Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen. Siltala 2018
Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen on hyvä ja informatiivinen kirja. Sanotaan se aluksi. Teos valottaa erinomaisesti F1-sarjan kurinalaista ja kiireistä arkea sekä Kimi-Matias Räikkösen henkilökohtaista puolta. Vastaanotto on ollut sen mukaista: Kirja on Suomen kaikkien aikojen eniten ilmestymisvuonnaan myynyt kirja, Suomen myydyin urheilukirja, Siltala-kustantamon myydyin kirja sekä Urheilumuseon raadin valitsemana vuoden 2018 urheilukirja. Sitä on jonotettu kaupoista ja varattu kirjastoista syystä. Teos tulee varmasti jäämään historiaan.
Kirjaa lukiessani mieleeni hiipi Hotakaisen toinen mestarillinen teos. Vuonna 1997 julkaistu Klassikko on autograafinen eli osin fiktiivinen ja osin faktuaalinen kirja siitä, kuinka kirjailija Hotakaiselta tilataan omaelämänkerta myyntejä nostamaan. Kirjan alussa ja lopussa kerrotaan sen kirjoittamiseen tarvittavan innoituksen eli Alfa Romeo -auton ostamisesta ja siitä, kuinka rellestäjäluonteinen Pera Kiilapää sen varastaa. Klassikon edellä mainitun tekstin välissä on 200 sivua osin keksittyjä ja liioiteltuja päiväkirjamerkintöjä 70- ja 80-lukujen villeistä toimittaja- ja taiteilijapiireistä.
Kirjoja yhdistää se, että molemmissa kerrotaan kirjan kirjoittamisesta. Kaikki, joiden kanssa olen Kimistä keskustellut, ovat myös huomanneet, kuinka kirja kuvaa Hotakaisen matkaa formulakisasta toiseen. Näin lukija pääsee Hotakaisen rooliin esimerkiksi kahdenkeskisissä keskusteluissa Kimin kanssa. Reportaasimainen tyyli ei ole elämäkertateoksille tyypillisin. Joku, joka ei pidä kirjailijoita kovinkaan suuressa arvossa tai olisi halunnut kuulla vain tavallisen tositarinan Räikkösestä, voisi tästä syystä olla pitämättä kirjasta. Hän voisi olla sitä mieltä, että kirja keskittyy liikaa itse Kari Hotakaiseen. Seikasta on siksi mielestäni hyvä mainita kirjaa arvioidessa. Yhtäläisyydet kirjojen välillä eivät kuitenkaan lopu siihen.
Klassikon vahva punainen lanka on autot ja niiden vilpitön ihailu. Kuvioon tulee autoja moottoritiellä täysiä huudattava, ammattikoulutaustainen Pera. Hän tiedustelee poliiseilta, miksi auton mittariasteikko yltää yli kahdensadan, jos sillä ei saisi ajaa niin lujaa. Yhtäläisyys Kimin ja Peran välillä on ilmiselvä.Tuntemattomassa Kimi Räikkösessä kuvataan seurueen automatkaa hotellilta kilparadalle, ja kuinka niin ikään ammattikoulun käynyt Kimi käyttää ylinopeuden tuomaa huumaa hyödykseen poukkoillessaan matelevien arkikuskien seassa.
Kari Hotakainen kirjoitti siis viimeinkin kirjan, jota häneltä Klassikossa pyydettiin jo viime vuosituhannella. Tuntematon Kimi Räikkönen ja Klassikko ovat kumpikin tarinoita kirjailija Hotakaiselle sattuneista tapahtumista. Molemmat teokset ovat vaatineet inspiraatiokseen autolla kovaa ajavan miehen, Klassikossa luuserin, Tuntemattomassa Kimi Räikkösessä maailmanmestarin. En tiedä, onko kirjailija itse tiedostanut yhtäläisyyksiä. Kimiä lukevalle voisi kuitenkin suositella rinnakkaislukemiseksi Klassikkoa, postmodernismin ja genrerajojen rikkomisen tyylinäytettä.
Joka tapauksessa Tuntematon Kimi Räikkönen on toimiva urheilu- ja henkilökuvakirja. Kenties kirjan tärkein perintö on arvostuksen nostaminen. Jos joku vielä vuonna 2019 on sitä mieltä, ettei formuloiden ajaminen ole urheilua, muuttaa kirja toivottavasti mielipiteen. Jos ei tämä teos, niin ei sitten mikään.