Kirjailijat
25.9.2019
|
Sofia Blomberg

Mikko Toiviainen kirjoitti kirjan kännykällä

Kalenterikarjuna sosiaalisessa mediassa tunnettu Mikko Toiviainen kirjoitti kirjan “What’s up, elämä” kännykällä. Kirjassa käydään keskustelua WhatsAppissa nuorten vaikuttajien kanssa. Kirjan aiheina ovat jaksaminen, itsensä hyväksyminen ja uskaltaminen. What’s up, elämä ilmestyi syksyllä 2019.

Kuva: Mikko Toiviainen

 

Mistä sait idean kirjaan?

“WSOY:n kustantaja ehdotti minulle erilaisia kirjaideoita. En ollut kiinnostunut niistä, joten ehdotin omaani, mikä taas ei kiinnostanut kustantajaa. Kahviteltaessa puhuimme kirjoista ja lukemisesta. Keskustelun aikana syntyi idea: jos kirjoittaisi kirjan kännykällä. Siitä se lähti muotoutumaan. En ollut nähnyt aikaisemmin, että kukaan olisi hyödyntänyt WhatsAppia kirjoissa.

Alkuperäisestä suunnitelmasta kirja lyheni, sillä ajattelin sen olevan pidempi. Olin miettinyt erilaisia aiheita, kuten ilmastoa, mutta ne jäivät pois. Vaikuttajien kohdalla minulla oli 40 nimeä. Aloin kontaktoimaan heitä ja lopulta tajusin, että keskustelijoita olisi liikaa”

 

Millaista oli käydä keskustelua WhatsAppissa vaikuttajien kanssa?

“Se oli aikamoista. Ongelmaksi välillä koitui nettiyhteys, sillä se välillä meni katki. Välillä oli kireät aikataulut ja siksi osan keskusteluista kävin taksissa ja Oodissa. Hauskaa oli se, että Seksikäs-Suklaa lähetti ääniviestejä suihkusta. Mukana olivat Mansikkka, Roni Back, Minja Koskela, Seksikäs-Suklaa, Miisa, Pekka Hyysalo, Ina Mikkola, Riikka Karppinen ja Ronja Salmi. Sekaisin-chat auttoi kertomalla, mistä hakea apua ja millaisessa tilanteessa apua kannattaa hakea.

Yhdessä käymässäni keskustelusta tuli ilmi, että Helsingissä on ryhmiä, jotka eivät ole käyneet kertaakaan Helsingin keskustassa. Osa näistä on lukioikäisiä, jotka erkaantuvat nuorena yhteiskunnasta. Tätä tapahtuu tietenkin muualla Suomessa myös. Se oli mielestäni tosi kiinnostavaa ja herätti minussa paljon uusia ajatuksia. Henkilökohtaisesti keskustelu oli minulle isoin asia kirjaa tehdessä, ja tämä keskustelu on myös kirjassa.

Halusin kirjaan keskustelun aiheita, jotka ovat kiinni meidän ajassamme. Osaa aiheista minulta on kyselty Instagramissa ja YouTubessa. Osa on ympärilläni olevien ihmisten pohtimia. Halusin myös, että nuoret saisivat aiheista kiinni ja kirjan luettua lukisivat aiheista enemmän.”

 

Kenelle suosittelet kirjaa?

“Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ympäröivästä maailmasta. Kirja sopii hyvin käsiteltäväksi äidinkielen tunneille medialukutaidon yhteydessä. Toivon, että se toimii porttina monipuolisempaan ja kriittisempään ajatteluun. Kirjan jälkeen voi tarttua filosofisempaan teokseen. Kirja voi myös saada pohtimaan omaa olemistaan ja kiinnittymistä yhteiskuntaan. Kaikki ovat oman identiteetin kanssa solmussa varsinkin nuorina, mutta myös nuorina aikuisina. Jaksamis-keskustelusta voi löytyä itselleen ajankohtaisia asioita.”

 

Mitä What’s up, elämä merkitsee sinulle?

Kirjassa on paljon minua itseäni, varsinkin johdannoissa. Tämä on peili siihen, millainen olen. Kaikki valitut jutut kiinnostavat minua ja osittain huolestuttavat. Joistain asioista haluan oppia lisää. Haluan, että näistä aiheista puhuttaisiin enemmän maailmassa.”

← Takaisin
seuraa meitä