Vihdoin kesäloma on alkanut. Aikaa voi nyt olla tavallista enemmän, ja sadepäivälle ei millään keksi mitään tekemistä. Ota siis kirja kainaloosi ja lue! Lukea voi myös ulkona, jos haluat nauttia auringosta. Tee siis retki kirjan kanssa vaikka puistoon tai rannalle. Tässä muutama kirjavinkki, joita voi nauttia kesälomalla.
Lukufiiliksen toimitussihteeri Sofia Blomberg suosittelee Jacqueline Woodsonin (kustantamo S&S, 2021) ajankohtaista nuorten klassikkoa, joka on vihdoin suomennettu. Ruskea tyttö unelmoi pohjautuu Woodsonin omiin kokemuksiin. Hän herättää teoksessa eloon lapsuutensa ja nuoruutensa, ja kertoo, millaista oli kasvaa Yhdysvalloissa ruskeana tyttönä 1960-70-luvuilla, kun rotuerottelulakien kumoamisesta ei vielä ollut kauan.
Toimitussihteeri Sofia Blomberg suosittelee myös lämpimästi Tara Westoverin Opintiellä (Tammi). Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Tara Westover kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään.
Lukufiiliksen toimituskuntalainen Mila Wallenius suosittelee Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoteosta. Austenin rakastettu tarina, maalaisherrasväen älykkään tyttären Elizabeth Bennetin ja ökyrikkaan herra Darcyn hitaasti syttyvä rakkaus. Romantiikan ja huumorin ohella tarkastellaan luokkaeroja ja naisen asemaa.
“Suosittelen ennakkoluulottomasti tarttumaan tähän romantiikan ajan romaaniin, joka kuljettaa lukijan 1800-luvun seurapiirin saloihin viihdyttävän satiirisella otteella.”
Toimituskunnan jäsen Juulia Makkonen suosittelee Michelle Obaman Minun tarinani (Otava, 2018) teosta. Pohdiskelevissa ja kiehtovissa muistelmissaan Michelle avaa elämäänsä ja kertoo kehityksestään.
“Tartuin teokseen, sillä minua kiinnosti elämä Valkoisessa talossa. Lopulta mielenkiintoisemmaksi osottautuikin Michellen lapsuus ja nuoruus, sekä hänen urapolkunsa. Suosittelen tätä inspiroivaa teosta kesälukemiseksi!”
Toimituskuntalainen Lumi Pusa suosittelee J.K. Rowlingin Harry Potter -teoksia (Tammi). “Voisin suositella etenkin Harry Potter elokuvien faneille saman sarjan kirjoja, sillä mielestäni ne ovat paljon yksityiskohtaisempia ja parempia.”
Toimituskuntalaisen Hanna Koskisen kirjavinkki kesälle on Kerstin Grierin Unien kirjat -trilogia. Lupaus (Gummerus, 2015) on trilogian ensimmäinen kirja. Viisitoistavuotias Liv Silber muuttaa äitinsä uuden miehen vuoksi Lontooseen ja aloittaa uudessa koulussa. Pian hän alkaakin nähdä oudon todentuntuisia unia, joissa hän kulkee salaperäisistä ovista ja puhuu kivipatsaan kanssa. Liv näkee unessa uuden velipuolensa Graysonin ja tämän koulukavereiden puuhailevan outoja hautausmaalla. Outoa on, että pian pojat puhuvat tosielämässä asioista, jotka ovat tapahtuneet Livin unessa.
Toimituskuntalainen Venla Murto suosittelee John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa (Bazar, 2008) teosta. Teos kertoo pienen Bruno-pojan tarinan sota-ajan Saksassa. Bruno on 9-vuotias berliiniläispoika, jonka perhe muuttaa mukavasta kaupunkitalostaan kummalliseen maaseutupaikkaan. Isä on Saksan armeijan palveluksessa, mutta Brunolla ei ole selvää käsitystä siitä mitä isä siellä tekee. Ainakin hän on etevä mies, ja Hitlerillä on suuria suunnitelmia hänen varalleen.
Toimituskuntalaisen Otto Rantasen kirjavinkki on Heikki Aittokosken Kuolemantanssi (HS-kirjat, 2016) sivistäväksi kesälukemiseksi. Kuolemantanssi on kirja Euroopan väkevimmästä poliittisesta voimasta, nationalismista. Aittokoski matkustaa ympäri Eurooppaa – Balkanilta Pohjolaan, Atlantilta Venäjälle – ja hakee vastauksia polttaviin kysymyksiin. Mistä kansallismielisyys kumpuaa?
Lukufiiliksen kesätyöntekijä Emmi Aaen suosittelee kesälukemiseksi Harper Leen Kuin surmaisi satakielen (Gummerus, 2015). Scout on rakastettavan tuittupäinen, oikean ja väärän eroa opetteleva poikatyttö. Isänsä tavoin hän näkee ihmiset pintaa syvemmältä, ja toisin kuin monet muut Maycombissa, hän ei ole vielä oppinut tuomitsemaan ihmisiä pelkän ihonvärin perusteella. Kun Scoutin isä saa tehtäväkseen puolustaa oikeudessa nuorta mustaa miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta, Maycomb näyttää todelliset värinsä.