Ilmiöt
26.2.2020
|
Otto Rantanen

Nuoren kolumni: Tieto lisää tuskaa, mutta tiedottomuus ei onnellisuutta

Mitä jos lukisit näytöltä nuorten lukemista ja kirjoittamista käsittelevää nettijulkaisua ja samaan aikaan Maapalloa lähestyisi meteoriitti, jonka iskeytyessä maahan moni asia muuttuisi radikaalisti?

Meteoriitti on ilmastonmuutos. Jos päästöjä ei saada kuriin – hyödyntämällä fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtoja ja sitomalla hiilidioksidia – ja ilmasto lämpenee esiteolliseen aikaan verrattuna yli 1,5 astetta, kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat muuttamaan tappavien helteiden, aavikoitumisen ja merenpinnan nousun tieltä pois. Kaikkiin ilmastonmuutos vaikuttaa jotenkin; ihmisiä kuolee, köyhimmät köyhtyvät entisestään, politiikka joutuu äärirajoille ja eläinlajien suvut hiipuvat. Puhdas ruoka ja vesi ovat entistä harvemman etuoikeus. Seurauksia on myös, vaikka lämpeneminen saataisiin loppumaan.

Mutta sinä luet.

Ei hätää, kukaan ei odota sinun ratkaisevan ilmastonmuutosta, lue vain. Välillä näin suurten aiheiden ääressä tuntuu pieneltä ja voimattomalta. Ihan syystäkin. Ja lukeminen auttaa karkaamaan tästä maailmasta pois.

Mutta ei aina voi paeta. Lukeminen voi myös olla täyttä höyryä maailman realiteetteja päin ryntäämistä. Voi lukea artikkeleita ihmisistä, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan, voi lukea uutisia viimeisimmistä tuhoista, voi lukea IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) raporttia, voi lukea tutkijoiden uusimmista löydöistä. Voi lukea kirjoja, tosia ja fiktiivisiä, menneisyydestä, nykyhetkestä tai tulevaisuudesta kertovia tai sellaisia, jotka eivät ole tältä planeetalta ollenkaan. Viimeksi mainittujen metaforat auttavat jäsentämään kaoottista todellisuuttamme. Tieteen ja tiedon lisäksi taiteella on nimittäin suuri rooli ajatusten kartuttamisessa. Jos lukee vain bisneskirjoja, maailmankuva jää hyvin kapeaksi. Syy ei ole niinkään bisneskirjojen, vaan kaiken muun kirjallisuuden puutteen. Sama pätee kaikkiin muihinkin genreihin. Maailmaa johdetaan tiedolla, laaja-alaisella sellaisella.

Usein sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Olen huomannut sen pitävän paikkansa; poissa silmistä, poissa mielestä. Mitä vähemmän tietää, sen paremmin nukkuu. Mutta jossain vaiheessa mittakaava on liian iso, eikä samaa tekosyytä voi enää käyttää. Luonnonkatastrofit eivät kysy, onko tulvan kostuttaman kodin omistaja tietoinen omasta hiilijalanjäljestään. Globalisoituneessa maailmassa myös tietämätön joutuu kierimään tuskassa. Yhteiset päätökset vaikuttavat myös niihin jotka eivät ole kompromissiin millään tavoin osallistuneet. Silloin voi tulla hölmö olo, kuin puulla päähän lyöty. Tieto on valtaa ja se joka tietää, on jo vähän lähempänä ratkaisua.

Lukeminen kannattaa. Sekin sanotaan usein. Mutta totta se on; jos ei lue ja käytä sen kartuttamia taitoja havainnointiin, ei tiedä. Jos ei tiedä, jää jälkeen. Jos jää jälkeen, ei pysty vaikuttamaan. Ja silloin kärsii. Suurin tae demokratian ja oikeuden toteutumiselle on kansalaisten tietämys ja hereillä olo.

Joten jatka lukemista. Meteoriitin tuhoamista varten kehitteillä olevaa superlaseria suunnitellaan parhaillaan. Kun olet valmis, osallistut toivottavasti jollain tavalla sen rakentamiseen. Olet valmis, kun tiedät aiheesta. Joten tiedä! Ja päästäksesi siihen: Lue!

Kirjoittaja on lukiolainen Tampereen yhteiskoulun lukiossa

← Takaisin
seuraa meitä