Kirja-arviot
3.10.2019
|
Natalia Karjalainen, 19 v.

Selviytymisopas tytöille ja nuorille naisille

Sofia Froysaa ja Ulrikke Falch: Tyttövoimaa! Ensiapupakkaus (Suom. Kati Valli), WSOY 2019

 

 

Tyttövoimaa! Ensiapupakkaus on nuorille tytöille ja naisille suunnattu selviytymisopas. Se koostuu neljästä osiosta: nimetön aloitusosa, koulu, seksi ja keho. Jokaisessa osassa Falch ja Froysaa jakavat neuvoja ja omia henkilökohtaisia tarinoitaan kunkin aiheen tiimoilta. Sivuilta löytyy myös muun muassa sarjakuvastrippejä ja siteerauksia tunnetuilta naisilta. Kirjan on kuvittanut Ida Neverdahl, jonka hauskat ja suloiset piirrokset ilahduttavat pitkin kirjaa. Kanteenkin on panostettu: sen Tyttövoimaa!-teksti säihkyy valoa vasten upeasti.

Ensiselaaman perusteella Tyttövoimaa! Ensiapupakkauksesta  voi tulla levoton vaikutelma, sillä värejä ja erilaisia pienempiä infobokseja on runsaasti. Kirjan sirpalemaisuus ja epäsäännöllisyys tekevät siitä kuitenkin kiinnostavan luettavan tässä hektisessä some-ajassa. Lähes joka kerta, kun kääntää sivua, kasvojen eteen aukeaa aivan uusi värimaailma ja näkökulma osion aiheeseen. Ja kerta toisensa jälkeen ne imaisevat mukaansa!  Kirja on kylläinen paketti aivan kaikkea: leikkimielisiä näpäytyksiä, liikuttavia tarinoita, värikästä kuvitusta, listoja eri asioista, vinkkejä – kirjassa on jopa oma tyttöjen laki. Paketti pysyy kasassa lopulta mallikkaasti, vaikka joistain kohdista olisi ollut varaa leikata.

Tekstipuoli sen sijaan tökkii välillä ikävästi. Vaikea sanoa, johtuuko tekstin jähmeys käännöksestä. Seassa on paljon englanninkielisiä sanontoja ja hashtageja. Ne tuntuvat suomenkielisen tekstin lomassa toisinaan osuvilta, toisinaan taas kiusallisilta. Toisaalta voi olla, että allekirjoittanut ei ole enää teoksen kohderyhmää, johon englanninkieliset lausahdukset purevat. Kirjoittajien omakohtaiset tarinat ovat koskettavia, mutta samalla jotkut pätkät vaikuttavat olevan enemmän terapiaa heille itselleen kuin vertaistukea lukijalle. Miksi kirja tarvitsi niin paljon Falcin ja Froysaan henkilökohtaisen kärsimyksen puintia? Hyvää näissä avoimissa tarinoissa on kuitenkin se, että ne valottavat mielenterveysongelmien todellisuutta rehellisesti. Harva nuorille suunnatun vinkkikirjan kirjoittaja laittaa itseään näin kokonaisvaltaisesti likoon.

Ihanaa teoksessa on sen ydinsanoma: tytöt, pidetään yhtä. Se on aina ajankohtaista. Kirja sivuaa tyttöyttä kuitenkin hyvin yhdenlaisesta näkökulmasta. Yhteiskuntaluokka, etninen tausta ja seksuaalinen suuntautuminen jätettiin taustalle, vaikka ne vaikuttavat jokaisen tyttöyden kokemukseen eri tavoin. Olisi tärkeää, että edellä mainittujen aiheiden suhteesta tyttöyteen olisi tarjolla myös nuorille suunnattuja tekstejä. Mielenterveysongelmista ja rajojen asettamisesta oli sen sijaan teoksessa paljon puhetta, mikä ilahdutti. Teos oli kokonaisuudessaan kiinnostava ja kirjoitettu selkeään tarpeeseen.

← Takaisin
seuraa meitä