Ilmiöt
5.12.2019
|
Sofia Blomberg

Antti Röngän esikoisromaani Jalat ilmassa käsittelee kiusaamista rehellisesti

Antti Rönkä (s.1996) on suomalainen kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Jalat ilmassa (Gummerus) käsittelee koulukiusaamista. Antti oli Helsingin kirjamessuilla haastateltavana Kallion lukiolaisten toimesta.

Kuva: Marek Sabogal, Gummerus

“Saan kiitosta kirjastani”

Kiitos muistuttaa Anttia aina siitä, että kirjan tekeminen oli kannattavaa. Lukijat ovat tulleet jakamaan omia kokemuksiaan kiusaamisesta varsinkin Facebookissa ja Instagramissa. Antin mielestä on hienoa, että ihmiset uskaltavat jakaa omia kokemuksiaan, sillä se on hänelle parasta palautetta kirjasta. Antille on tärkeää, että kirja on pystynyt antamaan ihmisille tukea.  Samaistuttava tarina, on kirjallisuuden yksi tärkeimpiä antimia.

“Kirjan kirjoittaminen oli ihanaa ja kamalaa”

Kirja on Antille henkilökohtainen, koska kirjaa kirjoittaessa hänen täytyi käydä läpi omia kokemuksiaan. Kirjoittaessa piti olla armollinen ja rehellinen itselleen. Hänelle kirjoittaminen oli vapauttavaa, koska tuntui ikään kuin siltä, että jotain negatiivista olisi lähtenyt itsestään pois. Erikoisin ajatus on Antin mielestä se, että kiusaajat lukisivat kirjan. Antti ei ajatellut tätä kirjoittaessaan, minkä vuoksi hän pitää kirjaa hyvin rehellisenä. Hänen kirjansa motiivi ei ole kuitenkaan viestiä kiusaajille henkilökohtaisesti mitään. Kirjoittaminen on hänelle tila, jossa saa olla oma itsensä eikä tarvitse esittää ketään toista, minkä vuoksi hän ei ajattele silloin muiden mielipiteitä.  Kirja on autofiktiivinen, eli omien kokemuksien pohjalta on tehty fiktiivinen tarina

“Kiusaamista peitetään”

Kirjassa Aaro ei uskaltanut kertoa vanhemmilleen tai opettajilleen kiusaamisesta. Itsepärjäämisen kulttuurin takia kaikkien pitäisi näyttää hyvältä ja pärjätä. Antin mielestä asioista puhutaan paljon, mutta silti pelätään leimaantumista ja sitä, että olisi itse syyllinen epäonnistumisiin. Antti haluaa sanoa kaikille, että kaikki ei ole aina oma syy ja asiat voivat joskus mennä huonommin, mikä ei tarkoita, että kaikki menisi aina huonosti. Kaikkia ihmisiä pitäisi kohdella hyvin ja erilaisuus pitäisi hyväksyä. Itseään ei tarvitse hävetä ja itsestään pitää etsiä voimaa. Kaikilla on jotain arvokasta annettavaa, jonka voi etsiä itsestään. Rakkaan asian kautta voi saada voimaa elämään. Antille rakkaimpia asioita ovat kirjoittaminen, musiikki ja urheilu. Niiden avulla hän jaksaa jatkaa eteenpäin.

← Takaisin
seuraa meitä