”Haluaisin istua kanssasi pimeässä huoneessa ja kuiskailla korvaasi runoja. Haluaisin suudella sinua sateessa, kun pisarat tanssivat ympärillämme kuin kyyneleet, jotka eivät muista, että niiden pitäisi surra. Haluaisin maalata sormiisi mietiskelevien aaltojen värit.”
Salla Simukan esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle (WSOY, 2002) kertoo kirjoittamista harrastavasta lukiolaistytöstä Kirsikasta, joka on ihastunut terveystiedontunneilta tuttuun Susannaan. Romaanissa kuvataan tyttöjen tutustumista ja ystävystymistä hyvin arkisessa ympäristössä. He käyvät koulun jälkeen kahvilassa ja pyörimässä kaupungilla sekä syövät vadelma-boysenmarjajogurttia keittiön pöydän ääressä. Tämän lomassa Susannan tunteista epävarman Kirsikan on pohdittava onko mahdollinen seurustelusuhde Susannan kanssa niin arvokas, että hän on sen vuoksi valmis riskeeraamaan heidän ystävyytensä.
Kirsikan seksuaalinen suuntautuminen on jo kertaalleen käsitelty asia hänen lähipiirissään eikä sitä pidetä mitenkään erikoisena, niin kuin se ei sitä olekaan, mutta koulussa Kirsikka ei siltikään haluiaisi olla ”se koulun ainoa julkilesbo”. Terveystiedon tunneilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhutaan etäisesti ja vaikka Kirsikka tietäisikin asiat paremmin kuin opettaja, ei hän uskalla tätä korjata pelätessään leimautumista. Vaikka onkin vierähtänyt jo yli vuosikymmen tämän kirjan julkaisusta, ovat Kirsikan pohdinnat siitä, miten muut suhtautuvat hänen lesbouteensa edelleen ajankohtaisia ja läsnä monien sateenkaarinuorten jokapäiväisessä elämässä. Neljäntoista vuoden aikana on tapahtunut paljon edistystä, mutta sitä tarvitaan vielä paljon enemmän.
Romaani on helppolukuinen, eikä jopa hieman ennalta-arvattavan juonen seuraaminen tuota ongelmia. Välillä Kirsikan omaksi iloksi kirjoitetut rakkauskirjeet ja muut tekstit Susannasta tuntuvat kaikessa suloisuudessaan liiankin imeliltä, mutta tuovat silti mukavaa vaihtelua kerrontaan. Myös se, että teos kertoo kahden tytön välisestä ystävyydestä, joka on syventymässä joksikin suuremmaksi, pitää kiinnostusta yllä. Sellaisia tarinoita kun ei ole niin paljon tarjolla kuin esimerkiksi tarinoita tytön ja pojan ihastumisesta, joita puolestaan on maailma pullollaan.
Kaikenlaiset ryhmät sekä ihmistyypit ansaitsevat ja tarvitsevat samaistuttavia hahmoja kirjallisuudessa, vaikka ne eroaisivatkin suurimmasta massasta. Kun enkelit katsovat muualle tarjoaa yhden sellaisen lisää.
4/5
Salla Simukka on myös Lukufiiliksen Pride-viikon toinen tähtilukija! Lue haastattelu täältä!