rouhiainen: Aistienvartija (Irlanti)                                                                 

Urbaanin fantasiasarjan Väki toisessa osassa ääneen pääsee enemmän muunsukupuolinen Bollywood, joka päätyy Muistojenlukijasta tutun Kiurun kanssa Irlantiin. Valtaa kahmiva Väki-järjestö on kuitenkin taikavoimaisten päähenkilöiden perässä. Elina Rouhiaisen YA-sarjasta suunnitellaan myös tv-sarjaa.

Aleksi Delikouras: Nörtti 2, Next level (Kreikka)                                                        

Aleksi Delikourasin Nörtti-sarjan toisessa osassa DragonSlayer666 lähtee leirikouluun Kreikkaan ja mukana on myös hänen isäpuolensa Jorgos. Takuuvarmaa kohellusta ja huumoria tiedossa. Delikouras on ohjannut Nörtistä myös Youtube-videoita sekä tv-sarjan.

Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen (Ruotsi)                                                   

Miika Nousiaisen veijarimaisessa romaanissa suomalainen Mikko Virtanen hullaantuu Ruotsista ja tahtoo muuttua valehenkilöllisyyden turvin ruotsalaiseksi. Vadelmavenepakolaisesta on myös tehty leffaversio.

Lukuvinkit on koonnut kirjailija, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja sekä kirjavinkkari Sini Helminen

 

← Takaisin
seuraa meitä