Ilmiöt
26.6.2020
|
Sofia Blomberg

Uusi ja vanha versio klassikosta –vinkkilista

Klassikko on teos, joka ei unohdu. Klassikko kestää aikaa, tuntuu ajankohtaiselta ja tärkeältä eri paikoissa ja eri aikoina. Tässä on lista muutamasta klassikosta ja niiden uusista versioista. Ehkä päädytkin lukemaan klassikon toisenlaisesta näkökulmasta.

  1. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä + Riina Katajavuori: Wenla Männistö

Seitsemän veljestä on Aleksis Kiven kirjoittama romaani, jota pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Romaanijulkaisu ilmestyi vuonna 1873.

Vuonna 2014 julkaistiin Riina Katajavuoren kirjoittama romaani, Wenla Männistö. Teos on satiirinen versio Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Kirjassa tapahtumat on siirretty nykypäivän Helsinkiin ja äänessä ovat etenkin naiset.

 

  1. Elias Lönnrot: Kalevala + Johanna Sinisalo: Sankarit

Kalevala on Suomen ja Karjalan tasavallan kansalliseepos. Se on Elias Lönnrotin kokoama vuodelta 1849. Teos perustuu Lönnrotin kokoamiin suomalais-karjalaisiin kansanrunoihin, jotka on tehty kalevalaiseen runomittaan.

Sankarit on Johanna Sinisalon toinen romaani, joka on julkaistu vuonna 2003. Se on Kalevala-pastissi, jossa jokainen henkilö edustaa jotakuta Kalevalan henkilöä. Eepoksemme tutut hahmot saavat romaanissa uudet elämät rocktähtinä, urheilijoina, misseinä 1990-luvun Suomessa.

 

  1. Väinö Linna: Tuntematon sotilas + Toinen Tuntematon (toim. Johanna Catani)

Tuntematon sotilas on vuonna 1954 ilmestynyt Väinö Linnan kirjoittama sotaromaani, joka kertoo konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodassa. Kirjan henkilöt ovat piirteiltään värikkäitä, murretta käytetään vuoropuheluissa ja sotaa kuvataan rivimiehien näkökulmasta.

Toinen tuntematon on julkaistu vuonna 2017, se sisältää 22 novellia, kukin on tunnetun suomalaisen kirjailijan laatima. Jokaisella kirjailijalla on oma hahmonsa ja näkökulmansa. Osa hahmoista on Linnan mainitsemia ja osa on taas keksittyjä.

 

  1. William Shakespeare: Hamlet + Ian McEwan: Pähkinänkuori

Hamlet on William Shakespearen tragedia noin vuodelta 1600. Näytelmä kertoo Tanskan prinssi Hamletista, joka kohtaa isänsä haamun. Haamu paljastaa nykyisen kuninkaan (Hamletin sedän) käyttäneen myrkkyä päästääkseen valtaistuimelle ja kuningattaren (Hamletin äidin) mieheksi. Hamlet päättää kostaa isänsä kokeman vääryyden.

Ian McEwan kertoo klassisen tarinan ainutlaatuisesta perspektiivistä: syntymätön poika seuraa äitinsä petosta kohdusta käsin teoksessa Pähkinänkuori, joka julkaistiin vuonna 2017. Tapahtumapaikka ei ole Tanska vaan nykypäivän Lontoo.

 

  1. William Shakespeare: Macbeth + Jo Nesbo: Macbeth

Macbeth on William Shakespearen kirjoittama näytelmä. Se perustuu Skotlannin todellisen kuninkaan Macbethin vaiheisiin.

Jo Nesbo tuo Shakespearen 400 vuotta vanhan teoksen lähemmäs nykyaikaa, noin vuoteen 1970. Kaikki näytelmän tärkeimmät hahmot ovat mukana, ja heidän kohtalonsa mukailevat näytelmän juonta. Nesbon Macbeth on julkaistu vuonna 2018.

 

  1. Homeros: Odysseia + Margaret Atwood: Penelopeia

Odysseia on Homeroksen nimiin pantu muinaiskreikkalainen eeppinen runoelma. Eepoksen päähenkilö Odysseus on kreikkalaisessa mytologiassa Ithakan kuningas ja tärkeimpiä Troijan sotaan osallistuneita sotapäälliköitä. Hänen poissa ollessa hänen vaimonsa Penelope ja poikansa Telemakhos joutuvat kotona taistelemaan Penelopea kilpaa puolisokseen kosiskelevia miehiä vastaan.

Penelopeia on Margaret Atwoodin kaunokirjallinen teos vuodelta 2005. Se käsittelee Odysseuksen tarua Penelopen ja 12 hirtetyn neidon kertomana. Penelopeian tarina alkaa manalasta, jossa jo kuollut Penelope alkaa kertomaan tarinaansa.

 

  1. Aiskhylos: Oresteia + Christa Wolf: Kassandra

Oresteia on Aiskhyloksen kirjoittama trilogia. Trilogian aiheena on Atreuksen suvun kirous ja sukua vaivaava verikoston kierre. Trilogia sijoittuu Argokseen ja se päättyy Ateenaan. Trilogia heijastelee siirtymää argoslaisesta verikostokulttuurista Ateenan lakeihin perustuvaan yhteiskuntaan.

Kassandra on Christa Wolfin allegorinen teos antiikin Kreikan näkijästä. Troijan kuninkaan tyttärestä Kassandrasta, ja näyistä, jotka iskevät suoraan omaa aikaamme. Hän näyttää nykyisen maailman Kassandran silmin.

 

  1. George Orwell: 1984 + Haruki Murakami 1Q84

Vuonna 1984 on George Orwellin vuosina 1945-49 kirjoittama romaani, joka julkaistiin 1949. Teos sijoittuu dystopiaan, Oseania-nimiseen valtioon. Henkilöpalvonnan kohteena oleva diktaattori nimeltä Isoveli valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä.

1Q84 on Haruki Murakamin romaani, jonka otsikko on japanilainen sanaleikki vuoden 1984 lausumisesta, mikä viittaa George Orwellin teokseen Vuonna 1984. Romaanin tapahtumat sijoittuvat Tokioon, kuvitteelliseen vuoteen 1984.

← Takaisin
seuraa meitä