Mikko Metsähonkalan kirja Talleyrand – Sontaa silkkisukassa, sanoi Napoleon (Suuri Kurpitsa, 2022) käsittelee diplomaatin aikaa Ranskan vallankumouksen myllertäessä. Kirja on vielä tuore, joten moni ei tiedä teoksesta paljoa. Toivottavasti Mikko Metsähonkala alkaa saada nimeään ja teoksiaan enemmän esille, sillä hän on monitaituri. Nyt on silti aika aloittaa kirja-arvostelu.
Tarinan keskiössä on diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-périgord ja hänen elämänsä, johon tämä satu perustuu. Talleyrand syntyi aatelissukuun, jonka avulla hän pääsi kirkolliselle alalle. Monien selkäänpuukotuksien jälkeen hänestä lopulta tuli kunnianhimoinen diplomaatti, joka teki kieroja asioita oman edun edistämiseksi. Häntä kutsuttiin kyyniseksi petturiksi ja selkäänpuukottajaksi ihan syystä.
Kirja on sarjakuvallinen teos, jonka tyylilajeina toimivat satu ja satiiri. Vanha Talleyrand, joka seuraa nuoren itsensä tekoja ja valintoja ovat näytelmän kirjoittajan kanssa kertojia. Kirjaan on lisätty kuvitelmia tapahtumista ja piirroksia on joka toisella sivulla. Kuvitelmat ovat mustavalkoisia ja ne kuvastavat oikean näytelmän tapahtumia. Kirjan kuvitelmat helpottivat myös ymmärtämään tarinan kulkua paremmin, sillä lause kokonaisuuksia oli välillä vaikea käsittää. Lauseiden järjestys ja sanavalinnat perustuvat vanhaan puhetyyliin ja ymmärrän miksi niin tehdään, mutta minun on henkilökohtaisesti ainakin vaikeampi ymmärtää tarinan tapahtumia kirjoitustyylin ollessa tällainen. Kirjassa on myös runoutta, joka tuo mielestäni kirjaan sopivasti lisää tunnelmaa.
Kirja on hieno kokonaisuus, joka on onnistunut hienon kuvittamisen ansiosta. Nautin kuvitelmista eniten kirjassa, joka on aika erikoinen tilanne. Harvemmin asia on näin päin. Jos Talleyrandin elämä, Ranskan vallankumous, kauniit kuvitelmat, vanha puhetyyli ja useat erilaiset kerrontatavat kiinnostavat sinua, suosittelen lukemaan teoksen! Talleyrandin lukeminen oli elegantti kokemus, koska normaalisti luen aivan toisenlaisia kirjoja. Vaihtelu siis virkistää.